Traseu turistic în raionul Cantemir

Raionul Cantemir are un potențial turistic foarte mare și diversificat: turism religios, turism cultural, silvoturism și turism vinicol. Vedeți mai jos o propunere pentru un nou traseu turistic în raionul…

1.Rezervatia peisagistică „Codrii Tigheci”

Este Arie naturala protejata de stat. Se întinde pe o suprafață de 2519 ha, între satele Larguța și Capaclia, ocolul silvic Cantemir, Tigheci raionul Cantemir. Peisajul poate fi descris ca: pădure naturala de tipul codrilor pe cumpăna apelor și versanți abrupți, cu stejar pedunculat, gorun, carpen, frasin, tei, cireș sorbul și scoruș.

2.Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Cociulia

Este o mănăstire de călugări care se afla în satul Cociulia raionul Cantemir, la aproximativ 140 km de capitala Chișinău. A fost întemeiată în anul 1997, pe locul unei mănăstiri din care s-au păstrat doar câteva ruine. Aceste ruine mărturisesc ca, aici s-a slujit și înainte Sfânta Liturghie. În prezent, credincioșii din satele învecinate ajuta noua mănăstire care, provizoriu, îți desfășoară rânduiala slujbelor într-un mic vagon aflat lângă ruinele vechii mănăstiri, despre care nu s-au păstrat documente.

3.Casa memoriala „Nicolae Sulac” din Sadic

Casa memorial Nicolae Sulac din localitatea Sadic a fost deschisă în anul 2006 și se afla la 82 km de capitala Republicii Moldova, Chișinău.  Casa memoriala a fost ridicată pe locul în care a copilărit interpretul, după modelul locuințelor țărănești din acea perioadă. A fost clădită din chirpici, are pereții văruiți și pragul din lut, fiind compusă dintr-o tinda și doua camere. Din 2006, când și-a deschis ușile, aceasta urma să primească zilnic turiști și să găzduiască, o data la doi ani, un festival de muzica în memoria lui Nicolae Sulac.

4.Rezervația peisagistica „Chioselia”

Este Arie naturala protejată de stat. Se întinde pe o suprafață de 307 ha, la nord-vest de satul Chioselia, ocolul silvic Baimaclia, Chioselia raionul Cantemir. Peisajul poate fi descris ca: pădure de stejar pedunculat cu amestec de stejar pufos, cu multe plante rare: ruscuța, brândușa, albăstrița Angelescu.

5.Muzeul de Istorie și Etnografie din Tartaul

Muzeul de Istorie și Etnografie din Tartaul este unul dintre cele mai importante muzee din raionul Cantemir.  Muzeul a fost fondat în anul 1989 în incinta școlii din Tartaul, acum este situat în centrul localității.  Muzeul de Istorie si Etnografie activează în satul Tartaul, r-nul Cantemir într-un local nou renovat. Dispune de circa 1496 de exponate din ele: documente istorice – 400, obiecte numismatice – 351, obiecte tehnice – 260, fotografii – 173, obiecte etnografice – 166 și alte materiale ce țin de studierea ținutului natal.  Din obiectele muzeului 123 de piese au fost computerizate. Muzeul de istorie și etnografie expune vestigii ale trecutului și da mărturie despre traiul, munca și viața culturala a băștinașilor.

6.Centrul de artizanat și țesut artistic din Ciobalaccia

În cadrul Centrului de artizanat și țesut artistic din localitatea Ciobalaccia sunt organizate expoziții de artizanat coordonate de doamna Natalia Crudu.

7.Catedrala-mausoleu din satul Cania

Catedrala-mausoleu cu hramul „Sfântul Mucenic Dimitrie” și „toți Sfinții Romani” din satul Cania este un locaș al Domnului, închinat eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Catedrala este în proces de construcție.

8.Orașul Cantemir

Orașul Cantemir are o istorie foarte tânără. Pentru prima data este atestat ca unitate administrativă în anul 1973,  când acestei localități populată cu muncitori ai fabricii de conserve i s-a pus numele de Cantemir, în cinstea domnitorului Moldovei, Dimitri Cantemir. Obiectivele turistice ale orașului pe care le putem vizita sunt: Muzeul de istorie „Dimitrie Cantemir”, monumentul „Dimitrie Cantemir”, Casa alba (primăria), Obeliscul Eroilor căzuți în războiul din Afganistan, Obeliscul Slavei consacrat Operației Iași-Chișinău, etc.

9.Cimitirul  Românesc de Onoare Țiganca

Se afla la 2 km de Cantemir, aproape de satul Stoianovca. Este un cimitir militar, unde au fost înhumate rămășițele pământești ale ostașilor și ofițerilor români, 1020 de eroi căzuți în luptele din iunie-iulie 1941. Militarii români căzuți în lupte sunt așezați în nouă gropi comune – pe doua – patru rânduri suprapuse. Cimitirul dispune de sistem de alimentare cu apa, care permite ca vegetația din interior să fie îngrijită și menținută pe întreaga perioadă a anului. Realizatorul proiectului  de refacere și reconstrucție a cimitirelor  din afara granițelor României este Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din  România. Cimitirul Românesc de Onoare Țiganca a fost inaugurat pe 1 iunie 2006, zi în care a  fost  marcată și  prima  vizita a Regelui Mihai  pe  pământul  Basarabiei, însoțit  de  membri ai familiei regale.

10.Rezervația peisagistică „Lunca inundabila de lângă Antonești”

 

Este o Arie naturala protejată de stat. Se întinde pe o suprafață de 93,6 ha, la vest de satul Antonești, raionul Cantemir. Peisajul poate fi descris ca: sector de lunca inundabila a Prutului, parțial acoperită cu apă și mlaștini. Se întâlnesc specii de animale rare: lebăda, lopătarul, vidra. La baza malului autohton sunt izvoare cu apa potabila.

Harta traseului turistic: