Poluarea aerului ucide mai mulți oameni decât alte probleme de mediu – studiu

Un nou studiu de la EurActiv France a constatat că peste 400 de mii de decese cauzate de poluarea aerului au fost înregistrate anual în întreaga lume, informează Ecopresa.md.

Poluarea aerului dăunează inimii și contribuie la apariția mai multe tipuri de boli cardiovasculare. Bolile cardiovasculare și atacurile de cord ucid mai mulți oameni decât orice alte probleme de sănătate, iar multe dintre aceste decese pot fi cauzate direct de poluanții din aerul pe care îl respirăm, scrie Euractiv.com.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) situează bolile cardiace pe primul loc în clasamentul mondial ce cauzează cele mai multe decese. Numai în Europa, bolile cardiovasculare ucid 4 milioane de oameni în fiecare an. Un procent din aceste cazuri au fost cauzate de poluarea aerului, concluzioanează ultimul studiu al EurActiv France.

Studiul arată că 90% din orașele europene emit poluanți atmosferici care cauzeaza boli cardiovasculare. Poluanții care provoacă probleme de sănătate sunt particule alcătuite din ozon, dioxid de azot, benzen, monoxid de carbon, dioxid de sulf și altele. Multe dintre acestea sunt rezultate direct de la arderea combustibililor fosili care provin din traficul rutier precum și de la procesele industriale.

În 2005, Comisia Europeană a lansat o strategie privind poluarea aerului, într-un efort de a reduce suficient nivelurile de poluare și de a face un mediu mai sigur pentru oameni. O directivă privind calitatea aerului adoptată în 2008 a ajutat să modifice legislația pentru a scădea nivelurile de poluare și pentru a reduce riscurile asupra populsției și a mediului. În 2014 Comisia Juncker a renunțat la această politică pentru aer curat, astfel încât viitorul calității aerului din Europa este destul de incert.

Traducere: Mircea Mitrofan