Țestoasele sunt amenințate de un dușman periculos: pungile de plastic!

Broaștele țestoase care trăiesc în largul coastei Australiei se luptă în fiecare zi cu un dușman periculos: pungile de plastic din ocean. Cantitatea de resturi din plastic în apele din…

Țestoasele suferă numeroase leziuni de la aceste resturi de plastic aruncate în ocean. Medicii veterinari avertizează că oamenii ar trebui să găsească modalități de a controla cantitatea de deșeuri din plastic înainte ca efectele să devină ireversibile. Broaștele țestoase fie sunt prinse în capcana pungilor de plastic și nu se pot salva, fie sunt consumatoare de materialele plastice mărunțite în apă.  Numărul țestoaselor care consumă „microplasticul” este într-un număr foarte mare, iar acestea suferă leziuni interne și se îmbolnăvesc, scrie Inhabitat.com.

Biologii și veterinarii specializați în fauna marină de la spitalul animalelor sălbatice Taronga Zoo din Sydney au grijă de țestoasele afectate de plasticul din ocean. Țestoasele trec printr-un curs de reabilitare și viețuiesc într-o piscină închisă. Zi de zi, infirmierele scot din aceeastă piscină numeroase bucăți de plastic care sunt excretate de țestoase.

Cercetatorii în fauna marină estimează că în oceanele de pe  glob plutesc pe ape aproximativ un milion de bucăți de plastic. Majoritatea pot fi văzute și cu ochiul liber sau prin intermediul fotografiilor din atmosferă. Toate aceste sticle, pungi și alte elemente din plastic nu sunt biodegradabile, iar acest lucrur reprezintă o amenințare gravă pentru țestoase deoarece aceste animale își petrec cea mai mare parte a vieții subacvatic la mică distanță de luciul apei.

Țestoasele tratate la gradina zoologică din Sydney sunt eliberate în sălbăticie, la recuperare. Evident că medicii veterinari nu poate captura, trata și elibera fiecare broască țestoasă, delfin, balenă sau pește care consumă resturi din plastic. Important este faptul ca oamenii să conștientizeze această gravă problemă și să renunțe cât mai mult posibil la materialele plastice.