Voie bună și tradiții frumoase la Palanca

Vineri, Muzeul de Artizanat Casa Părintească din comuna Palanca (Călărași) a fost gazda unui eveniment deosebit. Mai exact, a fost vorba de o conferință axată pe domeniul turismului călărășean și oportunitățile pe care le prezintă, desfășurată în paralel cu o expoziție-iarmaroc de bucate tradiționale, obiecte de artizanat și cadouri de Crăciun.

Conferința intitulată „Turismul Călărășean – între potențial local și șansa fondurilor europene” a fost dedicată rezultatelor proiectului „Rute culinare – înregistrarea și promovarea produselor locale din raionul Călărași”, unde s-a discutat despre oportunitățile, provocările și rezultatele acestui gen de colaborare locală. La aceste discuții au participat autoritățile publice, producătorii locali, meșterii populari și câteva grupuri de inițiativă din regiunea Călărași.

Programul conferinței a fost completat de o inedită expoziție-iarmaroc de bucate tradiționale, obiecte de artizanat, decorațiuni și cadouri de Crăciun.  Aici vizitatorii au avut ocazia să participe la un master-class de împletituri, să cumpere jucării, decorațiuni autentice și ecologice pentru pomul de Crăciun și alte obiecte de artizanat, precum și produse tradiționale din partea locului: dulcețuri, produse apicole, ceaiuri din plante, vin fiert, prăjituri și dulciuri specifice regiunii. Această diversitate de obiecte populare și artizanale a fost posibilă datorită participării meșterilor populari Eugenia Moldovanu și Valeriu Bostan de la Bălți, meșterului lingurar Gheorghe Drumea de la Leordoaia, și meșterul de păpuși Nina Djos de la Chișinău. Cei mai buni colaci au fost puși la dispoziție de Combinatul de panificație de la Peticeni și de Hegemon-Grup, iar Dulce Plai de la Ungheni, Fabrica de Conserve Călărași și Casa Mierii de la Răciula au îndulcit privirile și gusturile tuturor. Casa Părintească a venit la iarmaroc cu cele mai bune ceaiuri, fructe uscate și vinuri aromate, iar fabrica de băuturi spirtoase de la Nimoreni, Ialoveni a încălzit spiritele cu rachiul de diverse arome.

Evenimentul de la Muzeul de Artizanat Casa Părintească a fost organizat în cadrul proiectului Rute culinare – înregistrarea și promovarea produselor locale din raionul Călărași,  implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Politicilor din Polonia și partenerii săi locali: Mișcarea Ecologistă din Moldova și Casa Părintească, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe din Polonia prin Programul Polish Aid. Puteți găsi mai multe detalii despre acest proiect accesând acest link: http://mem.md/rute-culinare-in-republica-moldova-inregistrarea-si-promovarea-produselor-locale-si-regionale-din-raionul-calarasi/

IMG_3915

IMG_4153 IMG_3980 IMG_3915

IMG_4195

IMG_3926