Fii un Artist al Dunării 2020: „Descoperă Dunărea!”

Introducere

Organizat în comun de către Parteneriatul Global pentru Apă din Europa Centrală și de Est (GWP CEE) și Comisia Internațională Pentru Protecția Dunării (ICPDR), concursul „Fii un artist al Dunării!” încurajează copiii să atragă mai multă atenție la râurile din preajma lor, să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă mediul înconjurător și să creeze opere de artă originale pentru a sărbători regiunea Dunării.

Astfel, copiii din toate școlile, ONG-urile, cluburile, centrele de zi sau asociațiile pentru copii care fac parte din bazinul Dunării sunt invitați participe cu lucrări creative la concursul „Fii un Artist al Dunării”, care leagă mii de copii din întreg bazinul fluviului Dunărea începând cu anul 2004.

Pe lângă faptul că aduce laolaltă copii din regiunea Dunării, acest concurs îi educă cu privire la valoarea și importanța intrinsecă a râului și le o oferă o portavoce pentru a-și exprima părerea în privința viitorului Naturii.

Modificări datorate pandemiei de Covid-19

În contextul pandemiei de coronavirus și a situației excepționale din toate țările dunărene, secretariatul DAM anunță schimbări majore legate de desfășurarea în acest an a concursului. Mai exact, acesta se va desfășura în ultimul trimestru al anului 2020 și va avea un calendar modificat.

Așadar, în acest an concursul începe în lunile septembrie și octombrie. Selecția câștigătorilor la nivel național va avea loc la începutul lunii noiembrie, iar câștigătorii la nivel internațional vor fi desemnați în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Detaliile concursului:

  • În acest an motto-ul concursului este „Descoperă Dunărea
  • Participanții trebuie să fie cetățeni ai unei țări care face parte din bazinul Dunării (Germania, Austria, Cehia, Republica Slovacă, Ungaria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina).
  • Sunt propuse două categorii de participanți: juniori (6-11 ani) și adolescenți (12-18 ani).
  • Participanții se pot înscrie fie în mod individual, fie în grup de maxim 4 persoane, fie la nivel de clasă.
  • Există trei categorii de concurs: lucrări de artă, video, hărți (noutate)
  • Competiția se desfășoară la două niveluri: național și internațional. Juriul din R. Moldova va selecta şi premia câştigătorii la nivel naţional, iar lucrarea care va acumula cel mai mare punctaj va participa la etapa internațională a concursului.

Copiii care doresc să participe la concurs trebuie să meargă pe malul unui râu (în mod ideal Dunăre sau un afluent al Dunării; în cazul Republicii Moldova – fluviul Prut și afluenții săi) și să creeze o piesă de artă ecologică, să înregistreze un material video sau să creeze o hartă. Această nouă categorie, anunțată în premieră, cere copiilor să exploreze malul râului și să creeze o hartă cu diferite puncte considerate interesante de către ei. Harta poate marca diverse locații de interes (de exemplu castel sau cetate), locuri semnificative care evidențiază biodiversitatea, locuri de recreere (plaje, parcuri, piste pentru biciclete etc.) și, de asemenea, locuri care ar putea avea nevoie de mai multă atenție (de exemplu, zone aflate în stare proastă sau care necesită curățare, zone inundate etc.). Harta poate dezvălui și câteva fapte curioase sau mai puțin cunoscute despre râu.

Participanții la concurs trebuie să fotografieze lucrarea şi să o expedieze în adresa MEM. Fiecare lucrare trebuie să fie însoţită de titlu/nume autor/clasă/vârsta/ şcoala/profesorul coordonator şi trebuie expediată până pe 20 octombrie 2020 la adresa poştală: str. S.Lazo, 13, Chişinău, MD 2004 sau prin e-mail mem@mem.md, cu menţiunea „Concursul „Fii un Artist al Dunării””.

Posterul oficial al concursului „Fii un Artist al Dunării”, ediția 2020

Specificații

  • Lucrările artistice trebuie să fie făcute din materiale naturale găsite în râu sau pe malul acestuia (exemplu: lemn (adus de ape), pietre, păpuriş, nisip, etc., fie deşeuri găsite la mal). Desenele și picturile nu sunt acceptate. În cazul fotografiilor digitale, dimensiunea minimă a acestora este de 150 DPI (59 pixeli/cm) și 3 megabaiți.
  • Videoclipurile nu trebuie să depășească durata de 1 minut și vor fi înregistrate cu ajutorul camerei de filmat. Animațiile nu vor fi acceptate. Copiii pot realiza un fimuleț, înscena un spectacol sau cânta o melodie.
  • Hărțile trebuie să fie create pe o foaie în format A3. Harta trebuie să includă direcțiile busolei, distanța sau scala, o legendă, simboluri pentru a reprezenta diferite obiecte. Elevii sunt încurajați să-și manifeste creativitatea și să prezinte orice locuri/puncte interesante pe hartă. Harta trebuie trimisă organizatorilor naționali fie sub formă de scanare, fie sub formă de fotohrafie digitală de erzoluție înaltă. Dimensiunea minimă a fișierelor este de 150 DPI și 3 megabiți.

 

Selecția câștigătorilor

La nivel național: în fiecare țară, organizatorii vor evalua lucrările și videoclipurile. Primele 10 lucrări de artă naționale vor fi înscrise pe contul oficial de Instagram al concursului Danube Art Master.

Rezultatele vor fi făcute publice pe pagina web a Mișcării Ecologiste din Moldova (www.mem.md). Câştigătorii la etapa naţională vor fi anunţaţi de către organizatori telefonic și prin email. Autorul celei mai bune lucrări va primi titlul de „Artist al Dunării” și va fi recompensat cu premii motivante.

La nivel internațional: câte un câștigător național la categoria Juniori și câte un câștigător național la categoria Adolescenți în toate cele trei categorii vor fi premiați de către un juriu internațional, compus din reprezentanții naționali ai tuturor țărilor ICPDR. Decizia judecătorilor este definitivă, iar creatorul (creatorii) operei de artă alese vor fi desemnați  artiști ai Dunării.

La nivel internațional va fi necesară și o poveste din spatele operei de artă: participanții vor trebui să trimită lucrarea acompaniată de o poveste scrisă în limba engleză (declarația artistului) până la 250 de cuvinte. Această declarație trebuie să descrie procesul creativ și ceea ce a învățat participantul prin explorarea bazinului hidrografic.

După competiție, va fi organizată o expoziție cu fotografiile celor mai bune opere de artă din fiecare țară.

Lucrarea care a luat locul 1 în cadrul concursului „Fii un artist al Dunării 2019”. Autor: Vadim Zatic, Gimnaziul Corjova, s. Corjova, r. Criuleni.

Pe lângă competiția oficială, va fi organizată și o întrecere amicală pe pagina de facebook a concursului Danube Art Master: primele 10 lucrări din fiecare țară vor participa, iar cea mai apreciată lucrare va primi un premiu special.

Angajații și ofițerii GWP CEE și ICPDR, precum și familiile imediate (părinți, soți, copii, frați și bunici) nu sunt eligibili să participe la concurs. Prin faptul că participă la concurs, câștigătorul își dă consimțământul ca numele său și contribuția să fie publicată în materialele GWP CEE și ICPDR. GWP CEE și ICPDR își rezervă dreptul de a folosi fotografiile / videoclipurile realizate fără permisiunea scrisă ale persoanelor care apar în fotografii/videoclipuri

Pentru mai multe informații, consultați website-ul www.danubeday.org sau contactați coordonatorul concursului Danube Art Master: Gergana Majercakova, Secretariatul GWP CEE, la adresa gergana.majercakova@gwpcee.org.

De asemenea, pentru orice neclarități, vă rugăm să vă adresați către Mișcarea Ecologistă din Moldova la adresa de email mem@mem.md.