Ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului “Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi”

Pe data de 29 octombrie 2020, a avut loc ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului “Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi”, categoria desen și categoria mass-media.

La eveniment au participat 32 de tineri din localitățile Orhei, Romănești, Neculăieuca, Vatici, Trebujeni, Ivancea, Brănești, ș.a. – autorii lucărilor câștigătoare precum și tinerii care au primit mențiuni pentru lucările prezentate la categoria desen; membrii grupurilor de inițiativă care s-au implicat la categoria mass-media a concursului, profesori-coordonatori ai acestora; invitați speciali care au avut contribuție la desfășurarea și evaluarea concursului. Astfel, cu un mesaj de felicitare și încurajare au venit: Stanislava Crivceanschi – manager proiecte Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi; Dumitru Balica – artist plastic; Lilia Rusu – redactor-coordonator Revista Natura și director executiv al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Au fost acordate premii pentru top 10 lucrări câștigătoare la categoria desen, de premiu special beneficiind autoarele lucrărilor clasate pe locurile 1-3: Vîrtosu Ana, Vataman Ecaterina și Guțan Marina. Au fost oferite mențiuni și pentru alte 10 lucrări care au fost înalt apreciate de juriu. De asemenea, în cadrul aceleiași ceremonii a fost acordat premiul pentru grupul câștigător la categoria mass-media a concursului: Platforma Tinerilor Ecologiști. Au fost premiate și grupurile clasate pe locurile 2 și 3 ale concursului: “ECOOL” și “Tinerii ambasadori ai rezervației Orheiului Vechi“, IPLT Romănești.

Seturile de premii au inclus: diplome, seturi de pictură, hard discuri externe cu capacitatea de 1 TB,  licențe antivirus marca Bitdefender, enciclopedii, câte un număr de Revista NATURA, calendare și carnete personalizate, articole de birotică, traiste eco personalizate, oferite conform clasamentului și categoriei corespunzătoare. 

Parteneri ai evenimentului au fost: Revista Natura – publicație de ecologie, turism și cultură, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi. Compania Reliable Solutions Distributor - partener oficial al Bitdefender în Republica Moldova, a susținut evenimentul prin oferirea a 30 de licențe antivirus marca Bitdefender pentru câștigători, precum și pentru profesorii coordonatori din școlile implicate în concurs, cu scopul de a crește gradul de informare și conștientizare privind importanța securității informaționale.

Reamintim că la 12 septembrie curent, elevi din 22 de localități (orașe și comune). au fost invitați să participe la cele două categorii ale concursului “Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi”: desen și mass-media. Tinerii au fost îndemnați  să realizeze desene, picturi și să distribuie scurte clipuri clipuri video, fotoreportaje şi texte  despre diversitatea, frumuseţea şi valoarea patrimoniului natural (floră, faună, relief, resurse naturale, ecosisteme) din Rezervaţia Orheiul Vechi.  Scopul concursului a fost de a implica tinerii în activități de promovare și interpretare a naturii  din arealul Rezervației Orheiul Vechi prin artă și utilizarea mijloacelor media; de a sensibiliza societatea privind necesitatea conservării și protejării patrimoniului natural.

Concursul este parte a activităților desfășurate de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu suportul Departamentului pentru Programe Internaţionale al US Forest Service, în cadrul proiectului “Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare şi conservare a naturii”.  Mai multe detalii despre proiect găsiți aici!

IMG_0690 IMG_0695 IMG_0770 IMG_0765 IMG_0753 IMG_0752 IMG_0745 IMG_0739 IMG_0720 IMG_0717 IMG_0779 IMG_0785 IMG_0710 IMG_0788 IMG_0791 IMG_0799 IMG_0804 IMG_0824 IMG_0830 IMG_0833 IMG_0836 IMG_0843 IMG_0845 IMG_0846 IMG_0854 IMG_0857 IMG_0860 IMG_0865 IMG_0871 IMG_0875 IMG_0877 IMG_0883