Mem https://mem.md Wed, 27 Dec 2023 06:52:42 +0000 ro-RO hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.1 Proiectul „Lobby și advocacy – pentru o guvernanță de mediu durabilă și democratică” https://mem.md/proiectul-lobby-si-advocacy-pentru-o-guvernanta-de-mediu-durabila-si-democratica/ https://mem.md/proiectul-lobby-si-advocacy-pentru-o-guvernanta-de-mediu-durabila-si-democratica/#comments Wed, 04 Sep 2019 11:35:17 +0000 http://mem.md/?p=15434 7 Branzeni Edinet AR mai 2015 (18)Scopul proiectului este de a consolida capacitățile membrilor activi ai societății civile din Republica Moldova în vederea participării la procesele de luare a deciziilor legate de politicile publice de mediu… citeste mai mult →]]> 7 Branzeni Edinet AR mai 2015 (18)

Scopul proiectului este de a consolida capacitățile membrilor activi ai societății civile din Republica Moldova în vederea participării la procesele de luare a deciziilor legate de politicile publice de mediu cu impact la nivel național. Proiectul se adresează activiștilor, angajaților și voluntarilor organizațiilor neguvernamentale, grupurilor nonformale din domeniul protecției mediului și din alte domenii.

Pentru atingerea acestui scop, Mișcarea Ecologistă din Moldova a setat trei obiective:

Obiectivul 1: Dezvoltarea cunoștințelor membrilor organizațiilor neguvernamentale în scopul colaborării cu instituțiile autorităților publice și crearea de grupuri de presiune capabile să participe la elaborarea de propuneri legislative cu impact asupra protecției mediului.
Obiectivul 2: Crearea și îmbunătățirea unei platforme de dialog între membrii societății civile și autoritățile publice, pentru dezvoltarea capacităților de a iniția parteneriate și de a coopera în procesele de elaborare a politicilor publice de mediu.
Obiectivul 3: Sensibilizarea și informarea societății despre problemele de mediu cu care se confruntă Republica Moldova.

Perioada de implementare: iulie 2019 – iulie 2020

Activități:

Activitatea 1: Organizarea unei serii de 3 instruiri în 3 regiuni ale țării, în domeniul elaborării și monitorizării politicilor publice, lobby și advocacy pentru ctiviști, angajați și voluntari ai organizațiilor neguvernamentale, grupuri neformale.
Activitatea 2: Elaborarea unei linii directoare privind practicile de lobby și advocacy bazate pe specificul protecției mediului.
Activitatea 3: Organizarea a 3 întâlniri de negociere cu participarea persoanelor instruite în cadrul proiectului și a autorităților publice din domeniul mediului și alte domenii relevante, pentru a promova propuneri și demersuri legate de problemele de mediu urgente.
Activitatea 4: Campanie de sensibilizare a publicului cu privire la politicile de nivel național, decizii la nivel local și regional, probleme sensibile legate de protecția mediului în Republica Moldova. Campania publică va include 3 ediții tematice în presa scrisă (revista NATURA), 2 conferințe de presă, 5 articole în presa online, 2 emisiuni radio, precum și promovarea subiectelor de mediu prin intermediul social media și difuzarea informațiilor către membrii organizațiilor neguvernamentale din domeniul de protecție a mediului prin intermediul unui buletin informativ săptămânal despre inițiativele legislative curente.

Finanțator: Ambasada Statelor Unite la Chișinău

Produse:

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 1 

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 2

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 3

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 4

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului - Nr 5

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 6

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 7

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 8

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 9

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 10

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 11

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 12

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 13

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 14

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 15

Buletin informativ electronic cu privire la consultările publice curente în domeniul protecției mediului – Nr 16

Ediţie specială tematică, publicată în Revista NATURA (Octombrie 2019) 

Ghid „Lobby și advocacy – pentru o guvernanță de mediu durabilă și democratică”

]]>
https://mem.md/proiectul-lobby-si-advocacy-pentru-o-guvernanta-de-mediu-durabila-si-democratica/feed/ 0
Rezoluția Conferinței naționale consacrată Zilei Mondiale a Apelor https://mem.md/rezolutia-conferintei-nationale-consacrata-zilei-mondiale-a-apelor/ https://mem.md/rezolutia-conferintei-nationale-consacrata-zilei-mondiale-a-apelor/#comments Mon, 25 Mar 2019 14:44:48 +0000 http://mem.md/?p=15256 54521935_701479490302355_6333346207607291904_oPe data de 22 martie 2019 la Chișinău s-a desfășurat Conferința Națională consacrată Zilei Mondiale a Apelor. Acest eveniment a fost instituit în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu de… citeste mai mult →]]> 54521935_701479490302355_6333346207607291904_o

Pe data de 22 martie 2019 la Chișinău s-a desfășurat Conferința Națională consacrată Zilei Mondiale a Apelor. Acest eveniment a fost instituit în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu de la Rio de Janeiro (22 decembrie 1992), iar de atunci este sărbătorit anual în scopul sensibilizării populației pe plan global cu privire la necesitatea protecției resurselor de apă.
În acest an conferința s-a desfășurat sub sloganul „Natură pentru Apă”, iar la nivel național motto-ul a fost „Nici un râu fără atenție!” ca răspuns la starea precară în care se află multe râuri din Republica Moldova. La eveniment au participat 150 de participanți, printre ei numărându-se reprezentanți ai autorităților publice de mediu și ai partenerilor de dezvoltare externi, membri ai Consiliilor de bazine si subbazine, reprezentanți ai sectorului academic, mass media, precum și membri ai organizațiilor neguvernamentale de mediu. Mișcarea Ecologistă din Moldova a participat la această conferință cu o colecție de 30 tablouri cu râurile din Republica Moldova și cu peisajele oferite de aceste corpuri de apă. În urma discuțiilor ce au avut loc, echipa MEM împreună cu toți participanți la conferință și cu organizatorii, precm și cu celelalte organizații implicate în activitățile de protecție a apelor, au redactat o rezoluție al cărei conținut este prezentat mai jos.

Vă invităm să lecturați această rezoluție ce poate fi considerată drept  foaie de parcurs în restabilirea râurilor din Republica Moldova și în monitorizarea angajamentelor luate.

Rezoluția Conferinței naționale consacrată Zilei Mondiale a Apelor

Slogan la nivel mondial: Apă pentru toți
Tematica Conferinței: „Nici un râu fără atenție!”

Referindu-se la domeniile actuale ale protecției resurselor de apă și folosirii durabile a ecosistemelor acvatice în Republica Moldova, participanții la Conferință au reafirmat necesitatea unei campanii naționale cu consolidarea eforturilor tuturor actorilor publici (centrali și locali), privați, mediul academic și sectorul asociativ în ceea ce privește protecția și ameliorarea stării ecologice a râurilor mici din Republica Moldova.

Recunoscând, următoarele atribuții ale autorităților administrației publice locale:
a) întrețin și gestionează corpurile de apă de suprafață, zonele și fâşiile de protecție a apelor aflate în gestiune;
b) își deleagă reprezentanții în comitetul districtului bazinului hidrografic;
c) informează societatea civilă și părțile interesate despre anumite aspecte din domeniul apelor, inclusiv despre restricțiile și interdicțiile folosinței apelor;
d) creează, în colaborare cu asociații obștești, comitete sub-bazinale ale râurilor mici;
e) realizează alte sarcini prevăzute de lege.
Menționând, că un pas important în protecția și conservarea resurselor de apă și ecosistemelor râurilor a fost elaborarea și aprobarea modificărilor și completărilor la Lega Apelor, aprobate la 15 noiembrie 2018 și publicate la 04 ianuarie 2019, privind introducerea noțiunile noi, incluse în lege și prevederi, care introduc restricții la bararea cursurilor de apă în cazul construcției iazurilor pe terenuri publice sau private etc.
Atrăgând atenția, că Legea cu privire la zonele și fâșiile de protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă, reglementează modul de creare a zonelor de protecție a apelor şi a fâșiilor riverane de protecție a apelor râurilor şi bazinelor de apă, regimul de folosire şi activitatea de ocrotire a lor.
Accentuând, că unul din obiectivele de bază al Strategiei de mediu pentru anii 2014-2023 şi în Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia prevede îmbunătățirea calității a cel puțin 50% din apele de suprafață și implementarea sistemului de management al bazinelor hidrografice.
Ținând cont de faptul, că acțiunile prioritare ale Strategiei Naționale de Dezvoltare “Moldova 2030”, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova la 14 decembrie 2018, prevăd îmbunătățirea calității apelor din fluviul Nistru, râul Prut şi pentru alte ape de suprafață; implementarea principiilor de management integrat al resurselor de apă pe toate bazinele şi sub-bazinele hidrografice, inclusiv prin aplicarea practicilor prietenoase mediului în toate sectoarele economiei naționale.
Accentuând necesitatea realizării măsurilor practice de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, stabilite în Republica Moldova în anul 2017, care prevăd îmbunătățirea calității şi cantității resurselor de apă şi contribuie la dezvoltarea comunităților la nivel local prin oferire de servicii ecosistemice (Obiectivele 15.2, 15.3, 15.5, 15.9).
Recunoscând suportul semnificativ acordat de către Programul de Suport (granturi) pentru proiecte mici oferite ONG-urilor în domeniul managementului integrat al resurselor de apă, finanțat din Proiectul “Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”.
Salutând implicarea eficientă a Asociațiilor Obștești de mediu in soluționarea problemelor râurilor mici la nivel național și local, inclusive prin crearea, menținerea activităților Comitetelor sub-bazinale, care stau la baza acestor activități de promovare a procesului de gestionare integrată a resurselor de apă în Republica Moldova.
Reieșind din faptul, că în conformitate cu articolul 11, litera d) al Legii apelor nr.272 din 23.12.2011, în anul 2018 în Republica Moldova a luat amploare procesul de protecție a râurilor mici și de creare a Comitetelor sub-bazinale, care este coordonat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția “Apele Moldovei”, cu implicarea activă a Asociațiilor Obștești.
Recunoscând problemele prioritare pentru râurile mici:
• Lipsa unui management integrat al apelor în bazinul râului și colaborării în domeniul dat între raioane sau autoritățile/instituțiile abilitate;
• Canalizarea râurilor, îndreptarea sau transferarea albiei naturale;
• Nerespectarea regimului hidrologic al râului (îndiguiri ilegale, nerespectarea regimului de exploatare a lacurilor etc);
• Nerespectarea zonelor riverane de protecție; lipsa fâșiilor de protecție ale râului, a bazinelor acvatice și ale terenurilor agricole;
• Lipsa continuității cercetărilor pentru a evalua bilanțul apei/regimul hidrologic/stării calității apei;
• Epuizarea apelor, erodarea și înnămolirea albiilor râurilor și afluenților;
• Captarea și degradarea izvoarelor;
• Îndiguiri/baraje ilegale pe cursurile râurilor și afluenților;
• Seceta hidrologică și impactul schimbărilor climatice din ultimii ani;
• Lipsa managementului adecvat al ariilor protejate și de conservare a biodiversității și ecosistemelor naturale ale zonei;
• Pășunatul excesiv și ilegal, chiar și în fâșiile riverane de protecție, uneori și în păduri, face aproape imposibilă plantarea perdelelor forestiere de protecție și crearea spațiilor verzi;
• Problema gestionării deșeurilor menajere și a celor industriale, din construcții și agricole – gunoiști ilicite sau neautorizate;
• Lipsa unei informații actualizate privind gestionarea acumulărilor de apă. Lacurile și iazurile din bazinul râului sunt în mare parte arendate și prost administrate, deseori seacă și nu mai pot contribui la alimentarea râurilor sau servicii de ecosistem. La majoritatea bazinelor acvatice lipsesc pașapoartele tehnice și regulile de exploatare;
• Impactul activităților agricole asupra resurselor de apă (poluare, irigare, eroziune);
• Necesitatea actualizării și completării compartimentelor de mediu din Strategiile de dezvoltare social-economică a raioanelor;
• Lipsa unor date în dinamică privind starea și factorii de mediu din teritoriu, dezagregați pe raioane și localități cu referire la sub-bazin;
• Lipsa resurselor financiare la nivel de raion/localități pentru măsuri de protecție a mediului și a cursurilor de apă, capacități limitate pentru elaborarea și  promovarea proiectelor;
• Gradul mic de împădurire;
• Nivelul mic de informare și conștientizare a publicului referitor la protecția și restabilirea resurselor de apă;
• Importanța apei fluviului Nistru pentru dezvoltarea societății din Republica Moldova.

Luând în considerare probleme expuse privind starea râurilor mici din Republica Moldova, participanții la conferință înaintează următoarele recomandări în adresa factorilor de decizie:
1. Restabilirea regimului hidrologic al râurilor pe întreaga perioadă a anului, cu realizarea măsurilor necesare legate de curățirea și amenajarea izvoarelor și afluenților, identificarea izvoarelor captate ilegal, lichidarea îndiguirilor ilicite, respectarea regimului de exploatare a bazinelor de apă, examinarea posibilității de restabilire a albiei naturale a râurilor etc.
2. Realizarea măsurilor de identificare și lichidare a gunoiștilor ilicite din fâșiile riverane ale râurilor, din localități și pe afluenți.
3. Activitățile de protecție a râurilor să se bazeze pe studii științifice.
4. Delimitarea și împădurirea fâșiilor și zonelor de protecție a râurilor pe întreg cursul, inclusiv pe terenurile agricole și în zona lacurilor de acumulare, iazurilor etc.
5. Asigurarea continuității măsurilor de informare, educare și conștientizare a populației, elevilor, agenților economici etc., referitor la protecția și restabilirea ecosistemelor râului, respectiv solicităm Ministerului Educației, Culturii și Cercetării introducerea orelor de protecția a mediului în școli și licee.
6. Facilitarea colaborării între raioane, primării, instituții și societatea civilă în cadrul tuturor Comitetelor sub-bazinale.
7. Atragerea asistenței tehnice și financiare interne și externe pentru soluționarea problemei râurilor mici.
8. Plantările în cadrul evenimentului anual „Un arbore pentru dăinuirea noastră” în anii 2019-2020 să fie efectuate în zonele și fâșiile de protecție a râurilor.
9. Motivarea autorităților publice locale prin majorarea primelor pentru Concursul „Râu curat de la sat la sat” și acordate doar autorităților din sub-bazinele, care au demonstrat un grad sporit de activitate în crearea Comitetelor sub-bazinale și elaborare a Planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice.
10. Implementarea planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice ale râurilor mici să fie susținute inclusiv din sursele Fondului Ecologic Național.
11. Declararea la nivel național a anului 2020 – „Anul protecției râurilor mici”.
12. Necesitatea urgentă de a îmbunătăți legislația națională pentru a asigura eficient interesul autorităților publice locale în crearea zonelor de protecție a râurilor mici și pentru a preveni în mod eficient cazurile de poluare a râurilor mici de către întreprinderile din industria prelucrătoare.
13. Îmbunătățirea legislației naționale privind accesul gratuit la informația de mediu.
14. Majorarea amenzilor pentru poluarea apelor.
15. Coordonarea cu autoritățile publice locale eliberarea autorizației de deversare a apelor uzate în corpurile de apă naturale.
16. Asistența financiară pentru secretariatele Comitetelor sub-bazinale.
17. Modificarea standardelor privind calitatea resurselor piscicole comercializate pe piața internă.
18. Prioritizarea investițiilor bugetare în construcția sistemelor de canalizare și stațiilor de epurare a apelor uzate. Respectiv, susținem dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă doar cu construcția în paralel a sistemelor de canalizare și stațiilor de epurare a apelor uzate.
19. Solicităm ca instituția care coordonează activitățile privind problemele de exploatare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk să fie desemnat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
20. Negocierilor cu privire la exploatarea Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk să fie bazate pe prioritățile și necesitățile cetățenilor Republicii Moldova.

]]>
https://mem.md/rezolutia-conferintei-nationale-consacrata-zilei-mondiale-a-apelor/feed/ 0
FORTIFICAREA EDUCAȚIEI ECOLOGICE ÎN ȘCOLI. Competențe și experiențe de interpretare a naturii https://mem.md/fortificarea-educatiei-ecologice-in-scoli-competente-si-experiente-de-interpretare-a-patrimoniului/ https://mem.md/fortificarea-educatiei-ecologice-in-scoli-competente-si-experiente-de-interpretare-a-patrimoniului/#comments Fri, 15 Mar 2019 14:35:33 +0000 http://mem.md/?p=15232 IMG_2106Scopul proiectului este de a genera înțelegere și participare activă a tinerilor și a profesorilor din localitățile Rezervației Orheiul Vechi și din împrejurimile sale în valorificarea patrimoniului natural al acestei… citeste mai mult →]]> IMG_2106

Scopul proiectului este de a genera înțelegere și participare activă a tinerilor și a profesorilor din localitățile Rezervației Orheiul Vechi și din împrejurimile sale în valorificarea patrimoniului natural al acestei regiuni.

Obiectivul 1: Dezvoltarea competențelor de interpretare a patrimoniului natural în rândul tinerilor din localitățile Rezervației Orheiul Vechi și din împrejurimile sale;

Obiectivul 2: Creșterea gradului de cunoaștere și participare a tinerilor din localitățile Rezervației Orheiul Vechi și din împrejurimile sale în activitățile de promovare și vizibilitate ale Rezervației;

Obiectivul 3: Consolidarea legăturilor între profesorii din localitățile Rezervației Orheiul Vechi și din împrejurimile sale și crearea de oportunități pentru aplicarea activităților de învățare experențială a mediului (învățarea prin observare și interacțiune cu mediul) în paralel cu instrumentele și metodele clasice de învățare în clasă.

Activități:

1. Instruiri pentru profesori

1.1 Masă rotundă: Fortificația educației ecologice în școli

1.2 Instruire: Fundraising pentru şcoală – oportunități de finanțare a activităților extracurriculare din cadrul instituțiilor de învățământ

2. Instruiri privind interpretarea patrimoniului cultural și natural în rândul tinerilor din localitățile Rezervației Orheiul Vechi și din împrejurimile sale

Fotografii de la instruiri găsiți aici

3. Excursii și drumeții în arealul Rezervației Orheiul Vechi

3.1 Drumeții în arealul Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi. Mai multe fotografii aici

3.2 Excursii la Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi. Mai multe fotografii aici

4. Concurs de creativitate privind cel mai bun mesaj de interpretare a patrimoniului Rezervației Orheiul Vechi

Lucrările câștigătoare

Ceremonia de premiere 

5. Tabără de vară pentru copii

Panou informativ pe traseul forestier Curchi-Donici #1

Panou informativ pe traseul forestier Curchi-Donici #2

6. Granturi mici pentru școli

Condiții program micro-granturi

Proiecte finanțate:

Proiect local al Liceului Teoretic I.L.Caragiale

Proiect local al Gimnaziului Piatra

Proiect local al Liceului Teoretic Holercani

Proiect local al Gimnaziului “Ion Sîrbu”, Mașcăuți

Proiect local al Gimnaziului “Vasile Lupu”, Susleni

Proiect local al Gimnaziului “Grigore Vieru”, Orhei

Proiect local al Gimnaziului Trebujeni

7. Campanie mass-media

7.1 Emisiuni radio:

Radio EcoFM, Interviu cu Elena Scobioală, coordonator de proiect, în cadrul emisiunii “Intre Da si Nu” din data de 03.04.2019

Radio Moldova. Interviu cu Elena Scobioală, coordonator de proiect, în cadrul emisiunii “Matinal de week-end” din data de 18.05.2019 

Radio Moldova, Interviu cu Elena Scobioală, coordonator de proiect, în cadrul emisiunii”Matinal de week-end”din data de 11.08.2019

7.2 Articole în presa scrisă și online:

Lecții despre natură și spiritualitate, la Tabăra de la Mănăstirea Curchi“, articol publicat pe ecopresa.md

Tabără de educaţie ecologică şi spirituală”, articol publicat în revista Natura.Publicație de ecologie, turism și cultură, August 2019

Lecții despre natură și spiritualitate, la Tabăra de la Mănăstirea Curchi“, articol publicat pe moldova9.md

Tabără de educaţie ecologică şi spirituală“, articol publicat pe natura.md 

Un nou exponat la Orheiul Vechi“, articol publicat pe civic.md

“Drumeţii pentru suflet, în Parcul Național Orhei”, articol publicat pe civic.md 

“Drumuri de toamnă prin părțile Orheiului”, articol publicat pe ecopresa.md

Educație ecologică pentru elevii din localitățile Rezervației Orheiul Vechi, articol publicat pe ecopresa.md

Ediție specială publicată în Revista NATURA

Matematica şi educaţia ecologică, articol publicat pe civic.md 

Matematica şi educaţia ecologică. Cum cele două materii au fost combinate la gimnaziul din satul Piatra, articol publicat pe ecopresa.md

Implicarea în proiecte ecologice – șansa pentru protecţia mediului înconjurător, articol publicat pe ecopresa.md

Implicarea în proiecte ecologice – șansa pentru protecţia mediului înconjurător,  articol publicat pe moldova9.com 

La Holercani creşte GENERAȚIA căreia îi pasă de mediu, articol publicat pe ecopresa.md

Rezervația Orheiul Vechi, cartea de vizită a R. Moldova. Cum tinerii au învățat să iubească și să promoveze patrimoniul local, articol publicat pe ecopresa.md

Rezervația Orheiul Vechi – cartea de vizită a Republicii Moldova, articol publicat pe ecopresa.md

În aer liber. Sală inedită la un liceu din Orhei, pentru discuţii despre Rezervaţia Orheiul Vechi, articol publicat pe moldova9.com 

Micro-proiecte dedicate educaţiei ecologice. Au beneficiat şapte instituţii de învăţământ din arealul Rezervaţiei Orheiul Vechi, articol publicat pe ecopresa.md

Perioadă de implementare: Martie – Noiembrie 2019

Donator: US Forest Service (Serviciul Forestier al Statelor Unite ale Americii)

182px-ForestServiceLogoOfficial.svg

]]>
https://mem.md/fortificarea-educatiei-ecologice-in-scoli-competente-si-experiente-de-interpretare-a-patrimoniului/feed/ 0
Premiul pentru câștigătorul concursului Fii un Artist al Dunării 2018 a ajuns la destinație! https://mem.md/premiul-pentru-castigatorul-concursului-fii-un-artist-al-dunarii-2018-a-ajuns-la-destinatie/ https://mem.md/premiul-pentru-castigatorul-concursului-fii-un-artist-al-dunarii-2018-a-ajuns-la-destinatie/#comments Thu, 20 Dec 2018 10:58:12 +0000 http://mem.md/?p=15173 IMG_20181218_123121La data de 18 decembrie a avut loc premierea câștigătorului concursului Fii un Artist al Dunării 2018. Ion Zatic, elevul originar din Corjova, lucrarea căruia a fost desemnată câștigătoare la nivel… citeste mai mult →]]> IMG_20181218_123121

La data de 18 decembrie a avut loc premierea câștigătorului concursului Fii un Artist al Dunării 2018. Ion Zatic, elevul originar din Corjova, lucrarea căruia a fost desemnată câștigătoare la nivel național între cele 27 lucrări participante în concurs cât și la nivel internațional între cele 14 țări din bazinul Dunărean, a fost premiat în cadrul unei ceremonii organizate la liceul din satul Mălăieștii Noi, raionul Criuleni.

IMG_20181218_122041 IMG_20181218_123121

Premiul – diplome de apreciere, un aparat foto oferit de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunăre (ICPDR) și Parteneriatul Global pentru Apă din Europa Centrală și de Est (GWP CEE), precum și un set valoros de cărți oferit de Mișcarea Ecologistă din Moldova, organizatorul concursului la nivel național – a fost primit cu mare bucurie de Ion Zatic, care a adresat și un mesaj de mulțumire:

Țin să mulțumesc Mişcarea Ecologistă din Moldova pentru această colecție veritabilă de cărți, dar și pentru darurile aduse. Global Water Partnership, ICPDR Thank you for awarding the 1st place!  Mulțumesc și persoanelor care m-au susținut și mă susțin mereu! 

În anul 2018 s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a Concursului Fii un Artist al Dunării, iar Moldova a fost desemnată câștigătoare pentru a doua oară în istoria concursului. Astfel, în anul 2014, Elena Gorobeț, cu lucrarea sa „Prietenii apelorˮmd_2014_dam_1st_stick_crane_0 (1) a reprezentat cu mare succes Republica Moldova în etapa finală, fiind declarată câștigătoare, iar anul acesta, lucrarea lui Ion Zatic a adus Moldova pe primul loc în etapa finală a Concursului.  Îngrijorat de daunele pe care le aduc industrializarea și urbanizarea habitatelor naturale, Ion Zatic face un apel prin lucrarea sa „Tot ce omul a atins s-a transformat într-un ecosistem închis,

pentru ca oamenii să depună eforturi pentru conservarea și protecția ecosistemelor naturale în loc să creeze ecosisteme artificiale.

1. Everything that man touched, has been transformed in a closed ecosystem!

Reamintim că Fii un Artist al Dunării, este o competiție care, începând din anul 2004, a reunit prin artă mii de copii de-a lungul bazinului Dunărean. Astfel, Parteneriatul Global pentru Apă din Europa Centrală şi de Est (GWP CEE) în comun cu Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunăre (ICPDR) și organizațiile coordonatoare din 13 țări (Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Germania, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Muntenegru, Slovacia, Slovenia și Ucraina) încurajează copiii să atragă o mai mare atenție la râurile din preajma localităților și să reflecte, prin artă, ce înseamnă mediul înconjurător pentru ei.

]]>
https://mem.md/premiul-pentru-castigatorul-concursului-fii-un-artist-al-dunarii-2018-a-ajuns-la-destinatie/feed/ 0
Cerere de ofertă pentru lucrări de înființare a 6 ha perdele forestiere https://mem.md/cerere-de-oferta-pentru-lucrari-de-infiintare-a-6-ha-perdele-forestiere/ https://mem.md/cerere-de-oferta-pentru-lucrari-de-infiintare-a-6-ha-perdele-forestiere/#comments Thu, 18 Oct 2018 13:50:11 +0000 http://mem.md/?p=15070 imagine proiectCerere de ofertă pentru lucrări tehnice de înfiinţare a 6 ha de perdele forestiere de protecţie în cadrul primăriei Trebujeni, Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi  ONG-ul AO Mişcarea Ecologistă din Moldova… citeste mai mult →]]> imagine proiect

Cerere de ofertă pentru lucrări tehnice de înfiinţare a 6 ha de perdele forestiere de protecţie în cadrul primăriei Trebujeni, Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi 

ONG-ul AO Mişcarea Ecologistă din Moldova are plăcerea de a invita potențialii ofertanți să depună o ofertă pentru furnizarea de servicii în conformitate cu Lista Cerințelor prevăzută în prezenta Cerere de Ofertă (CdO).

CdO este formată din următoarele:

Formularul A: Formular de Depunere a Ofertei
Formularul B: Formular cu Lista Prețurilor
Formularul C: Formular de Ofertă Tehnică
Formularul D: Formular privind Experiența Anterioară
Formular E: Formular al capacităţii tehnice
Formular F: Formular al calificării şi experienţei personalului de bază

 

Dacă sunteți interesat să trimiteți o ofertă ca răspuns la această CdO, vă rugăm să pregătiți oferta în conformitate cu cerințele și procesul care sunt prevăzute în această CdO și expediați-le ONG-ului AO Mişcarea Ecologistă din Moldova până la data limită de depunere a cererii stabilită în Secțiunea I: Particularitățile CdO.

Așteptăm cu nerăbdare să primim oferta dumneavoastră.

Persoană de contact: Elena Scobioală, coordonator de proiect, tel: 022237149, adresa email: mem@mem.md

 

]]>
https://mem.md/cerere-de-oferta-pentru-lucrari-de-infiintare-a-6-ha-perdele-forestiere/feed/ 0
Rezervația „Plaiul Fagului” – noi condiții pentru activități de educație ecologică https://mem.md/rezervatia-plaiul-fagului-noi-conditii-pentru-activitati-de-educatie-ecologica/ https://mem.md/rezervatia-plaiul-fagului-noi-conditii-pentru-activitati-de-educatie-ecologica/#comments Mon, 15 Oct 2018 08:20:20 +0000 http://mem.md/?p=15051 IMG_3909Pe data de 12 octombrie 2018, Rezervația naturală „Plaiul Fagului” a inaugurat clădirea viitorului Centru  de Informare și Educație Ecologică „Rădenii Vechi”. Reconstrucția și crearea acestui Centru este realizată în cadrul proiectului… citeste mai mult →]]> IMG_3909

IMG_3968

Pe data de 12 octombrie 2018, Rezervația naturală „Plaiul Fagului” a inaugurat clădirea viitorului Centru  de Informare și Educație Ecologică „Rădenii Vechi”. Reconstrucția și crearea acestui Centru este realizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea turismului rural pe teritoriul raionului Ungheni prin utilizarea durabilă a resurselor naturale”, finanțat de Programul Polska Pomoc, Polonia. Proiectul este implementat de Fundaţia Padurii Romincka, Polonia şi Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, în colaborare cu Consiliul raional Ungheni şi Agenția pentru Dezvoltarea Regionala și Integrarea Europeana Ungheni. Reconstrucţia centrului a început în iunie 2017 şi a durat un an şi patru luni, costul proiectului fiind de 5 mln de lei. Rezervația a avut o contribuție de  10% la realizarea lucrărilor. Centrul va oferi oportunități pentru dezvoltarea potențialul turistic al Rezervației, prin crearea unor oferte informativ-ecologice interesante privind ecosistemele, flora și fauna rezervației, ciclul de viață a unei păduri.  În curând, în cadrul Centrului urmează să fie amenajată o sală pentru activități de informare, conferințe şi o mini-expoziţie a speciilor de plante, insecte şi animale care locuiesc în rezervație, inclusiv cele înscrise în Cartea Roșie. La fel, Centrul are 12 locuri de cazare.

IMG_3987

Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” are o deosebită valoare turistică, iar în anul 2017 a fost vizitată de peste două mii de turişti, atît din ţară, cît şi de peste hotare. Pe teritoriul Rezervației este amenajat un traseu turistic, cu scopul promovării arboretelor cu fagi seculari (înălţimea 35 m, diametrul mediu peste 1m şi vîrste de peste 100 de ani). Lungimea traseului este de aproximativ 2,3 km şi poate fi parcurs în 2 ore .

]]>
https://mem.md/rezervatia-plaiul-fagului-noi-conditii-pentru-activitati-de-educatie-ecologica/feed/ 0
https://mem.md/15026/ https://mem.md/15026/#comments Wed, 10 Oct 2018 10:48:57 +0000 http://mem.md/?p=15026 citeste mai mult →]]> Această secțiune conține toate publicațiile din mass-media online
care tratează subiectele vizate în cadrul proiectului

Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova –
pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă”,

implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova în cadrul Programului de Suport (granturi)
destinate ONG‐urilor de mediu în domeniul managementului integrat al resurselor de apă,
administrat de Agenția „Apele Moldovei”, ca parte a Proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul de apă și sanitație din Republica Moldova (Faza 01)”, 
finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).

Această pagină va fi permanent actualizată în scopul facilitării accesului la informații obiective despre starea râurilor din Republica Moldova și în scopul creșterii conștientizării colective.

banner

Portalul www.ecopresa.md 

Strigăt „în pustiu” sau cui îi convine dispariţia albiei vechi a Nistrului

Novodnestrovsk: „Briliantul” care ne lasă fără apă

Răut, emblema râurilor mici

Râurile mici au ajuns „la limita catastrofală”

Salubrizare: Peste două tone de deșeuri au fost scoase din Rezervația „Orheiul Vechi”

A fost aprobat primul plan de acțiuni pentru îmbunătățirea Prutului

SALVAREA NISTRULUI, o problemă de securitate națională și regională

Resursele de apă: principii de management

Portalul www.moldova9.com

„Pentru un Răut curat”: Peste 100 de persoane, majoritatea elevi, au curăţat valea râului ”Răut” în perimetrul localităților Trebujeni și Butuceni

Declaraţie ÎNGRIJORĂTOARE: Râurile mici din Republica Moldova au ajuns “la limita catastrofală”

Portalul www.cuvântul.md

„Briliantul” care ne lasă fără apă

Portalul www.natura.md

Salubrizare: Peste două tone de deșeuri au fost scoase din Rezervația „Orheiul Vechi”

]]>
https://mem.md/15026/feed/ 0
Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă https://mem.md/managementul-integrat-al-resurselor-de-apa-in-republica-moldova-pentru-o-dezvoltare-durabila-si-populatie-sanatoasa/ https://mem.md/managementul-integrat-al-resurselor-de-apa-in-republica-moldova-pentru-o-dezvoltare-durabila-si-populatie-sanatoasa/#comments Wed, 28 Mar 2018 08:54:12 +0000 http://mem.md/?p=14799 145 Ciuhurul la Varatic AR (4)Având în vedere că resursele de apă sunt deosebit de vitale pentru societatea umană, și pornind de la faptul că Republica Moldova este o ţară cu resurse reduse de apă,… citeste mai mult →]]> 145 Ciuhurul la Varatic AR (4)

Având în vedere că resursele de apă sunt deosebit de vitale pentru societatea umană, și pornind de la faptul că Republica Moldova este o ţară cu resurse reduse de apă, a căror stare ecologică este îngrijorătoare, Mișcarea Ecologistă din Moldova consideră că este nevoie de redresarea condiţiilor de mediu prin acţiuni specifice de reconstrucţie ecologică  și de re-educarea oamenilor în spiritul înțelegerii problemelor ecologice, adoptării deciziilor şi întreprinderii acţiunilor de prevenire a poluării şi de utilizare raţională a resurselor, fără a cauza prejudicii naturii.

Din acest motiv, scopul proiectului „Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă” este de a creşte gradul de conștientizare și înţelegere a populaţiei şi factorilor de decizie la nivel naţional dar şi la nivel regional privind starea îngrijorătoare a resurselor de apă, riscurile la care suntem expuşi precum şi propunerea unui complex de soluţii în vederea redresării stării ecologice a resurselor acvatice pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi asigurarea sănătăţii populaţiei.

Obiectivele proiectului:

  • Obiectiv 1: Realizarea unei campanii de informare și conștientizare la nivel naţional, care va aborda problemele prioritare privind protecția și valorificarea durabilă a resurselor de apă din ţară, aspecte locale ale managementului integrat al resurselor de apă, dependența resurselor de apă de schimbările climei, serviciile asigurate de ecosistemele de apă și serviciile asociate.
  • Obiectiv 2: Realizarea unei campanii de mobilizare a comunităţii pentru redresarea condiţiilor de mediu a râurilor mari şi mici din Republica Moldova şi desfăşurarea unor acţiuni de consolidare a capacităţilor factorilor de decizie şi a populaţiei privind aplicarea unui management integrat al resurselor de apă.
  • Obiectiv 3: Oferirea suportului metodologic în managementul apelor la nivel naţional și elaborarea materialelor informativ-educative.

Perioada de implementare: Martie 2018 – Februarie 2019

Finanțator:  Proiect susținut de Programul de Suport destinate ONG-urilor de mediu în domeniul managementului integrat al resurselor de apă, administrat de Agenția „Apele Moldovei”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).

Proiectul își propune o serie de activități:

  • Realizarea unui ciclu de 10 emisiuni radio privind managementul integrat al resurselor de apă, la posturi de radio de nivel local, regional și național, adresate comunităţii şi factorilor de decizie privind aplicarea unui management durabil al resurselor de apă în toată complexitatea sa.
  • Scrierea şi distribuirea materialelor prin intermediul presei scrise privind managementul integrat al resurselor de apă.
  • Elaborarea și difuzarea a 3 emisiuni TV la nivel regional privind managementul integrat al resurselor de apă și implicarea comunităților locale în administrarea bazinală a cursurilor de apă.
  • Desfăşurarea unei expoziţii fotografice informativ-educative, de tip itinerant, privind valoarea naturală, economică și culturală a râurilor din bazinele hidrografice Nistru și Prut-Dunărea-Marea Neagră, în incinta clădirilor de menire culturală şi educativă din oraşele Soroca, Glodeni, Cimişlia, Orhei, Cahul, Ştefan Vodă, Chişinău (2 săptămâni în fiecare oraş).
  • Organizarea unei expediţii pentru copii, cu activităţi de educaţie ecologică şi salubrizare a malurilor râului Răut în regiunea Rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi.
  • Desfăşurarea a 3 conferințe în regiunile de dezvoltare Nord, Centru, Sud în vederea semnalării problemelor privind starea ecologică a râurilor şi a managementului integrat al resurselor de apă.
  • Elaborarea materialelor informativ-educative pentru un management integrat al resurselor acvatice (1 pliant cu recomandări privind acţiunile de prevenire a poluării şi de utilizare raţională a resurselor acvatice; 1 pliant privind serviciile asigurate de ecosistemele de apă și serviciile asociate; 1 ghid de bune practici agricole pentru reducerea impactului asupra resurselor de apă).
  • Elaborarea unui set editorial-educativ de promovare a 15 râuri din bazinele hidrografice Nistru și Prut-Dunărea-Marea Neagră (calendar de birou; set 7 tipuri de semne de carte; pliant; cărți de joc educativ).

Produse:

  • Despre resursele acvatice (ape de suprafață, subterane, râuri):

         - Articole în presa scrisă:

1. Publicația „Ziarul de Gardă”: „Salvarea Nistrului – o problemă de securitate naționale și regională”(Decembrie 2018)

2. Publicația „Gazeta de Sud”:  „Salvarea Nistrului – o problemă de securitate naționale și regională”

3. Publicația „Cuvintul”: „Briliantul care ne lasă fără apă” (Septembrie 2018)

4. Publicația „Unghiul”: Salvarea Nistrului: o problemă de securitate națională și regională (Decembrie 2018)

5. Publicația „Unghiul”: „Peste 3000 de râuri poluate. Cum oprim dezastrul?” (Mai 2019)

6. Publicația „Cuvintul”: Salvarea Nistrului: o problemă de securitate națională și regională (Decembrie 2018)

7. Publicația „Cuvîntul”: „Peste 3000 de râuri poluate. Cum oprim dezastrul?” (Mai 2019)

8. Publicația „Gazeta Satelor”: Interviu cu Iuliana Cantaragiu, membră a comisiei moldo-ucrainene privind utilizarea stabilă și protecția bazinului râului Nistru (Noiembrie 2018)

9. Publicația „Gazeta Satelor”: „Răut, emblema râurilor mici” (Iulie 2018)

10. Publicația „Managementul Deșeurilor”: Salvarea Nistrului – o problemă de securitate naționale și regională” (Martie 2019)

11. Revista NATURA: „Strigăt în pustiu” (Iulie 2018)

12. Revista NATURA: „Soarta Nistrului va fi discutată la Chișinău” (Septembrie 2018)

13. Revista NATURA:  „Apa care ne îmbolnăvește” (Decembrie 2018)

14. Revista NATURA: „Energia apei: avantaje şi riscuri pentru om şi mediu” (Mai 2019)

15. Revista NATURA: „Peste 3000 de râuri poluate. Cum oprim dezastrul?” (Mai 2019)

– Articole în presa online:

1. Ecopresa: Strigăt „în pustiu” sau cui îi convine dispariţia albiei vechi a Nistrului

2. Ecopresa: Novodnestrovsk: „Briliantul” care ne lasă fără apă

3. Ecopresa: Răut, emblema râurilor mici

4. Ecopresa: Râurile mici au ajuns „la limita catastrofală”

5. Ecopresa: A fost aprobat primul plan de acțiuni pentru îmbunătățirea Prutului

6. Ecopresa: Resursele de apă: principii de management

7. Ecopresa: SALVAREA NISTRULUI, o problemă de securitate națională și regională

8. Cuvîntul.md: Briliantul care ne lasă fără apă

9. Moldova9: Declaraţie ÎNGRIJORĂTOARE: Râurile mici din Republica Moldova au ajuns “la limita catastrofală”

10. Natura.md: Strigăt în pustiu sau cui îi convine dispariția albiei vechi a Nistrului

11. Natura.md: Peste 3000 de râuri poluate. Cum oprim dezastrul?

12. Gazeta de sud: Salvarea Nistrului, o problemă de securitate națională și regională

  • Despre activitățile proiectului (salubrizare):

           - Articole online:

1. Mem.md: Împreună cu elevii din Trebujeni pentru un Răut curat! 

2. IES: Mișcarea civică pentru curățenie

3. Natura.md: Salubrizare. Peste două tone de deșeuri au fost scoase din rezervația „Orheiul Vechi”

4. Moldova9: „Pentru un Răut curat”: Peste 100 de persoane, majoritatea elevi, au curăţat valea râului ”Răut” în perimetrul localităților Trebujeni și Butuceni

5. Ecopresa.md: Salubrizare. Peste două tone de deșeuri au fost scoase din rezervația „Orheiul Vechi”

  • Despre activitățile proiectului (conferințe):

– Articole online:

1. Observatorul de Nord: „Conferință regională: Starea ecologică a resurselor acvatice din regiunea de nord a Republicii Moldova”

2. Postul de televiziune TRM: „Măsurile de protejare a resurselor acvatice, discutate la Soroca”

3. ADR Găgăuzia: „Starea ecologică a resurselor acvatice, protecția și conservarea acestora, subiecte dezbătute în cadrul unei conferințe regionale desfășurate la Cimișlia”

4. Consiliul Raional Cimișlia: „Politici naționale în domeniul resurselor de apă”

5. Moldpress: „Starea ecologică a resurselor acvatice din sudul ţării a fost discutată la Cimişlia”

6. Ministerul Agriculturi, Dezvoltării Regionale și Turismului: „De Ziua Internațională a Râurilor la MADRM s-a desfășurat o conferință despre starea ecologică a resurselor acvatice din centrul țării”

  • Despre activitățile proiectului (spoturi):

1. Ecopresa.md: Primele trei spoturi audio dedicate grijei pentru apa noastră cea de toate zilele

2. Moldova9: Au fost lansate trei spoturi audio dedicate grijei pentru apa noastră

  • Despre Conferința de presă legată de starea Nistrului:

Conferință IPN: Pericolul extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean pentru fluviul Nistru

  • Ediții speciale în Revista NATURA:

Revista NATURA: Ediție Specială (Mai 2018)

Revista NATURA: Ediție specială (Octombrie 2018)

Revista NATURA: Ediție specială (Aprilie 2019)

  •  Emisiuni radio:

Radio „Vocea Basarabiei”, emisiunea „ECOMONITOR” – Interviu cu Alecu Reniță despre râurile mici din Republica Moldova

Radio „Vocea Basarabiei”, emisiunea „ECOMONITOR” – Interviu cu Alecu Reniță despre problema apei potabile în Republica Moldova

Radio „Vocea Basarabiei”, emisiunea „ECOMONITOR” – Interviu cu Alecu Reniță despre starea vulnerabilă a fluviului Nistru

Radio „Vocea Basarabiei” – Interviu cu Valeriu Țarigradschi despre starea râurilor mici din Republica Moldova

Radio „Vocea Basarabiei”, emisiunea „ECOMONITOR” – Interviu cu Radu Cazacu despre managementul integrat al resurselor acvatice

Radio „Vocea Basarabiei”, emisiunea „ECOMONITOR” – Interviu cu Alecu Reniță despre râurile mici și starea acestora

Radio „Vocea Basarabiei”, emisiunea „ECOMONITOR” – Interviu cu Lilia Curchi despre râul Răut

Radio EcoFM, emisiunea „Între Da și Nu” – Interviu cu Alecu Reniță despre gestionarea responsabilă a resurselor acvatice 

Radio EcoFM, emisiunea „Între DA și NU” – Interviu cu Vasile Grama despre utilizarea resurselor de apă

Radio EcoFM, emisiunea „Între DA și NU” – Iurie Bejan despre gestionarea durabilă a râurilor

Radio EcoFM, emisiunea „Între DA și NU” – Alecu Reniță despre râul Prut

Radio EcoFM, emisiunea „Între DA și NU” – Alecu Reniță despre problema deșeurilor

Radio Europa Liberă: – Interviu cu Alecu Reniță: „Situația ecologică reală din Republica Moldova este una foarte fragilă”

  • Spoturi audio:

Spot: Fluviul Nistru

Spot: Râul Prut

Spot: Râul Cogîlnic

Spot: Izvoarele din moșia natală

Spot: Nu există localități în Republica Moldova fără un râuleț

Spot: Apa este sursa vieții pe Pământ

Spot: Râul Racovăț

Spot: Râul Draghiște

Spot: Râul Bîc

Spot: Râul Răut

  • Emisiuni TV:

Postul de televiziune 10TV:„Nistrul, în pericol din cauza Ucrainei”

Postul de televiziune MediaTV Cimișlia, emisiunea „Ora Eco”: „Gestionarea resurselor acvatice”

Postul de televiziune MediaTV Cimișlia: „Expoziția fotografică „Apele Moldovei”

Postul de televiziune MediaTV Cimișlia: „Conferința regională „Starea regională a resurselor acvatice din regiunea de sud a Republicii Moldova”

Postul de televiziune TVR Moldova, emisiunea „Conexiuni” – Invitatul emisiunii, Alecu Reniță

  • Materiale și produse de vizibilitate:

Calendar 2019: „ Râurile Republicii Moldova”

Pliant: Râurile Republicii Moldova

Pliant: Ecosistemele de apă: bunăstare, dezvoltare socială și economică

Pliant: Pentru ape curate și oameni sănătoși

Broșură: Bune practici agricole pentru reducerea impactului asupra resurselor de apă

Semn de carte: Râul Ciuhur

Semn de carte: Râul Ialpug

Semn de carte: Râul Ichel

Semn de carte: Fluviul Nistru

Semn de carte: Râul_Prut

Semn de carte: Râul Racovăț

Semn de carte: Râul Răut

]]>
https://mem.md/managementul-integrat-al-resurselor-de-apa-in-republica-moldova-pentru-o-dezvoltare-durabila-si-populatie-sanatoasa/feed/ 0
Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației https://mem.md/tineri-din-orhei-vocea-pentru-promovarea-durabila-a-rezervatiei/ https://mem.md/tineri-din-orhei-vocea-pentru-promovarea-durabila-a-rezervatiei/#comments Mon, 26 Feb 2018 11:52:36 +0000 http://mem.md/?p=14761 IMG_8943Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, aria de implementare a proiectului de față, este una din zonele importante protejate din Republica Moldova. Fiind bogată în obiective arheologice, culturale și naturale, este deosebit… citeste mai mult →]]> IMG_8943

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, aria de implementare a proiectului de față, este una din zonele importante protejate din Republica Moldova. Fiind bogată în obiective arheologice, culturale și naturale, este deosebit de atractivă pentru mulțimile de turiști care vin aici să experimenteze viața rurală, culturală și spirituală a moldovenilor și activitățile agroturistice. Din păcate, potențialul imens al acestei Rezervații este cunoscut doar parțial, din cauza lipsei de informații despre Rezervație și din cauza capacității reduse a comunității locale de a-și promova patrimoniul. În acest context, proiectul “Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației” își propune să ofere tinerilor din localitățile Rezervației o modalitate prin care pot afla mai multe despre patrimoniul natural local și prin care pot deveni ambasadori  ai Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Prin intermediul acestui proiect, Mișcarea Ecologistă din Moldova are intenția de a continua activitatea de educare a tinerilor și de a-i transforma în ghizi valoroși pentru comunitate, rezervație și oaspeții acesteia.

Perioada de implementare: Martie-Septembrie 2018

Finanțator: United States Forest Service (USFS)

Scopul acestui proiect este de a oferi cunoștințe mai aprofundate tinerilor din Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” despre importanța și valoarea peisajului și de a sensibiliza comunitatea în această privință, ajutându-i pe tineri să devină mesageri și promotori ai patrimoniului local. Proiectul are trasate o serie de obiective necesare atingerii scopului:

Obiectivul nr. 1: Să ofere cunoștințe tinerilor din rezervația natural-culturală „Orheiul Vechi” și să consolideze capacitatea acestora în vederea inițiativei și participării active la descoperirea și promovarea potențialului natural și cultural al zonei;

Obiectivul nr. 2: Să consolideze legăturile dintre cadrele didactice din Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”și să sporească oportunitățile de aplicare a activităților educaționale extra-școlare;

Obiectivul nr. 3: Să crească cunoștințele publicului larg cu privire la valoarea întregii Rezervații atât din punct de vedere cultural, cât și din punct de vedere natural.

Principala activitate a proiectului este organizarea unui concurs pentru tinerii din zona Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, în cadrul căruia copiii din 8 școli din localitățile din zonă (Trebujeni, Ivancea, Piatra, Susleni, Maşcăuţi, Holercani, Marcăuţi, Molovata) vor realiza desene însoțite de un text descriptiv (eseu de 1 pagină) și care vor constitui o formă de invitație de a vizita cele mai importante locații din satul lor. Rezultatul concursului va fi de fapt o invitație făcută de tinerii din comunitatea locală pentru a explora comorile ascunse ale Rezervației Orheiul Vechi.

 În vederea organizării și desfășurării a concursului, au fost planificate o serie de activități specifice:

1. Organizarea unei mese rotunde cu participarea profesorilor de biologie / geografie / educație ecologică din 8 școli care se află în arealul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”(Trebujeni, Ivancea, Piatra, Susleni, Maşcăuţi, Holercani, Marcăuţi, Molovata) privind potențialul cultural-natural al Rezervației, activități extra-curriculare pentru copii în vederea promovării educației ecologice și creșterii atașamentului față de plaiul natal;

2. Organizarea a 32 de excursii la nivel local (câte 4 excursii în fiecare din cele 8 localități). Excursiile vor fi organizate de profesorii de educație ecologică/geografie/biologie din cele 8 localități ale ariei de implementare a proiectului;

3.  Desfășurarea concursului de creație pentru promovarea Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” (eseuri și desen);

4.  Evaluarea lucrărilor (eseuri și desene) și desfășurarea ceremoniilor de premiere;

5.  Crearea materialelor de promovare (o broșură cu cele mai bune lucrări realizate de copiii din cele 8 școli);

6.  Desfășurarea unei campanii mass-media pentru promovarea concursului (presă scrisă, presă online, radio, TV și social media).

Produse:

Broșura  My Village - Cradle of Fairy-tales

Broșura Satul meu - leagăn de poveste 

Emisiuni radio:

1. Radio Moldova Actualități, „Matinal de weekend” -  Interviu cu Elena Scobioală, coordonator de proiect

2. Radio EcoFM, emisiunea „Între DA și NU” – Interviu cu Elena Scobioală, Silvia Ursul și Elena Carțîn

3. Radio EcoFM, emisiunea „Între DA și NU” – Interviu cu Elena Scobioală și Viorica Sîrbu

Înregistrări video:

1. Susleni: Excursie la biserica din sat și la Hîrtopul Frumos

2. Mărcăuți: Excursie la biserica din sat și la Potcoava Nistrului

3. Furceni; Excursie la Stânca Corbului

4. Mașcăuți: Excursie pe Dealul Chiclăului

5. Ivancea: Excursie la Conacul Balioz

6. Trebujeni: Excursie La Scoc

7. Holercani: Excursie la biserica din sat 

8. Piatra: Excursie la Stânca Mâgla

9. Desfășurarea concursului de creație „Potențialul cultural și natural al localității – mândria satului” în localitatea Piatra”

10. TRM, emisiunea „Natura în obiectiv” – Festivitatea de premiere a concursului de creație (24.06.2018)

Articole în presa scrisă:

1. Articol în revista NATURA: Cunoașterea patrimoniului natural într-un nou proiect al Mișcării Ecologiste din Moldova

2. Articol în revista NATURA: Au fost desemnați ambasadorii rezervației „Orheiul Vechi”

3. Articol în revista NATURA: Ediție specială în revista „NATURA”

4. Articol în Revista NATURA: Satul meu – leagăn de poveste

5. Articol în ziarul AGRAVISTA: Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervației

6. Articol în ziarul CUVÂNTUL: Invitație în satele Rezervației Orheiul Vechi

7. Articol în ziarul CUVÂNTUL: Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervației 

8. Articol în ziarul CUVÂNTUL LIBER: Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea  durabilă a Rezervației

9. Articol în ziarul GAZETA DE SUD: Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervației

10. Articol în ziarul GAZETA SATELOR: Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervației

11. Articol în ziarul GAZETA SATELOR: O broșură invitație în satele Rezervației Orheiul Vechi

12. Articol în ziarul ADEVĂRUL MOLDOVEI: Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervației

Articole în presa online:

1. Ecopresa.md: „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației”

2. Ecopresa.md: „Satul Trebujeni în viziunea copiilor”

3. Ecopresa.md: „Satul Susleni în viziunea copiilor”

4. Ecopresa.md: „Satul Mașcăuți în viziunea copiilor”

5. Ecopresa.md: „Satul Marcăuți în viziunea copiilor”

6. Ecopresa.md: „Satul Holercani în viziunea copiilor”

7. Ecopresa.md: „Satul Ivancea, în viziunea copiilor”

8. Ecopresa.md: „Satul Furceni, Orhei în viziunea copiilor”

9. Ecopresa.md: „Satul Piatra în viziunea copiilor”

10. Ecopresa.md: „Localitățile Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi în viziunea copiilor” (articol de totalizare)

11. Natura.md: „Cunoașterea patrimoniului natural”

12. Natura.md: „Au fost desemnați Ambasadorii Rezervației „Orheiul Vechi”

182px-ForestServiceLogoOfficial.svg

]]>
https://mem.md/tineri-din-orhei-vocea-pentru-promovarea-durabila-a-rezervatiei/feed/ 0
Mișcarea Ecologistă din Moldova anunță concurs de oferte https://mem.md/miscarea-ecologista-din-moldova-anunta-concurs-de-oferte/ https://mem.md/miscarea-ecologista-din-moldova-anunta-concurs-de-oferte/#comments Fri, 22 Dec 2017 14:46:48 +0000 http://mem.md/?p=14579 descărcareMișcarea Ecologistă din Moldova anunță concurs de oferte pentru selectarea unei companii ce va oferi următoarele servicii: - Elaborare concept pentru 4 reportaje video care vor reflecta speciile de plante, reptile,… citeste mai mult →]]> descărcare

Mișcarea Ecologistă din Moldova anunță concurs de oferte pentru selectarea unei companii ce va oferi următoarele servicii:

- Elaborare concept pentru 4 reportaje video care vor reflecta speciile de plante, reptile, păsări şi mamifere precum şi peisajul şi biodiversitatea în general în arealul rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi;

- Producție a 4 reportaje video cu sonorizare care vor reflecta speciile de plante, reptile, păsări şi mamifere precum şi peisajul şi biodiversitatea în general în arealul rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi;

- Post-producție (montare) a 4 reportaje video cu sonorizare care vor reflecta speciile de plante, reptile, păsări şi mamifere precum şi peisajul şi biodiversitatea în general în arealul rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi.

Termenii de referință pot fi descărcați aici

Rugăm să transmiteți oferta Dvs la adresa de email: mem@mem.md sau pe adresa S.Lazo nr.13, pînă la data de 15.01.2018

]]>
https://mem.md/miscarea-ecologista-din-moldova-anunta-concurs-de-oferte/feed/ 0