Culturile de banane sunt în pericol la nivel mondial – video

Bananele asigură alimente și surse de venit pentru 400 milioane de oameni în întreaga lume iar veniturile realizate din producția de banane se situează la 36 miliarde de dolari, informează…

Fără eforturile globale de a răspunde la boala care afectează producția de banane, industria mondială, este în pericol, conform informațiilor oferite de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite ( FAO). Organizația și partenerii ei au arătat că este nevoie urgent de 47 milioane dolari pentru a combate tulpina TR4 de Fusarium, ce produce ofilirea plantelor și infectarea fructelor.

Fusarium este o provocare majoră în istoria producției de banane”, a declarat șeful FAO pentru Protecția Plantelor, domnul Clayrton Campanhola, la o reuniune a experților care a avut loc la sediul FAO din Roma. După ce TR4 a devastat culturile de banane în unele părți ale Asiei, experții se tem că boala se poate răspândi în Africa, Orientul Mijlociu și, de asemenea, în America Latină. Exporturile de banane din Indonezia s-au diminuat cu 100.000 de tone, cauzând pierderi anuale de 134 milioane dolari. În prezent, boala afectează grav 6.000 de hectare în Filipine și 40.000 de hectare în China. 

După un caz asemănător ce a avut loc în Mozambic, în decembrie 2014, a intervenit urgent agenția FAO, iar un grup de experți internaționali au convenit asupra unui program cadru global de intervenție și prevenire a bolii la culturile de banane. Bananele sunt fructele cele mai consumate și exportate în întreaga lume. Țările sărace trăiesc din producția si consumul de banane iar impactul acestei boli asupra securității alimentare și a mijloacelor de trai în țările în curs de dezvoltare este foarte mare.