Câștigătorii internaționali ai competiției „Fii un Artist al Dunării!” 2020

COMUNICAT DE PRESĂ

Competiția „Fii un Artist al Dunării!” 2020: Câștigătorii internaționali

 

VIENA, 16 Decembrie 2020 – Organizatorii concursului eco-artistic „Fii un Artist al Dunării” este încântat să anunțe că în acest an a fost recepționat un număr surprinzător de mare de lucrări, în pofida perioadei de alertă pandemică.

Mulți copii din țările care fac parte din bazinul dunărean au creat lucrări interesante. În total au fost expediate 54 lucrări din 3 categorii diferite: Artă, Video, și Hărți. În spiritul acestui an ciudat, există și un premiu suplimentar pentru un număr mic de lucrări care au fost amânate după termenul limită, din cauza pandemiei.

Iată pe scurt numărul de lucrări recepționate la fiecare categorie:

  • Artă: Juniori (6-11), 10 lucrări de artă; Adolescenți (12-18), 10 lucrări de artă
  • Video: Juniori (6-11), 6 video-uri; Adolescenți (12-18), 10 video-uri
  • Hartă: Juniori (6-11), 7 hărți; Adolescenți (12-18), 8 hărți
  • Participanți speciali: 3 lucrări

În acest an, câștigătorii concursul „Fii un Artist al Dunării” au fost selectați din 11 țări care fac parte din bazinul Dunărean: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovacia și Ucraina. În total au participat 280 de copii din 57 școli, care au expediat 257 lucrări, printre care și lucrări de grup.

 

Câștigătorii

Categoria Artă:

  • Juniori: Clasa a 3-a B de la Școala Primară din Pestalozzistraße in Ingolstadt (Germania), cu lucrarea „Laubfisch” (‘Peștele din frunze’)
  • Adolescenți: grup de elevi din clasele 7 și 8 de la Școala Generală ”Stefan Nemanja” din Niš, Serbia, cu lucrarea „U zagrlјaju Dunava” (”În îmbrățișarea Dunării”).

Categoria Video:

  • Juniori: Jacopo Marazzi și Ilija Marazzi din Belgrad (Serbia), cu video-ul „Dunavski ekosistemi (“Ecosistemele Dunării”)
  • Adolescenți: Simona Petrova și Eva Marinova din clasa IX.de la Școala Profesională “Prof. Dr. Assen Zlatarov din Vidin, Bulgaria, cu lucrarea The Danube River (”Fluviul Dunărea”).

Categoria Hartă:

  • Juniori: Maria-Delia Dima de la Școala Elementară „Paul Bujor” din Berești (România) cu lucrarea „Împreună pentru Dunăre
  • Adolescenți: Iasmina Costileanu de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Cahul (Republica Moldova) cu lucrarea „Prutul – Tezaurul Moldovei”.

 

Un premiu special a fost acordat participanților din țările unde efectele pandemiei au fost foarte dure. În această categorie intră elevii Žana Bartolj și Ajda Jamšek din Tržišče (Slovenia) cu video-ul Danes za lepši jutri (“Azi pentru un mâine mai bun”).

Dorin Andros, Președintele ICPDR din acest an, și totodată Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Republica Moldova, a spus: “ În timp ce problemele de mediu cele mai importante sunt încă discutate în clasele noastre de elevi, anul acesta concursul „Fii un Artist al Dunării” a ajuns să fie un pic diferit. Copiii din bazinul fluviului Dunărea s-au ridicat la provocarea de a lucra la distanță și au păstrat spiritul necesar pentru a prețui resursă comună a fluviului Dunărea.”

Iasmina Costileanu, câștigătoarea categoriei HARTĂ la nivel național și câștigătoarea acestei categorii la etapa internațională a concursului „Fii un Artist al Dunării” a declarat pentru organizatori: „Când profesorul mi-a spus despre acest concurs, am fost destul de intrigată de această nouă secțiune – „crearea unei hărți”. La început, nu eram sigură dacă voi participa sau nu, dar nu am putut rezista, a trebuit să o fac. Crearea unei hărți cu toate locațiile frumoase din apropierea râului Prut a fost o experiență captivantă. În primul rând, a existat un proces intens de căutare, am descoperit locuri pe care nu știam că există și am scris câteva dintre ele pe lista mea de călătorie. Asta mi-a dat ideea titlului … Avem atâtea peisaje uluitoare, care nu sunt suficient promovate de noi, moldovenii. Apoi, a venit timpul să proiectez harta. Am vrut să arate plăcut, așa că am păstrat-o simplă la nivel de culori, dar, pe de altă parte, am pus câteva imagini atrăgătoare cu unele dintre locațiile de pe hartă. Cea mai dificilă parte a fost începerea proiectului, iar restul au venit de la sine. Sper că harta mea va face oamenii să-și dea seama că avem locuri atât de fermecătoare și interesante în Moldova care merită să fie vizitate. Sperăm că într-o zi veți putea admira uimitoarea comoară moldovenească care este râul Prut.

Concursul „Fii un artist al Dunării” este o oportunitate pentru copiii din bazinul dunărean de a descoperi sănătatea râurilor lor locale și de a decide modul în care doresc să contribuie la conservarea acestor ape pentru viitor. Toți tinerii artiști eligibili sunt încurajați să folosească materiale găsite în mediul înconjurător pentru a crea operele de artă și să privească locurile natale ca o sursă de inspirație în acest proces. Competiția a fost organizată în comun de către Comisia Internațională Pentru Protecția Dunării (ICPDR) și Parteneriatul Global pentru Apă din Europa Centrală și de Est (GWP CEE) – una dintre cele mai mari rețele din lume axate pe apă.

Comunicatul de presă în limba engleză poate fi citit AICI.

 

Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) este o organizație internațională formată din 14 state cooperante și Uniunea Europeană. De la înființarea sa în 1998, ICPDR a devenit unul dintre cele mai mari și mai active organisme internaționale de gestionare a bazinelor hidrografice din Europa. ICPDR se ocupă nu numai de fluviul Dunărea în sine, ci de întreg Bazinul Dunării, inclusiv afluenții săi și resursele de apă freatică. Scopul final al ICPDR este implementarea Convenției privind protecția fluviului Dunărea (DRPC) și asigurarea, în general, a râului în stare adecvată. În acest rol, promovează gestionarea durabilă și echitabilă a apei, inclusiv conservarea, îmbunătățirea și utilizarea rațională a apelor în beneficiul țărilor din bazinul fluviului Dunării și al populației acestora. ICPDR își urmărește misiunea făcând recomandări pentru îmbunătățirea calității apei, dezvoltând mecanisme pentru controlul inundațiilor și al accidentelor, stabilind standarde pentru emisii și asigurându-se că acestea sunt reflectate în legislațiile naționale ale părților contractante și aplicate în politicile lor.