Expediție de semnalizare a traseului forestier Curchi-Donici

Pe data de 17 mai 2021, echipa Mișcării Ecologiste din Moldova a organizat o expediție de semnalizare și marcare a traseului forestier Curchi-Donici, pe o lungime de 7 km. Acest traseu, care trece prin Codrii Orheiului, este cunoscut de multă vreme, însă până în prezent nu au existat indicatoare de orientare sau de marcare a potecii, fapt pentru care traseul a rămas să fie explorat de un număr redus de turiști.

Expediția de semnalizare a fost realizată de către o echipă formată din 15 persoane, majoritatea fiind tineri implicați în proiecte anterioare desfășurate de Mișcarea Ecologistă din Moldova în arealul Parcului Național Orhei. Unii dintre ei au fost și participanți ai taberei de educaţie ecologică şi spirituală, desfășurată la Mănăstirea Curchi în vara anului 2019, unde s-au implicat în drumeții și activităţi incipiente de semnazare a traseului turistic forestier Curchi-Donici.

După o scurtă instruire oferită în curtea Mănăstirii Curchi, echipa de voluntari a fost împărțită în câteva grupuri, pentru a acoperi întregul traseu.

Fiecare grup a avut însărcinarea de a aplica pe scoarța copacilor aflați pe marginea traseului două tipuri de marcaje: de direcție (sub formă de săgeți) și de orientare (sub formă de o combinație specifică de culori specifică întregului traseu).
De asemenea, o parte din echipa generală a parcurs traseul pentru a întocmi o listă cu principalele specii de floră și faună întâlnite în arealul acestei zone care face parte din Parcul Național Orhei: stejari seculari, frasini, plante ornamentale medicinale sau melifere, fluturi și păsări specifice habitatului forestier.

Punctul final al drumeției a fost satul Donici, unde participanții au vizitat Casa-muzeu Alexandru Donici și au făcut cunoștință cu tezaurul cultural al acestui edificiu.

La întoarcere, drumeții au examinat marcajele proaspăt aplicate din perspectiva unui turist care parcurge traseul din direcția Donici spre Curchi, și au completat cu indicatoare de orientare sau de direcție, acolo unde era necesar.

Puteți vedea mai multe fotografii de la această activitate pe pagina de facebook a Mișcării Ecologiste din Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului “Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare şi conservare a naturii”, implementat de Mişcarea Ecologistă din Moldova cu suportul Departamentului pentru Programe Internaţionale al US Forest Service.