Au fost desemnați câștigătorii concursului “Tinerii Ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi” – categoria mass-media

S-a încheiat concursul ”Tinerii Ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi” – categoria mass-media, iar comisia de evaluare a stabilit cine sunt câștigătorii.

Reamintim, că în perioada 12 septembrie – 20 octombrie, adolescenți din 22 localități (orașe și comune), au fost invitați să creeaze grupuri de iniţiativă (5-7 membri) şi  să promoveze natura Rezervaţiei Orheiul Vechi printr-o campanie media. Tinerii au fost îndemnați  să  realizeze  scurte  clipuri video, fotoreportaje şi texte  despre diversitatea, frumuseţea şi valoarea patrimoniului natural (floră, faună, relief, resurse naturale, ecosisteme) din Rezervaţia Orheiul Vechi.  De asemenea,  aceștia au fost încurajați să distribuie mesajul lor prin emisiuni radio, flashmob online, reportaje TV, interviuri, etc. Materialele trebuiau să fie publicate şi distribuite publicului larg de către grupul de lucru prin intermediul canalelor social media ş.a. Campania media trebuia să aibă un titlu şi un mesaj cheie pe care grupul  să-l transmită oamenilor din comunitate. Pentru mai multă vizibilitate,  a fost recomandată crearea unei pagini de Facebook a grupului de iniţiativă.

În rezultatul anunțării concursului, în competiție s-au înscris 7 grupuri  cu implicarea a 39 elevi și 2 profesori coordonatori  din mai 6 localități.
În total, elevii au realizat 8 video și filmulețe cu mesaje ecologice și de promovare a patrimoniului natural de la Orheiul Vechi. Au fost scrise 7 articole în presa scrisă și online, fiind distribuite prin intermediul portalurilor www.diez.md, moldova9.com, ziarul Opinia Liberă, www.plaiul-orheian.md. Copiii au participat la 2 emisiuni radio (Radio Orhei Fm) și 1 emisiune TV (Televiziunea Centrală). Au fost realizate 4 interviuri cu specialiști și activiști în domeniul protecției mediului (Gabriela Isac, Victor Garștea, Sergiu Tronciu, Felicia Mișin). Au fost scrise peste 36 de postări pe paginile de Facebook ale grupurilor de inițiativă, obtințînd sute de vizualizări, aprecieri și distribuiri. A fost creat un hashtag comun al campaniei media #promovezorheiulvechi, care a conjugat eforturile tinerilor de a atrage atenția comunitatății locale asupra valorii patrimoniului natural și necesitatea de a-l conserva și proteja. Au fost realizate și alte activități precum concursuri locale de desen, concursuri de testare a cunoștințelor despre mediul înconjurător, pliante informative, discuții online, flashmob, sondaje, vox, acțiuni de salubrizare.

În rezultatul evaluării  minuțioase a activităților  desfășurate de fiecare grup în parte, fiind analizate calitatea mesajelor, prezența elementelor obligatorii anunțate în condițiile concursului (articole, video și albume foto)  precum și folosirea instrumentelor media opționale, respectatea temei și gradul de implicare a membrilor grupului,  s-au stabilit următorii câștigători:

Locul I - echipa Platforma Tinerilor Ecologiști, or.Orhei (https://www.facebook.com/search/top?q=platforma%20tinerilor%20ecologi%C8%99ti)

Hamad Azza
Hamad Ayda
Dolghier Adriana
Tcaciuc Beatrice
Cușnir Aurelia
Sîrghi Petru
Mustovici Alina

Mocanu Diana
Meleca Nicoleta
Cebotari Irina
Cociorvă Sanda-Maria
Mașnic Tatiana
Ceban Iraida

Locul III – echipa Tinerii ambasadori ai rezervației Orheiului Vechi, IPLT Romănești (https://www.facebook.com/groups/354442919126935/)

Cristea Alina
Baciu Maria
Begvița Anastasia
Tăut Jana
Danilov Anna
Munteanu Iana
Vataman Ecaterina

De asemenea, un premiu special va primi și membra echipei de tineri ATTITUDE Adriana Negru, pentru popularitatea materialelor realizate în comunitatea online cu impact asupra publicului larg.
Aducem sincere felicitări câștigătorilor, precum și tuturor celor care s-au implicat în concurs!
Dragi participanți vă încurajăm să fiți și în continuare activi și creativi în promovarea mesajului ecologic și de protecție a patrimoniului natural.