Fotografii, primii vizitatori la gospodarii din Palanca

Fotografii, primii vizitatori la gospodarii din Palanca
Un grup de 11 fotografi din R. Moldova și de peste hotare călătoresc în prima săptămână a lunii august prin întreaga republică pentru a-i descoperi frumusețile și a explora, prin…

La Palanca, fotografii au vizitat inițiat Muzeul „Casa Părintească”, condus de Tatiana Popa, au gustat din bucatele tradiționale pregătite aici și au asistat la un spectacol folcloric susținut de copii. Apoi, pe bicicletele de aici, au pornit să exploreze satul. Astfel, pentru prima dată, cinci gospodării din Palanca, incluse în proiectul „Rute Culinare în Moldova”, au primit vizitatori, oferind delicii culinare. Grupul de fotografi a ajuns la Palanca în cadrul proiectului „Gustar Experience” Photo Trip, organizat de Nata Albot și susținut de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Nata Albot a relatat cu emoții despre ziua petrecută la Palanca:

„De „Casa Părintească” mă leagă multe amintiri calde. Câțiva ani în urmă am filmat o emisiune „Sare și Piper” de Paști. Atunci m-am îndrăgostit irecuperabil de Tatiana Popa. Grație acestei femei-legende am descoperit toată varietatea de plante aromate locale, adunate de ea într-o carte. Tot aici, la Palanca, am văzut prima dată covorul făcut după o tehnică veche de țesut, băsmăluța brodată pe vremuri de fete, pentru a-și urzi viitorul și colțul pentru acoperirea părului, pe care Tatiana îl poartă cu atâta mândrie zi de zi. Datorită ei, mi-am luat și eu peste ani câteva colțuri și mai cochetez cu ele la diverse ocazii”.

Palanca este un sat preponderant locuit de ucraineni, care, însă, își educă copii în spiritul național, la „Casa Părintească”.

Iată cum descrie momentul Nata Albot: „Aici inima mea s-a topit – melodii în română, cântate de copii cu rădăcini ucrainene, care vorbesc preponderent rusa acasă, îmbrăcați în straie tradiționale autentice și pâine, încă fierbinte, oferită în semn de bun venit. Lacrimile au dat șuvoi din mine. Atâta timp cât așa ritualuri se vor mai practica în Moldova pentru a întâmpina musafirii și a le împărți ospitalitatea noastră, atâta vom avea dreptul să credem, că nu ne-am prăpădit ca și neam”, scrie Nata pe blogul ei.

Stefano Zuliani, Italia, a filmat o secvență din evoluția Ansamblului etnofolcloric de copii de la „Casa Părintească”, distribuind-o pe rețelele sociale cu mențiunea: „moment deosebit la „Casa Părintească”, emoții pure, tradiții pure”.

Potrivit Elenei Scobioală, coordonator național, Proiectul „Rute Culinare în Moldova: microinvestiții, promovare, înregistrare”, în cadrul căruia sunt extinse traseele culinare și de ciclism în regiunea Călărași (Palanca), vine și cu un concept nou – „community kitchen”, care prevede înființarea unei bucătării a comunității și dotarea acesteia cu echipamente speciale (s.Palanca, r.Călărași). Evenimentul de deschidere a „bucătăriei comunitare” va avea loc în septembrie curent.

De menționat că proiectul este realizat de Development Policy Foundation (Fundația de Dezvoltare a Politicilor), cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia prin programul Polish Development Aid, în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova, „Casa Părintească” din Palanca și ”Vistula Terra Culmensis – Development through Tradition” din Stolno, Polonia.