California pierde cantităţi uriaşe de apă în urma secetelor

Noile cercetări de la Jet Propulsion Labs NASA din Pasadena arată că seceta din California este atât de gravă încât sunt necesare 11 trilioane de galoane de apă pentru a-şi…

Această cifră este greu de înţeles pentru lume în general, dar ca să înţelegeţi mai bine, vă explicăm în continuare: ar fi o cantitate de apă de două ori mai mare decât debitul anual al râului Colorado, mai mult decât o dată şi jumătate din lacul Mead, cel mai mare rezervor din țară şi mai multă apă decât cea folosită de popuaţia de 38 de milioane de locuitori ai Californiei, scrie Inhabitat.com.

Datele provenite de la NASA’s Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) au fost prezentate pe 16 decembrie în cadrul unei întâlniri a Uniunii Amercane de Geofizică în San Francisco. Potrivit NASA, aceste date sunt foarte importante şi oferă oamenilor de ştiinţă capacitatea să identifice caracteristicile cheie ale secetei care vor fi utilizate atunci când vor fi luate deciziile în managementul apelor.

“Masurătorile spațiale și aeriene la nivelul Terrei permit acum să se măsoare și să se analizeze caracteristicile cheie ale secetei mai bine ca niciodată. De asemenea se poate determina exact momentul debutului şi al sfârşitului acestui fenomen”, spune pentru Inhabitat.com omul de ştiinţă NASA, Jay Farniglietti.

Acest studiu este doar unul din mai multe altele care arată gradul de secetă cu care se confruntă California. Un alt studiu al NASA’s Airborne Snow Observatory arată că stratul de gheață din Sierra Nevadas a rămas doar pe jumătate din estimările anterioare, iar cele mai recente date arată că o asemenea secetă în California nu a mai fost de mai bine de 1000 de ani.

Traducere: Mircea Mitrofan