Simpozionul Internațional ”Mediul actual și dezvoltarea durabilă”

În perioada 3-5 iunie 2016 la Iași a avut loc cea de-a XI-a ediție a simpozionului internațional ”Mediul actual și dezvoltarea durabilă”.

Evenimentul, organizat de Departamentul de Geografie de la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași în parteneriat cu Garda Naţională de Mediu, prin Serviciul Comisariatului Judeţean Iaşi, a fost dedicat Zilei Mondiale a Mediului.

Lucrările propriu-zise ale simpozionului s-au desfășurat vineri, pe data de 3 iunie 2016, în incinta Universității „Al. I. Cuza” din Iași, acolo unde 100 de participanți din Romania, Republica Moldova, Ucraina, Albania, Franța, Peru, Statele Unite ale Americii, Israel, Egipt, Tunisia, Camerun, Congo au prezentat rezultatele activității lor științifice aflate în strânsă legătură cu tema simpozionului. Printre ei s-a numărat și Mișcarea Ecologistă din Moldova, prin prezența președintelui organizației, Alecu Reniță, care a a ținut o comunicare axată pe conservarea biodiversității prin intermediul zonelor umede din bazinul Prutului de Mijloc.

Evenimentul a continuat sâmbătă și duminică, 4 și 5 iunie 2016, cu o aplicație de teren în Republica Moldova, în cadrul căreia s-au vizitat locuri de importanță naturală și istorică din nordul țării: Hidrocentrala Stânca – Costești, Toltrele Prutului de pe Valea Ciuhurului, Rezervația Pădurea Domnească (Zimbrărie), Cetatea Soroca, Mănăstirea Țipova, Rezervația Orheiul Vechi, Mănăstirea Churchi.

Simpozionul ”Mediul actual și dezvoltarea durabilă” a marcat începutul unei colaborări eficiente și durabile între țările participante la acest eveniment, și a încurajat dezvoltarea inițiativelor de conservare a biodiversității pe plan internațional.