Tot mai multe instituții din raionul Cahul sunt interesate de agentul termic pe bază de biomasă

Inițierea unui parteneriat public-privat în domeniul serviciilor de producere și livrare a agentului termic  pe bază de biomasă a constituit subiectul unei mese rotunde, la care au participat manageri școlari…

Angela Cașcaval, consultant al Programului de Energie și Biomasă, a venit cu o informație generală despre activitatea acestuia și despre ce înseamnă de fapt parteneriatul public-privat în domeniul încălzirii cu biomasă. Dânsa a adus drept exemplu raionul Leova, care anul trecut a beneficiat atât de suport tehnic, cât și financiar, din partea acestui proiect. Conform programului, a fost selectat un partener privat care a luat sub gestiunea sa 19 centrale noi în diferite instituții publice pe o perioada de 11 ani. Programul a planificat pentru următorii doi ani să mai selecteze șapte raioane. Astfel, prin crearea acestui parteneriat, se planifică eliminarea problemelor cu care se confruntă managerii diferitelor instituții publice.

Câțiva dintre managerii școlari care utilizează deja centralele termice pe bază de biomasă au salutat ideea parteneriatului public-privat, deoarece gestionarea de sine stătătoare a acestora s-a dovedit a fi dificilă și anevoioasă. În majoritatea cazurilor, instituțiile de învățământ din mediul rural au un număr mic de elevi și, cum bugetele acestora se repartizează în conformitate cu numărul de elevi, nu se reușește acoperirea tuturor necesităților. În plus, sistemele de încălzire sunt vechi, iar consumul de biomasă e mult prea mare, însă uneori nici temperatura optimă nu poate fi atinsă în sălile de clasă.

Tudor Crețu, șef adjunct al Direcției construcții, gospodărie comunală, drumuri și atragerea investițiilor, a declarat că în prezent în raionul Cahul opt instituții publice au centrale termice pe bază de biomasă și se mai preconizează construirea a încă două centrale de acest gen la Bucuria și Alexanderfeld anul acesta. La capitolul probleme, dânsul s-a referit la faptul că, deși în raionul Cahul există peste 16 producători de biomasă, aceștia nu participă, din anumite motive, la licitațiile de livrare, de aceea, cea mai mare cantitate de biomasă este procurată din regiunile de centru și de nord ale țării.