Moldova mai aproape de înregistrarea produselor cu indicație geografică protejată

Moldova mai aproape de înregistrarea produselor cu indicație geografică protejată
Mișcarea Ecologistă din Republica Moldova a organizat o masă rotundă la tema „Înregistrarea produselor culinare din Republica Moldova ca indicații geografice protejate – realități și perspective.

 

La eveniment sau pus în discuție etapele la care se află Republica Moldova privind indicațiile geografice protejate, aspectele legislative și avantajele unei asemenea înregistrări.

„Este o procedură nouă pentru țara noastră, colaborăm cu cei buni și care au inițiativă dar și cu producătorii mai mici care au curaj și merită să fie promovați”, a menționat reprezentanta Mișcării ecologiste din Moldova, Elena Scobioală.

Totodată, directorul Fundației de dezvoltare a politicilor, Polonia, Wojtek Szpocinski a declarat că Republica Moldova nu are experiența necesară la acest capitol ”Ministerul nu are practică în domeniul înregistrării produselor culinare ca indicații geografice protejate. Susțin Moldova și ar trebui să facă totul bine din start, să începeți fie cu modelul de înregistrare Poloneză sau puteți merge și pe o altă cale similară altor țări”, a declarat expertul.

Cu toate acestea producătorii nu sunt motivați să-și înregistreze produsele culinare pe motiv că procedura este foarte costisitoare și nu sunt încurajați financiar, a menționat Petru Pașa, șef Direcția Controlul Calității și Sisteme de calitate.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, AGEPI (Agenția pentru Proprietate Intelectuală), ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor), dar și expertul internațional, Wojtek Szpocinski, director Fundația de Dezvoltare a Politicilor, Polonia.