Incinerarea anvelopelor: între „singura soluție” și „o inițiativă negândită”
Potrivit lui Valeriu Rusu incinerarea anvelopelor prezintă un pericol nu numai pentru populație, dar și pentru biodiversitate, fiindcă în urma arderii, chiar dacă există filtre, se degajă unele noxe, cum ar fi sulf, dioxid de azot etc. „Filtrele opresc numai resturile solide, dar noxele gazoase nu pot fi oprite de niciun filtru”, susține directorul „ADR-Habitat”.
jQuery(document).ready(function() { t121_setHeight(“404916127″); jQuery(window).on(‘load’, function() { t121_setHeight(“404916127″); }); jQuery(window).on(‘scroll’, t_throttle(function() { t121_setHeight(“404916127″); })); jQuery(window).on(‘resize’, function() { if (jQuery(‘#allrecordstable’).length > 0) { jQuery(‘#rec404916127′).find(‘.t-video-lazyload’).css(‘height’, ’540px’); jQuery(‘#rec404916127′).find(‘.t-video-lazyload’).find(‘iframe’).css(‘height’, ’540px’); } else { t121_setHeight(“404916127″); } }); jQuery(‘#rec404916127 .t121′).on(‘displayChanged’, function() { t121_setHeight(“404916127″); }); });
Pe 9 decembrie 2021, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul care vizează anularea interdicției de incinerare a anvelopelor. Modificările la legea privind deșeurile se referă la excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, ceea ce va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor. De asemenea, va contribui la gestionarea acestora prin valorificare materială sau energetică, anunța atunci legislativul. Atunci a fost modificată doar legea și nu exista un regulament care ar fi stipulat standardele și condițiile pe care ar trebui să le întrunească companiile care se vor ocupa de incinerarea și co-incinerarea anvelopelor.
Ulterior, mai mulți consilieri ai Consiliului raional Rezina și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul de lege care permite arderea anvelopelor uzate. Aceștia au adresat o declarație președintei Sandu, președintelui Parlamentului Igor Grosu și premierei Natalia Gavriliță prin care le-au cerut să retragă proiectul de pe agenda Parlamentului, iar specialiștii din cadrul ministerelor Mediului și Sănătății să se implice în evaluarea stării ecologice a aerului inspirat de cetățenii la ziua de astăzi, iar rezultatele obținute să fie făcute publice. Acum câteva zile, adică la o lună de la declarație, conducerea Consiliului raional Rezina, consilierii raionali au plasat un anunț prin care spun că sunt neglijați de autorii proiectului de lege privind incinerarea și că cerințele exprimate prin Decizia Consiliului raional Rezina din 22 decembrie 2021 nu sunt acceptate.
În luna ianuarie curent, Ministerul Mediului a înaintat spre consultări publice proiectul Regulamentului privind gestionarea anvelopelor uzate. Proiectul prevede că producătorii de anvelope, care vor aduce în Republica Moldova cauciucuri noi sau uzate, vor trebui să se ocupe de colectarea și reciclarea acestora. De asemenea, persoanele fizice care dețin automobile și au anvelope uzate vor trebui să le predea agenților economici care se ocupă de colectarea sau reciclarea cauciucurilor.
Articolul Incinerarea anvelopelor: între „singura soluție” și „o inițiativă negândită” apare prima dată în Ecopresa.