Valeria Șvarț-Gröger: Moldova este o ţară perfectă pentru a realiza o dezvoltare durabilă în toate domeniile de activitate

Într-un interviu acordat în exclusivitate site-lui Ecopresa.md, Valeria Șvarț-Gröger vorbește despre pasiunea sa pentru ecologie, organizația pe care o conduce cu mândrie și proiectele desfășurate, dar și despre produsele eco pe…

1. Valeria, ce te motivează să te implici în domeniul ecologic?

Toată lumea știe că termenul „Eco“ este de originea greacă și  înseamnă „Casă”. Mă motivează cel mai mult dragostea fața de casa noastră Pământ și dorința de a reconstrui o casă sănătoasă pentru omenire. Eu văd doua procese paralele care se desfășoară în lume acum: un proces de “descompunere“  marcat de concurență,  crize economice, exploatarea gravă a resurselor naturale, schimbări climatice, pierderea biodiversității, globalizare bolnăvicooasă, războaie. Parcă este o casă veche, bazată pe un fundament putrezit ce se distruge treptat. Dar văd și un proces paralel pozitiv de „reconstrucție“ care se desfășoară în toată lumea marcat de cooperare, inițiative creative de prezervare a resurselor, inovații durabile în domeniul economiei, ecologiei și educației, anterprenoriat social, regândire în mai multe domenii, unirea societății globale cu prezervarea diversității culturale. Simt că prin toate aceste mișcări se construiește o casă nouă pe un fundament solid și sănătos de valori bune. Mă motivează cel mai mult că am o oportunitate unică să trăiesc în această epocă și să contribui după posibilități la al doilea proces pozitiv.

2. Care este cea mai importantă realizare în acest domeniu?

După părerea mea cea mai importantă realizare în domeniul ecologic este că lumea înțelege treptat că totul este foarte interconectat. Că suntem extrem de dependenți de biosferă și unul de altul. Din această realizare se derivă un alt comportament decât cel de exploatare și concurență. Altă realizarea importantă este descoperirea resurselor regenerabile: energie de soare, de vânt și de apă care o să ne ducă într-o epocă de abundență, unde totul este deajuns pentru toți, dacă le gestionăm cu inteligență.

3. Care este povestea EcoVisio? Cum a luat naștere organizația?

În anul 1999 un grup de cercetători și profesori condus de Nina Streapan a hotărât să fondeze un ONG care ar educa copii și tineri despre mediul ambiant. Atunci organizația se numea Asociația Ecologistă pentru Copii și Tineret din Moldova. Proiectele educaționale au fost bazate pe concepte de eco-etică și conduse în școli prin intermediul profesorilor de biologie și cluburi ecologice. Eu am avut 10 ani atunci și am avut mare noroc să fiu implicată intens în activitățile ONG-ului prin profesoara noastră de biologie, Alla Șvarț care era și mama mea. Crescând împreună cu acest ONG eu am căpătat experiențe și capacități valoroase și am început să inițiez proiecte noi. Fondatorii inițiali ai asociației s-au obosit un pic de birocrația care însoțește conducere unui ONG în Moldova și au ieșit în odihnă meritouasă după atâția ani de lucru, lăsând ONG-ul pe umerele mele.  După câțiva ani de activități ecologice s-au găsit mulți prieteni buni și oameni cu pasiune pentru mediu și pentru Moldova. Grupul nostru țintă a crescut împreună cu noi. De acum ne adresăm nu numai la copii și tineri, dar am început să implicăm și maturii. Ne-am extins să lucrăm cu universități și anterprenori precum și cu activiști și experți internaționali.  Împreună cu Liana Cernov și Julian Gröger  în anul 2012 noi am hotărît să insuflăm o viață nouă în ONG-ul nostru să-l redenumim și să-l restructurăm un pic. Bazându-ne pe toate activitățile noastre cu o viziune pozitivă a dezvoltării durabile pentru Moldova ne-a venit ușor idea să o numim: Asociația „EcoVisio”.4. Vorbește-ne pe scurt de proiectele voastre și despre realizările din cadrul acestora.

La moment avem 4 proiecte principale în desfășurare:

activEco este un program pentru împuternicirea tinerilor creativi şi motivaţi din Moldova. Programul activEco oferă o serie de seminare în care tinerii dezvoltă și consolidează cunoștințe și capacităţi necesare pentru a înțelege complexitatea problemiilor și soluților în domeniul mediului. Participanții învață despre managemntul proiectelor și implementează ideile lor în cadrul unui proiect ecologic cu echipa de prieteni. Cel mai important este că participanții învață, cu foarte puțini bani, prin ingeniozitate, pro-activitate și „friends-raising“ să miște lucruri destul de mari.

Eco-Village este un proiect inițiat de un grup divers de oameni, care tind spre un stil de viață mai durabil și care se dedică creării unei eco-comunități în Moldova. În satul Rîșcova s-a ales un loc potrivit și s-a început construcția. Voluntarii dintr-o rețea vastă de susținători vin regulat la Rîșcova ca să curățe satul, să planteze copaci, să învețe despre metode de construcții ecologice și să contribuie la formarea unei comunități precum și unui Eco-Centru pentru educație de mediu și instruiri practice.

IarmarEco - Iarmarocul Oportunităților Ecologice și Anterprenoriatului Social este un eveniment anual, care are scopul să unească actorii de bază din lumea ecologică din Chișinău și să arate publicului, ce posibilități există pentru a schimba rutina spre un mod de viață mai sănătos și conștient. IarmarEco reunește sub același acoperiș ONG-uri de mediu, anterprenori care presteaza servicii sau oferă produse eco,  activiști și inițiative, care inspiră. Programul evenimentului include ateliere de lucru creative, prezentări, jocuri și tombolă.

Proiectul EcoBag își pune scopul să inspire populația Republicii Moldova să stopeze folosirea pungilor din plastic care reprezintă o problemă gravă pentru mediu și să treacă la alternative mai durabile, cum ar fi pungi din pânză, sau alte ambalaje de folosință multiplă. În cadrul proiectului au loc mese rotunde cu actori din sectorul public și privat, seminare pentru multiplicatori, ateliere de lucru practice și creative precum și dezvoltarea unei campanii informaționale pentru conștientizarea populației.

5. Ce părere ai despre domeniul ecologic din Republica Moldova?

Cred că Moldova este o ţară perfectă pentru a realiza o dezvoltare durabilă în toate domeniile de activitate. Mărimile ţării relativ mici, lipsa combustibilului fosil și industriei grele, prezenţa solurilor fertile, clima caldă, multă soare sunt condiţiile perfecte pentru găsirea şi punerea în aplicare a soluţiilor inovative legate de beneficii în domeniile economic, ecologic, social şi cultural. Suntem diverși, vorbim mai multe limbi, suntem creativi, încă nu am distrus tot ce avem. Putem să reîmpădruim dealurile, să curățim râurile, să reducem cantitatea deșeurilor, să trecem la agricultură organică, să producem energii regenerabile la noi. Haideți să nu așteptăm milostenii din Europa sau Rusia dar să dezvoltăm ceea ce avem cu înțelepciune!

6. Ce produse eco folosești?

Eu încerc să cumpăr alimente organice, sezonale și locale, produse de fermieri și anterprenori mici. De ținut aceste criterii complet este cam greu, dar de încercat măcar parțial merită. Produsul preferat eco este bicicleta mea (râde). Adică două biciclete. Cu una merg în Berlin cu alta în Chișinău, chiar dacă folosirea bicicletei în capitala Moldovei este o provocare interesantă. Folosesc și o sticlă portabilă specială pentru apă, care pot sa reumplu din nou cu apă din filtru sau apă fiartă. Așadar nu e necesar să cumpăr în fiecare zi apă îmbuteliată.

7. Ce crezi că s-ar putea face pentru a-i determina pe moldoveni să fie mai deschiși la problemle de mediu și să acționeze în consecință?

Inginerii să găsească un metal super valoros și rar chiar sub orașul Chișinău, și un investor mare străin să planifice să șteargă întreg oraș de pe fața geografiei ca să poată se extragă acest metal… Atunci lumea s-ar trezi… Nu.. Glumesc. Ca atare eu am credința în natura nobilă a omului și cred că și fără niște șocuri neașteptate putem să ne conștientizăm și să activăm. Lecții calitative de mediu în școlii – ca curiculum obligatoriu ar fi un pas superb.  Eu cred că mai multe inițiative locale și de lungă durată ar aduce o schimbare pozitivă: grupe de inițiativă în vecinătăți, unde vecinii se unesc, împărtășesc resurse și cunoștințe și încep pas cu pas să reconstruiască  țara ca de exepmlu „Transition Town“. Paralel la asta și secotorul public și privat se vor schimba spre bine.

8. La final, te rog să îmi spui, care crezi că sunt motivele pentru care astăzi, un tânăr ar alege să fie voluntar într-un ONG și cu atât mai mult într-un ONG din domeniul ecologiei?

Cu toate că sunt și tinerii care se uită mult la CV-ul lor și vor să arăte mai bine în ochii celorlalți, totuși sunt sigură că majoritatea chiar vor să se implice fiindcă le pasă de viitorul planetei, omenirii, țării și nepoților lor. Ei vor să se dezvolte, să învețe ceva nou și să contribuie la îmbunătățirea lumii. Mulți dintre ei iubesc animalele, păsările, natura, le pasă foarte mult de sănătatea lor și vor să trăiască într-un mediu cât mai curat. Sunt mulți oameni creativi și dedicați în țara noastră, care se bucură sincer când văd că talentele și resursele lor de timp și energie contribuie la ceva pozitiv. Acest lucru cu astfel de oameni mă atrage foarte mult și în ultimul timp vin mai des în Moldova.

9. Transmite un mesaj cititorilor Ecopresa.md!

Sunteți foarte speciali că vă intersați de mediu și vreți să contribuiți la schimbări pozitive. Haideți să ne bucurăm de viața simplă plină de armonie cu alți oameni și natură. Și să nu dăm voie tendințelor sistemului prevalent de consumerism, concurență și exploatare a oamenilor și a naturii să ne păcălească și să ne determină dorințele.  Ecopresa este un ajutor foarte bun pe calea noastră „alternativă“!

Interviu realizat de MIRCEA MITROFAN