Proiect de eficientizare energetică realizat la Bălți

Proiect de eficientizare energetică realizat la Bălți
Primăria municipiului Bălţi a făcut totalizările proiectului „Planificarea energeticii durabile în ţările Europei de Est şi Caucazului de Sud” înscris în cadrul Convenţiei primarilor – R. Moldova, Ucraina, Azerbaidjan. La…

Programul a fost elaborat pentru creşterea eficienţei energetice şi reducerea poluării mediului, fiind implementat în trei oraşe – Vinniţa (Ucraina), Iceri Seher (Azerbaidjan) şi Bălţi. În contextul acestui proiect, autorităţile municipale au întocmit un plan de acţiuni pentru eficientizarea sectorului energetic pînă în anul 2020. În doi ani de derulare a proiectului, şapte grădiniţe din Bălţi au fost eliminate din reţeaua termică centralizată a oraşului şi au trecut la sisteme autonome de încălzire. Totodată, a fost modernizat parcul de troleibuze şi sistemul de iluminare stradală.  

Potrivit primarului de Bălţi, Vasili Panciuc, proiectul a avut un impact benefic asupra dezvoltării economiei municipiului. „Împreună cu partenerii am reuşit să realizăm multe lucruri bune pentru oraş, fiind deosebit de important schimbul de experienţă şi stabilirea unor relaţii de colaborare ce vor continua”, a menţionat Panciuc, citat de portalul esp.md.

Convenţia primarilor este o mişcare europeană la care municipiul Bălţi a aderat în anul 2011. Organizaţia cuprinde autorităţi locale şi regionale ce se angajează în mod voluntar să susţină creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă. Prin angajamentul lor, semnatarii Convenţiei îşi propun realizarea obiectivului Uniunii Europene de a reduce cu 20% emisiile de  CO2 pînă în anul 2020.