A fost lansat concursul Moldova Eco Energetică

A fost lansat concursul Moldova Eco Energetică
Al patrulea an consecutiv  Agenția pentru Eficiență Energetică  organizeză concursul Moldova Eco Energetică care are drept scop premierea inițiativelor de success  în sectorul energiei regenerabile  și eficieței energetice.

Mihai Stratan directorul AEE din Moldova a precizat că numărul dosarelor depuse la concurs crește în fiecare an,  începând cu anul 2014 concursul a devenit mai polivalent, sub umbrela lui au mai fost inclus trei concursuri mici și anume  Istorii eco responsabile, tehnologii eco și proiecte eco reponsabile, fiecare din aceste concursuri scoat în evidență inițiativele frumoase pe care doresc să le realizeze unii în domeniul eficienței energetice.

Proiectele câștigătoare din ani precedenți au fost implimentate cu success.

Unul din ele este a a domnului Mihai Gavriliță din comuna Băcioi care deja de aproape doi ani își încălzește locuința cu energia pământului. Bărbătul spune că acest sistem îi este cunoscut din ani 90, când și-a satisfăcut serviciul militar în Germania. În anul 2009 după ce și-a vizitat un prieten din Austria care avea acest sistem de încălzire și-a propus să-și instaleze și el acasă, inițial a lua un credit de la bancă pentru a-și cumpăra acest sistem care l-a costat 17 mii de euro pentru cei 240 de metri pătrați, dar nu regret deloc  deoarece este un sistem  ecologic și de securiate, iar facuturile pe care le achită acuma  sunt cu mult mai mici decât până atunci când nu avea instalat acest sistem.

O altă instituție din Moldova care folosește resurse eco de energie este Centrul  de reabilitare pentru copii cu nevoi special, Tony Hawks din Chișinău. Instalația încălzește instituția care are o suprafață totală de 300 de metri pătrați și este freventată de peste 400 de copii cu nevoi special.

Diana Covalciuc directoarea centrului a menționat că datorită premiului obținut pentru Cel mai bun proiect în  energie solară, acum instalația solară termică permite încălzirea piscinei pentru copii cu dizabilității, unicul loc unde se practică deocamdată hidrokinoterapia în Moldova. Astfel pentru a diminua costul serviciilor, au recurs la energia solară, pentru aceasta au instalat 18 panouri solare pe acoperișul clădirii, de care sunt foarte mulțumiți.

Și anul acesta dosarele pot fi depusela concurs  pe parcursul a cinci luni, până pe cinci august curent. Scopul concursuluieste de a susține cele mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie din surse regenerabile, precum şi în dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.