Dezastru ecologic: Marea Aral nu mai există!

Un adevarat dezastru ecologic se petrece în Kazahstan, acolo unde iresponsabilitatea autorităților a dus practic la dispariția lacului Aral, care acum 50 de ani era unul dintre cele mai mari…

„Pentru prima oară în istoria modernă, bazinul estic al Mării Aral a secat complet”, a anunțat NASA. De la începutul secolului trecut, Marea Aral a secat cu o viteză uimitoare din cauza devierii fluviilor Amudaria și Sârdaria pentru producerea bumbacului. În prezent, lacul a ajuns să aibă în jur de 1500 km2.

În 2005, pentru a evita secarea Micului Aral, s-a construit un dig în Kazahstan, cu ajutorul Băncii Mondiale, însă partea de sud — numită inițial Marele Aral — este în prezent doar o imensă întindere uscată. Experții nu se așteaptă ca lucrurile să se îmbunătățeasca, marea urmând să dispară total până în 2020, potrivit opiniei lor.

Conform NASA, nivelul extrem de scăzut al apei s-ar datora în parte schimbărilor climatice. Cum căderile de zăpadă din munții din apropiere s-au redus, lacul aproape că nu mai este alimentat cu apă. Însă principala cauză a acestei drame de mediu este fără îndoială agricultura masivă practicată de decenii întregi. Secarea mării are consecințe directe asupra vieții din zona, lacul având influență asupra condițiilor meteorologice: iernile sunt acum mult mai reci, iar verile au devenit caniculare. În plus, s-au acumulat produse chimice agricole purtate de ape care au contaminat pânza freatică.