De fiecare dată când se naște o fată în satul lor, 111 de copaci sunt plantați în numele ei

De fiecare dată când se naște o fată în satul lor, 111 de copaci sunt plantați în numele ei
Locuitorii satului Piplantri din Rajasthan, India, își celebrează fiicele prin crearea unei lumi mai sănătoase, mai verzi: de fiecare dată când se naște o fată în comunitate, 111 de copaci…

Tradiţia satului indian este benefică nu doar regiunii, ci şi întregii planete şi, totodată, transmite un mesaj puternic într-o societate dominată de recunoaşterea bărbaţilor, mai puţin a femeilor. “Acest minunat exemplu şi exerciţiu de eco-feminism va inspira, fără îndoială, şi restul Indiei, poate chiar şi lumea întreagă”, scrie site-ul Folomojo. Care este motivul acestei tradiţii unice? Asigurarea că mediul nu va avea de suferit de pe urma creşterii demografice. Este o tradiţie “eco-friendly” care asigură, la propriu, un viitor mai verde generaţiilor ce vor urma.

Astfel, când se naşte o fată în sat, localnicii adună 21.000 de rupii (făcând chetă între ei) şi 10.000 de rupii de la părinţii fetei; suma totală de 31.000 de rupii (aproape 500 de dolari americani) este transformată într-un depozit fix, pe 20 de ani, pe numele fetei. Părinţii sunt obligaţi să semneze un act prin care se angajează ca fata să primească educaţia cuvenită; actul impune, totodată, ca fata să se căsătorească numai după ce are vârsta legală pentru căsătorie şi ca toţi copacii plantaţi în numele ei să fie îngrijiţi corespunzător. Pentru a asigura supravieţuirea copacilor, comunitatea întreagă participă la muncile necesare.

Copacii sunt protejaţi, aşadar, de termite sau alţi dăunători, iar în jurul lor localnicii plantează aloe vera, o plantă care devine pentru unii dintre localnici un mod de a-şi câştiga existenţa (din vânzarea frunzelor). Tradiţia a fost propusă pentru întâia oară de fostul lider al comunităţii, în memoria fiicei sale care murise la o vârstă foarte fragedă. Ideea a prins: de şase ani încoace, peste un sfert de milion de copaci au fost plantaţi. Sătenii mai spun şi că în ultimii şapte – opt ani nu s-au mai înregistrat infracţiuni în localitatea lor.