Forumul ONG-urilor de Mediu – accent pe cooperare și dezvoltare durabilă

Între 18 și 19 a avut loc Forumul ONG-urilor de Mediu, ediția 2015, eveniment la care a participat și Mișcarea Ecologistă din Moldova. Forumul a întrunit peste 80 de participați: membri din cadrul organizațiilor de mediu, oamenii din domeniul afacerilor și experți. Aceștia au discutat în ședințe plenare și în ateliere de lucru situația din cadrul sectorului asociativ de mediu.

Prima ședință plenară s-a început cu o relatare a experților Alexei Andreev, AO Biotica și Ilia Trombițchi, AO EcoTiras, care au prezentat situaţia curentă în domeniul mediului din Republica Moldova. Alexei Andreev s-a axat pe problemele întâlnite în fiecare segment al mediului, explicând că situația este gravă și continuă să se înrăutățească. O problemă majoră, potrivit acestuia, este lipsa resurselor financiare – reformele, inclusiva ajustarea legislației, activități de prevenire și de soluționare a problemelor de mediu realizându-se în mare parte pe baza finanțării externe. Ilia Trombițchi s-a axat pe situația acordurilor  internaționale din domeniul mediului, la care Moldova este semnatară. Concluzia dlui a fost că acordurile internaționale obligă Republica Moldova să implementeze tehnologii și legi, menționând că în privința legilor stăm destul de bine. Totuși, a menționat Trombițchi, Ministerul Mediului nu are suficientă putere pentru a le promova la nivel de guvern și parlament, specificând că este necesară o  Agenție a Mediului, o reformă instituțională a Ministerului Mediului și, respectiv, implicarea într-o măsură mai mare a sectorului asociativ.

Dumitru Arion, din cadrul Asociației Viitorul Verde, a venit cu o  replică ca urmare a prezentării menționând că este nevoie de o mobilizare în masă a organizațiilor de mediu și doar astfel lucrurile se vor schimba. Acesta a spus că întâlnirile la care se discută despre situația gravă din domeniul mediului sunt multe, însă nu sunt rezultate și nici pași concreți pentru soluționarea problemelor.

Iuliana Cantaragiu de la AO Centrul Național de Mediu a specificat că domeniul nu este luat în serios, și trebuie de creat o presiune mai mare asupra societății și autorităților care trebuie să elaboreze legi și să le implementeze.

Un exemplu de succes a fost prezentat de Lilia Curchi, directoare executivă AJMTEM, care a menționat că datorită unei presiuni exercitate prin media de-a lungul mandatului mai multor miniștri de mediu privind problema pescuitului comercial – industrial, în acest an, 2015, a fost aprobată Hotărârea de Guvern care interzice Pescuitul industrial pentru 2016 în apele acvatice naturale. Totodată, aceasta a sugerat că ONG-urile de mediu trebuie să fie mai deschise față de presă, fapt care ar fortifica eforturile ONG-urilor în campanii de advocacy și lobby.

Un alt subiect care a interesat participanții este consolidarea organizațională și creșterea capacităților organizației. Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, a subliniat că elementul de consolidare a capacităților ONG-urilor trebuie să devină o prioritate, căci există riscul ca numărul ONG-urilor active să fie din ce în ce mai puține, și să apară doar când sunt granturi.

Natalia Guranda, reprezentantă a AO EcoContact, a menționat că la finalul forumului se va adopta o Rezoluție a Forumului care va fi înaintată autorităților competente pentru soluționarea problemelor vizate.

Totodată, în cadrul forumului au avut loc câteva ateliere de lucru unde au fost prezentate proiecte de succes implementate de ONG-urile prezente la forum. Tot în cadrul atelierelor a avut loc un schimb de experiență a practicilor bune și s-au identificat idei de proiecte, care ar putea fi implementate pe viitor.

În același timp au fost prezentate mai multe oportunități de accesare a fondurilor. Una dintre oportunități este în cadrul Parteneriatului Estic, o alta ține de Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu ș.a

Potrivit organizatorilor, scopul forumului este de a fortifica cooperarea sectorului asociativ de mediu în vederea asigurării procesului de aducere a calităţii mediului la standardele europene şi folosirea raţională a resurselor naturale prin prisma menţinerii vectorului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Forumul ONG-urilor de mediu a culminat cu aprobarea rezoluției, document menit să reflecte obiectivele setate de către asociațiile de mediu: cooperarea sectorului asociativ cu cel administrativ, îmbunătățirea cadrului legislativ de mediu, dezvoltare durabilă.

Forumul este organizat de Asociația Obștească EcoContact.

Sursa: www.ecopresa.md