Ce spune Agenția de Mediu despre impactul exploziei de la o uzină din Ucraina asupra R. Moldova

După ce în presă au apărut informații cu privire la posibile ploi acide cauzate de urmările exploziei de la o uzină chimică din Ucraina, Agenția de Mediu susține că nu sunt depășiri esențiale a concentrației maxime admisibile a poluanților în aerul atmosferic.

Într-un comunicat de presă Agenția de Mediu afirmă că buletinele zilnice privind poluarea și prognoza poluării aerului atmosferic în mun. Chişinău şi Bălţi, nu s-au identificat depășiri esențiale a concentrațiilor maxime admisibile a poluanților în aerul atmosferic.

În perioada 19-22 iulie în mun. Chișinău și Bălți nivelul poluării aerului, conform evaluării indicilor calităţii aerului atmosferic s-a constatat ca redus.

Laboratorul pentru calitatea aerului din cadrul agenției efectuează zilnic activitatea de prelevare și analiză a mostrelor de aer atmosferic de la șase posturi staţionare de observaţii din mun. Chişinău, în baza a opt indicatori și de la două posturi din mun. Bălţi, în baza la șase indicatori.

Precizăm că marți, 20 iulie,la uzina chimică din orașul Rovno, Ucraina, a avut loc o explozie. Potrivit imaginilor de la fața locului, în urma exploziei, s-a format un nor galben-portocaliu, care se îndreaptă spre centrul regional – Rivne – și împrejurimile sale nordice.

Uzina aparține „Rivneazot” – una dintre cele mai mari întreprinderi chimice din Ucraina, produce îngrășăminte cu azot mineral, oxigen tehnic, dioxid de carbon lichid și gheață uscată.

Articolul Ce spune Agenția de Mediu despre impactul exploziei de la o uzină din Ucraina asupra R. Moldova apare prima dată în Ecopresa.