Eveniment de finalizare a proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare și conservare a naturii”

Pe data de 25 iunie 2021, Mișcarea Ecologistă din Moldova a organizat o masă rotundă de totalizare a rezultatelor obținute în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare și conservare a naturii”. Evenimentul s-a desfășurat în incinta localului Tucano Coffee Brasil și a întrunit 20 de participanți, printre care și beneficiari ai Programului de micro-granturi demarat în cadrul proiectului menționat mai sus.

Potrivit Elenei Scobioală, coordonatoarea proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare și conservare a naturii”, realizările obținute reprezintă o continuare a eforturilor demarate în anii 2018-2019 în arealul Parcului Național Orhei. „Atunci am început activitățile în această regiune și am încercat să ajungem la comunitățile locale, la școli, la copii dar și la localnici, pentru a crea împreună modele de cooperare și implicare a tinerilor în mare parte, în ceea ce numim noi „interpretarea și cunoașterea naturii”. Și astfel, cunoscând natura mai bine, să devenim ambasadori ai acesteia, să fim cei care vom vorbi și altora despre importanța conservării, protecției, valorificării naturii într-un mod durabil”, a menționat Elena Scobioală.

Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, a declarat că „acest proiect este o deschidere a sufletului, ca să-i ajutăm pe oameni să aibă o altă relație de îngrijire, iubire și devotament față de natură. Este deosebit de important pentru noi ca toți cei care într-un mod direct sau indirect se leagă de tot ce ține de mișcarea ecologistă, pe care noi o reprezentăm, să se lege de acel suflu viu al naturii.”

Elena Scobioală a prezentat audienței scopul și obiectivele proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare și conservare a naturii”, implementat în perioada 2020-2021. Astfel, au fost desfășurate o serie de activități cu specific educativ-creativ privind interpretarea naturii în arealul Parcului Național Orhei, printre care cursul online de interpretare a naturii „Tinerii ambasadori ai Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi”, la care au participat 64 elevi din 17 localități. Scopul acestuia a fost de a instrui participanții despre biodiversitatea Parcului Național Orhei și de a le oferi oportunitatea de a învăța metode de interpretare și descriere a biodiversității prin creare de conținut sub formă de text și/sau desen. În cadrul acestui curs a fost organizat un modul instructiv dedicat biodiversității Parcului Național Orhei și Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi cu experta Victoria Covali, precum și crearea mesajelor și interpretării, descrierii naturii cu experta Lilia Rusu.

O altă activitate educativ-creativă a fost concursul „Tinerii ambasadori ai Rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi”, categoriile desen și campanie media. În cadrul acestui concurs au participat elevi din 14 localități, care au expediat circa 45 de lucrări la categoria desen. Dintre acestea,  au fost selectate top cele mai bune 10 desene, iar primele 3 au fost premiate cu premii speciale, inclusiv un atelier de pictură cu pictorul Dumitru Balica. La categoria campanie media au fost premiate trei grupuri de inițiativă, formate din tineri din diverse comunități locale care au realizat mesaje, podcasturi, video, postări pe reţelele de socializare, articole şi radio cu scopul de a promova patrimoniul natural al Rezervaţiei Orheiul Vechi.

Nu în ultimul rând, proiectul a venit cu o componentă importantă pentru dezvoltarea comunităților locale din această regiune: oferirea suportului financiar pentru școli, grupuri de inițiativă, asociații obștești, centre de tineret, pentru implementarea a 5 proiecte comunitare cu impact de mediu (conservare, protejare și interpretarea naturii), cu implicarea tinerilor din arealul Parcului Național Orhei. În urma selecției cererilor de finanțare, au fost selectate următoarele proiecte locale:

  • IP Gimnaziul Camencea: proiectul “Cărarea izvoarelor”. Valoare totală: 1477.19 $
  • Centrul de Tineret Brănești, com. Ivancea în parteneriat cu AO ArtLabyrinth: proiectul “Poteci turistice și popas in zona Parcului National Orhei”. Valoare totală: 1479.53 $
  • I.Î.Şcoala Profesională or.Orhei: proiectul “Inspiraţie prin meditaţie”. Valoare totală: 2339.18 $
  • IP Gimnaziul Tabăra: proiectul “Tezaur cu adiere ecologică”. Valoare totală: 1654.72
  • Centrul Raional de Învățământ Extrașcolar „Copii cu interes și aptitudini pentru științe”: proiectul “Dezvoltarea abilităţilor de viaţă a tinerilor în contextul dezvoltării sustenabile”. Valoare totală: 1052.63 $

Viorica Ceban, profesoară la Gimnaziul Camencea și beneficiara Programului de micro-granturi, a prezentat audienței rezultatele atinse în cadrul proiectului „Cărarea izvoarelor” implementat la Camencea: „Prin acest proiect, am salubrizat și amenajat izvoare ,,Șumeluța”, „Cișmea ” și „Izvoraș” din localitate. De asemenea, am instalat pe traseul care leagă aceste izvoare câțiva indicatori care vor ușura accesul potențialilor vizitatori către popas. De asemenea, a fost instalat un foișor confecționat de meșterul local Țulea Nicolae pentru activități educaționale cu elevii gimnaziului Camencea, unde și locuitorii satului vor avea posibilitatea să se odihnească într-un cadru natural deosebit de atrăgător.

Elena Rogoti, coordonatoarea proiectului „Inspirație prin meditație”, implementat de Școala Profesională Orhei, a declarat: „Din cele 11 specialități din instituție, meseria noastră de silvicultor era mereu uitată. De aceea, principalul nostru obiectiv în cadrul acestui proiect a fost promovarea acestei meserii, ca să demonstrăm că specializarea de silvicultor este de fapt una necesară pe piața noastră educațională. Un alt obiectiv a fost crearea unui mini parc național pe teritoriul instituției noastre, cu vegetație reprezentativă habitatului forestier de luncă, iar elevii instituției au beneficiat de instruiri despre cum se realizează un proiect tehnologic al unui parc.”

Aida Hamad, una din membrele echipei de bază a proiectului „Dezvoltarea abilităţilor de viaţă a tinerilor în contextul dezvoltării sustenabile”, implementat de Centrul Raional de Învățământ Extrașcolar Orhei, a povestit experiența ei: „În calitate de tineri am avut oportunitatea să prezentăm lecții informative despre Parcul național Orhei în 22 de instituții de învățământ din raionul Orhei. Am avut posibilitatea să ne dezvoltăm abilitățile de comunicare, de gândire critică și analitică, de a interacționa cu peste 1000 de elevi. Aceștia au aflat foarte multe informații, și au avut oportunitatea să le asimileze în practică prin elaborarea unor postere sau chiar prin răspunsurile la chestionarele pe care le-am realizat pentru ei”.

Nadejda Neghin, coordonatoarea proiectului “Tezaur cu adiere ecologică” din satul Tabăra, a menționat multiplele provocări apărute pe parcursul proiectului.

Alexandru Voroniuc, coordonatorul proiectului „Poteci turistice și popas în zona Parcului National Orhei” a oferit detalii despre activitățile desfășurate de echipa sa: „Noi am creat un traseu într-o zonă mai puțin cunoscută a Rezervației „Orheiul Vechi”, acolo unde nu prea mulți turiști se aventurează. Însă eu vă invit să descoperiți acest colț, care este potrivit atât pentru începători cât și pentru temerari, deoarece oferă posibilități interesante de drumeție”.

 

Toți coordonatorii proiectelor locale au fost răsplătiți cu o diplomă de apreciere și cu un premiu oferit de gazda și sponsorul evenimentului – Tucano Coffee. La final, în cadrul unei runde de discuții, participanții au oferit mai multe detalii despre experiența lor de beneficiari de micro-granturi, au împărtășit provocările întâmpinate și au formulat propuneri pentru planuri comune în beneficiul întregii regiuni.

Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare și conservare a naturii” implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu suportul US Forest Service. Puteți vedea o selecție de fotografii de la acest eveniment pe pagina de facebook a organizației Mișcarea Ecologistă din Moldova.