Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor

În fiecare an, la 9 august este marcată Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor, cu scopul de a aduce în atenția publică importanța conservării biodiversității.

În Republica Moldova, ariile naturale protejate constituie peste 157 mii ha sau 4,65 procente din suprafața totală. Numerim avem: 5 rezervații științifice, 1035 monumente ale naturii, 63 rezervaţii naturale,  41 rezervaţii peisagistice, 21 monumente de arhitectură peisajeră, o gradină botanică și o grădină zoologică. Suprafaţa zonelor umede de importanţă internaţională constituie 94705,5 ha.

Zona verde a municipiului Chişinău este constituită din 10 parcuri silvice, șase parcuri, patru grădini publice şi 31 de scuaruri. În total, ele ocupă circa 3500 hectare.

Monumentele de arhitectură peisajeră, 21 la număr includ, in mare parte, parcurile vechi create. Printre acestea sunt: Parcul din com. Ţaul şi Parcul din preajma com. Mîndîc (Donduşeni), Parcul din com. Pavlovca (Briceni), Parcul din com. Ivancea (Orhei), Parcul „Leuntea” (Ştefan Vodă).

Parcurile joacă un rol deosebit de important în educația de mediu. Printre altele, parcurile ne ajută să înțelegem foarte bine conflictele ce pot apărea între dezvoltarea economică și protejarea mediului. Ne putem mândri cu rezervații științifice, rezervații naturale, un parc național, parcuri naturale, monumente ale naturii, rezervație a biosferei, sit Ramsar (zone umede de importanta națională,) sau sit al patrimoniului mondial natural.

Avem un singur Parc Național – Parcul Național Orhei. Acesta  are circa 34 de mii de ha și beneficiază de un regim special de ocrotire şi conservare a speciilor de plante şi animale sălbatice, elementelor şi formaţiunilor cu valoare ecologică, ştiinţifică, recreaţională şi culturală deosebită, care există în această zonă. Cu un relief unic în Europa, Parcul Naţional Orhei oferă oportunităţi importante pe plan ştiinţific, educativ şi turistic, contribuind în același timp la stoparea degradării ecosistemelor forestiere, tăierilor ilicite de pădure, deteriorării pășunilor și pădurilor, gestionării durabile a ecosistemelor naturale, precum și la promovarea agriculturii ecologice și a ecoturismului.

În același timp, grădinile zoologice oferă  un tablou amplu despre viețuitoarele sălbatice și au rolul de a promova protecția mediului, a conservării naturii și a speciilor rare și pe cale de dispariție. Printre obligațiile administratorilor grădinilor zoologice se numără participarea activă la activități de cercetare care sporesc beneficiile pentru conservarea speciilor, schimburi de informații referitoare la conservarea speciilor și, acolo unde este cazul, la înmulțirea în captivitate, repopularea ori reintroducerea speciilor în mediul sălbatic natural, educarea și sensibilizarea publicului cu privire la protejarea biodiversității, adăpostirea animalelor în condiții care să corespundă cerințelor biologice și de conservare.

Grădina Zoologică din Chişinău a fost fondată la 9 mai 1978 și este unica din Republica Moldova. Iniţial, Grădina Zoologică număra doar 60 de specii de animale. În prezent colecţia instituţiei numără 725 de exemplare, care include 165 de specii ale faunei de pe toate continentele, cu excepţia Antarctidei, inclusiv animale rare şi ameninţate cu dispariţia, incluse în Cartea Roşie Internaţională şi în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

Articolul Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor apare prima dată în Ecopresa.