Școala Sustenabilității – un proiect pentru sustenabilitate, antreprenoriat social și creativitate în Moldova

Școala Sustenabilității - un proiect pentru sustenabilitate,  antreprenoriat social și creativitate în Moldova
20 de participanți au fost selectați să participe la Școala Sustenabilității. Un  proiect care își propune să faciliteze transferul de cunoștințe și de know-how din diasporă către cei din țară,…

Prima ediție a Școlii Sustenabilității vine cu un mini-concurs, în cadrul căruia se vor selecta cinci inițiative din diasporă ce țin de sustenabilitate, antreprenoriat și creativitate dedicate societății din Republica Moldova. În cadrul școlii vor fi organizate 5 hub-uri de lucru, unde se vor pune bazele unor viitoare afaceri sau proiecte cu produse și acțiuni finite, vizibile, utile și eficiente.

Unul dintre hub-uri prezintă ca și inițiativă crearea unui instrument (echipament) pentru prelucrarea și reciclarea deșeurilor din masă plastică, ușor de confecționat și folosit în practică de oricine care dorește si are cunoștințe fundamentale în domeniu. Tot în domeniul ecologiei dar și a antreprenoriatului social se înscrie un alt hub, care își propune reducerea utilizării exorbitantă a sacoșelor din plastic ce sunt produse greu de reciclat, precum și crearea unor „torbițe ecologice” din materiale utilizabile. Un alt hub presupune reciclarea hârtiei, instalarea tomberoanelor specializate pentru hârtie, colectarea și reciclarea acestora pentru a fi re-utilizate. Scopul inițiativei este de a găsi metode creative de re-utilizare a hârtie cu un minim de resurse financiare.

Va fi organizat și un atelier de lucru în domeniul securității publice și a antreprenoriatului social, obiectivul căruia este de a crea și promova haine reflectorizante pentru a micșora riscul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor. Un alt atelier al Școlii Sustenabilității are ca scop prevenirea irosirii produselor alimentare, precum și susținerea familiilor social-vulnerabile.

De asemenea, în cadrul Școlii Sustenabilității se vor desfășura cursuri și ore practice care au ca scop să faciliteze transformarea inițiativelor în proiecte și implementarea acestora. Facilitatorii Școlii Sustenabilității vor proveni din diferite domenii și vor asigura transmiterea către beneficiari a unui set de abilități practice în complementare ideilor în vederea punerii bazelor afacerilor sociale. Totodată, membrii hub-urilor, din care fac parte persoane din diasporă dar și persoane stabilite cu traiul în Republica Moldova, vor avea parte de sesiuni de coaching prin care se va investi în abilități de lucru în echipă, capacități antreprenoriale, manageriale și de fundraising.

Școala Sustenabilității se va desfășura în perioada 16-18 august 2016 la Răzeni, Ialoveni. Proiectul este organizat de către comunitatea Noroc Olanda (Regatul Țărilor de Jos), în colaborare cu Asociația pentru Integrarea Migranților (Franța), Casa Mare (Estonia), Sănătatea are Gust (Republica Moldova) și cu suportul mai multor asociații din diasporă.

Proiectul este susținut de către Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC)și face parte din Programul de Granturi Diaspora Engagement Hub.