Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
Luni
Marti
Miercuri
Joi
Vineri
Simbata
Duminica
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ziua Mondială a Solului
Acțiunea ”Un arbore pentru dăinuirea noastră”
În oraș fără automobil
Săptămâna Europeană a Mobilității
Ziua Europeană a Parcurilor Dendrologice
Ora Planetei
“Ziua Internațională a Pădurilor”
Sîmbătă 21 martie la nivel internațional este marcată ”Ziua Internațională a Pădurilor” , conform unei rezoluții a Organizației Națiunilor Unite (www.un.org), care vine cu inițiativa către toate țările lumii să organizeze acțiuni în susținerea acestei zile. (http://www.fao.org/forestry/international-day-of-forests/en/ )
Atelier de lucru „Dialog pentru o bună guvernare de mediu”
INVITAŢIE
Atelier de lucru „Dialog pentru o bună guvernare de mediu”
Miercuri, 18 martie 2015, Sala de ședințe a Mișcării Ecologiste din Moldova,
Str. S.Lazo 13
Mișcarea Ecologistă din Moldova (MEM) vă invită, pe data de 18 martie 2015, ora 11.00, la atelierul de lucru „Dialog pentru o bună guvernare de mediu”, ce are drept scop discutarea și formularea recomandărilor privind proiectele documentelor de politici de mediu aflate pe agenda de consultare a Ministerului Mediului – documente fundamentale menite să reformeze la standarde europene domeniul protecţiei mediului.
În cadrul atelierului de lucru ne propunem abordarea următoarelor subiecte:
- Politici de mediu – prioritățile Ministerului Mediului în anul 2015, Strategia de mediu 2014-2023, Acordul de Asociere, capitolul VI „Mediu”.
- Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei privind diversitatea biologică a Republicii Moldova pentru anii 2015-2020 şi Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia.
Proiectul Hotărârii Guvernului şi nota informativă sunt disponibile pe pagina web oficială a Ministerului Mediului http://mediu.gov.md/index.php, rubrica Transparență decizională/ Proiecte în discuții, precum și pe http://www.particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=2069.
Atelierul de lucru se va desfășura în cadrul proiectului „Monitorizare pentru o bună guvernare de mediu”, susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Uniunea Europeană fiind organizat pentru consolidarea capacităţilor, dezvoltarea dialogului şi atragerea ONG-urilor şi cetăţenilor în monitorizarea procesului decizional și elaborarea politicilor de mediu.
În rezultatul atelierului de lucru, va fi formulat un aviz la proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei privind diversitatea biologică a Republicii Moldova pentru anii 2015-2020 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia. În acest context, vă rugăm să analizați proiectul Hotărârii Guvernului și să veniți cu recomandări și comentarii relevante subiectului.
Un proiect al agendei atelierului de lucru este ataşat aici.
Vă rugăm să confirmați prezența până la data de 16 martie 2015, ora 13.00, la adresa de email:mem@mem.md sau la numerele de telefon 022 23 26 54, 0 696 500 51.
În speranţa unei colaborări fructuoase,
Alecu Reniță,
Președinte
Mișcarea Ecologistă din Moldova
Ora Planetei
Cetățeni, organizații, companii, instituții publice și centre culturale din întreaga țară sunt așteptate să participe în data de 28 martie la Ora Planetei (Earth Hour), cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile.
Ziua Mondială a Drepturilor Omului
În fiecare an, pe 10 decembrie, oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Data aleasă are o semnificație istorică, reprezentând ziua adoptării „Declarației Universale a Drepturilor Omului” de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în anul 1948. Documentul a fost elaborat ca răspuns la atrocităţile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi este primul act internaţional în care sunt exprimate drepturile şi libertăţile fundamentale ce trebuie garantate fiinţelor umane din întreaga lume.
Ziua este marcată de diverse evenimente, care au ca scop evidențierea importanței respectării drepturilor omului.
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este o zi a solidarităţii umane, deoarece, prin adoptarea Declaraţiei, au fost depăşite frontierele naţionale, diferenţele etnice şi politice, statele semnatare propunându-şi să conlucreze în scopul susţinerii umanităţi în toată diversitatea sa, indiferent de religie, rasă, convingeri etc. Principiile enunţate în cuprinsul Declaraţiei reprezintă un ideal comun al societăţilor democratice, care, asigurând recunoaşterea şi aplicarea lor, promovează respectul pentru drepturile şi libertăţile fiinţei umane.
Ziua Internaţională a Mării Negre
Această zi a fost declarată pe data de 31 octombrie 1996, când cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.
Evenimentul este marcat printr-o serie de activități cultural-educative, expoziții de fotografii, concursuri, târguri, jocuri distractive, prin care se urmărește conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și costier, fiind însă, în același timp, și un prilej de bucurie.
Fiind o mare tipic interioară, Marea Neagră depinde în mare măsură de propriul bazin de acumulare a apei, prin care curge o mulțime de fluvii, printre care Dunărea, Niprul, Nistrul, Don, Ciorohi, Cizil-Irmak. Marea Neagră este o importantă cale navigabilă, legând regiunile riverane cu Marea Mediterană, și prin aceasta cu oceanul planetar. Spre sud-vest comunică cu Marea Marmara prin Strâmtoarea Bosfor și cu Marea Egee din Mediterana prin Dardanele, iar mai departe cu Oceanul Pacific prin Gibraltar. Înspre nord-est, Marea Neagră comunică cu Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci.
Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei
În fiecare an, pe 17 octombrie este marcată Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (O.N.U.) a hotărât, prin rezoluția 47/196 din data de 22 decembrie 1992, marcarea “Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei”.
Cu ocazia acestei zile, Organizația Națiunilor Unite (ONU) invită organizațiile non-guvernamentale și toate statele să dedice această zi, și nu numai pe aceasta, prezentării și promovării, potrivit specificului fiecărei țări, de acțiuni concrete pentru eradicarea sărăciei. În țările în curs de dezvoltare, acest fapt a devenit o necesitate și o prioritate.
Ziua Internaţională a Alimentaţiei
Ziua Mondială a Alimentaţiei (ZMA) este sărbătorită în fiecare an în toată lumea pe data de 16 octombrie, marcând şi celebrarea înfiinţării în 1945 a Organizaţiei Mondiale pentru Alimentaţie şi Agricultură, structură ce aparţine de ONU.
Astfel, la această dată se organizează pe mapamond evenimente de solidaritate împotriva foametei, precum și pentru a atenția asupra unei alimentații sănătoase.
Ziua Mondială pentru Reducerea Dezastrelor Naturale
Potrivit rezoluţiei 44/236 din 22 decembrie 1989 şi a rezoluţiei 56/195 din 21 ianuarie 2002, adoptate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a stabilit ca a doua zi de miercuri din luna octombrie să fie desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene – inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.
Dezastrele sunt evenimente majore, cauzate de fenomene naturale, dar şi de oameni, ce depasesc capacitatea comunităților de a le înfrunta. Riscul, la care este expusă o comunitate, depinde de hazardul și de vulnerabilitatea comunității.
Reducerea Riscului de Dezastre (RRD) este un proces prin care comunitățile devin capabile să-și reducă vulnerabilitatea, prin măsuri de prevenire și pregătire, pentru a face față unor situații de urgență.
Tocmai de aceea, cu ocazia acestei zile, activitățile de identificare și analiză a riscurilor, precum și cele de planificare a măsurilor necesare nu sunt lăsate numai în mana specialiștilor, ci derulate cu implicarea activî a membrilor comunității.
Ziua Mondială a Animalelor
Ziua de 4 octombrie nu a fost aleasă la întâmplare ca Zi Mondială a Animalelor, deoarece în această zi se sărbătorește și Sfântul Francisc de Assisi, patronul spiritual al animalelor.
Scopul acestei zile este acela de a crește gradul de conștientizare al populației față de riscurile dispariției a numeroase animale, din cauza acțiunilor pe care omul le face, dar reprezintă și un tribut față de necuvântătoare și față de oamenii care iubesc și respectă animalele.
Ziua Mondială a Habitatului
În 1985, la recomandarea Comisiei pentru Așezări Umane, Adunarea Generală a desemnat prima zi de luni din luna octombrie ca Zi mondială a habitatului (rezolutia 40/202 A). Prin sărbătorirea pentru prima dată a acestei zile, în 1986 s-a marcat a zecea aniversare a primei Conferințe internaționale Habitat, Conferința Națiunilor Unite pentru așezări umane (Vancouver, Canada, 1976).
Ziua Mondială a Habitatului reflectă necesitatea armonizăriii așezărilor umane cu mediul natural, deoarece Pământul nu este doar habitatul oamenilor, ci și al tuturor celorlalte vietăți. Această zi reamintește și de cei fără casă, de cei ce au adăposturi inadecvate, inclusiv de cei ce locuiesc în condiții incompatibile condiției umane, oferind posibilitatea imbunatățirii așezărilor umane.
Ziua Internaţională a Mediului Marin
În fiecare an, pe data de 25 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului Marin, eveniment care readuce în prim plan problematica poluării şi reducerii populaţiei subacvatice la nivel mondial.
Ziua Internaţională a Mediului Marin este destinată să sensibilizeze publicul asupra importanţei mărilor, să evidenţieze importanţa economică a industriei maritime şi să pună în valoare zonele costiere.
Ziua Mondială a Curăţeniei
Ziua Mondială a Curățeniei a fost stabilită în 1993 de Organizația Națiunilor Unite, în parteneriat cu organizația Clean Up the World.
Sărbătoarea are scopul de a inspira și a îndemna comunitățile sa curețe, sa îmbunatățească și să protejeze mediul, prin realizarea de acțiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori și arbuști, la proiecte referitoare la conservarea apei și a energiei.
Ziua Internaționala a Curățeniei încearcă anual să ne amintească fiecăruia dintre noi că un mediu curat este un mediu sănătos.
Ziua Internaţională a Stratului de Ozon
În fiecare an, la 16 septembrie, comunitatea internațională aniversează Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon (International Day for the Preservation of the Ozone Layer).
Prima idee despre impactul antropogen asupra epuizării stratului de ozon a fost formulată la începutul anului 1970, precum că un mare pericol pentru stratul de ozon îl constituie emanările vaporilor de apă și NOx din motoarele supersonice a avioanelor și rachetelor.
După descoperirea găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii în 1985, guvernele a 120 de țări au înțeles că protejarea stratului de ozon este o urgență și au decis semnarea Protocolului de la Montreal pentru a se angaja în lupta împotriva tuturor produselor care distrug stratul de ozon.
Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor
În fiecare an, pe data de 9 august se sărbătorește Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor în intreaga lume.
Întrucât conservarea speciilor este una dintre priorități, grădinile zoologice furnizează informații asupra viețuitoarelor sălbatice și au rolul de a promova protecția mediului, a conservării naturii și a speciilor rare și pe cale de dispariție.
Parcurile, de asemenea, joacă un rol deosebit de important în educația de mediu. Promovarea protejării parcurilor se face de multe ori în numele protejării calității vieții și a speciilor prezente.
Ziua Mondială a Populaţiei
Ziua mondială a populației este marcată în fiecare an la 11 iulie, ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale, la 11 iulie 1987.
În această zi, la nivel mondial, sunt organizate, de grupurile oamenilor de afaceri, de organizațiile comunitare, de organizații non-guvernamentale, de instituții și persoane fizice, diverse activități educaționale: seminarii, sesiuni de informare educațională și concursuri axate pe creșterea gradului de conștientizare a oamenilor a diverselor probleme de populație, precum importanța planificării familiale, egalitatea între sexe, sărăcia, sănătatea mamei și respectarea drepturilor omului. Având în vedere problemele de mediu care se agravează odată cu expansiunea populației, avem datoria de a reflecta și asupra modului în care putem folosi sustenabil resursele pe care ni le oferă Planeta, și modul în care amprenta noastră ecologică se manifestă asupra proceselor fundamentale de mediu.
Ziua Dunării
În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), se serbează Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).
Dunărea este al doilea mare fluviu al Europei după Volga, atât ca lungime (2.857 km) cât şi ca debit (aproximativ 5.600 m3/sec la intrarea în România) – reprezintă o adevarată axă a Europei Centrale, pe care o leagă de Marea Neagră. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania prin două izvoare (Brege şi Brigach) şi se varsă în Marea Neagră prin cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. În drumul său, străbate teritoriul a 10 ţări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina) şi 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad).
Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării
În fiecare an, la 17 iunie, este marcată în întreaga lume Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei (World Day to Combat Desertification).
Scopul acestei zile este de a sublinia necesitatea stopării sau încetinirii procesului de deșertificare și conștientizarea efectelor secetei. 17 iunie reprezintă o ocazie pentru a reliefa existența soluțiilor care pot fi implementate adecvat, cu participarea comunității și prin cooperarea tuturor părților implicate.
La nivel mondial, mai mult de o jumătate din toate terenurile agricole este moderat și sever degradat, conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).
Ziua Mondială a Oceanelor
Ziua Oceanul Planetar se sărbătorește din 8 iunie 1992, la summit-ul mondial de la Rio de Janeiro, Brazilia.
Această zi reprezintă în fiecare an o ocazie de a onora produsele pe care oceanele le oferă economiei mondiale, ca de exemplu resursele foarte diverse de hrană și posibilitatea de navigare, și amintește de fiecare dată situația precară în care se află Oceanul Planetar care, în urma poluării intensive a apei, a pierdut pe parcursul istoriei zeci de specii de animale și plante acvatice.
Ziua Mondială a Mediului
Ziua mondială a Mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței “Ecologia Umană” de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al “Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite (UNEP).
Aceasta zi se sarbatoreste in ziua de 5 iunie a fiecarui an si constituie un prilej pentru institutiile guvernamentale, administratiile locale, asociatiile de tineri, organizatiile nonguvernamentale, intreprinzatori, industriasi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestari comune menite sa atraga atentia asupra necesitatii protejarii factorilor de mediu.
Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezinta un binevenit semnal si un indemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare.
Ziua Nistrului
În fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii mai, conform Hotărîrii Parlamentului, în R.Moldova este sărbătorită Ziua Nistrului.
Rîul Nistru este principala arteră acvatică a Republicii Moldova, joacă un rol vital în aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă, în asigurarea necesităţilor agriculturii, industriei şi, în general, în dezvoltarea durabilă a ţării. Concomitent, fluviul Nistru reprezintă sursa principală de aprovizionare cu apă potabilă a unor localităţi ale Ucrainei, inclusiv a regiunii Odesa, sursa ce determină existenţa unor zone umede de importanţă internaţională, precum şi starea ecosistemului Mării Negre.
Ziua Europeană a Păsărilor
Ziua Europeană a Păsărilor celebrată în fiecare an pe 24 mai aduce în atenția publicului importanța conservării şi protecției speciilor de păsări existente pe continentul european, precum şi necesitatea unor acțiuni focalizate pe diminuarea efectelor activităților umane asupra habitatelor acestora.
Să nu uităm că echilibrul populațional al speciilor de păsări depinde de noi, mai ales că majoritatea speciilor care tranzitează țara noastră sunt păsări migratoare, și pin urmare reprezintă un patrimoniu european comun.
De aceea, această zi ne îndeamnă să analizăm eficacitatea acțiunilor noastre în vederea conservării acestor specii, cât şi menținerea într-o stare favorabilă de conservare a habitatelor acestora și a coridoarelor ecologice (coridoare de migrație).
Ziua Internaţională a Biodiversităţii (Caravana Biodiversității 16-20 mai)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (O.N.U.) a proclamat data adoptării Convenției pentru Diversitate Biologica ca fiind pe 22 mai.
Acest eveniment atrage atenția asupra consecințelor propriilor noastre acțiuni, urmărindu-se legătura între presiunea antropică exercitată în orice sector ecologic și pierderea accentuată a biodiversității. Pierderea speciilor de animale și plante duce direct la degradarea ecosistemelor, iar asta ne pregătește tabloul unui mediu sărac, lipsit de resurse și de viață.
De aceea, de Ziua internațională a Biodiversității, suntem invitați să identificăm și să implementăm metode prin care putem conserva speciile periclitate și să asigurăm perpetuarea acestora.
Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă
Întrucât schimbările climatice sunt considerate una dintre cele mai mari provocări ale secolului nostru care ne afectează la nivel global, pe data de 15 mai suntem îndemnați să reflectăm asupra manifestărilor climatice și a activităților antropice care determină schimbări importante în domeniul climatic. Această zi încearcă se ne responsabilezeze în privința rolului nostru în diminuarea producerii gazelor cu efect de seră.
Ziua Pământului
În această zi s-a născut mișcarea pentru protecția mediului înconjurător, căpătând importanța sa ecologică abia în 1970. Acest eveniment a căpătat amploare odată cu trecerea timpului, devenind o sărbătoare oficială declarată de către Organizația Națiunilor Unite în anul 2009.
De ziua Pământului, ne arătăm grija și interesul de a construi un viitor mai curat și mai verde și atragem atenția asupra problemelor de mediu cu care ne confruntăm.
De asemenea, fiecare locuitor al Planetei este îndemnat să renunțe timp de o oră la folosirea curetului electric.
Ziua Mondială a Sănătății
Ziua mondială a sănătății marchează întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948, și invită locuitorii din orice comunitate să se implice în proiecte care duc la îmbunătățirea sănătății generale.
Ziua Mondială a Zonelor Umede (Convenția Ramsar)
Zonele umede reprezintă ecosisteme deosebit de valoroase, aici concentrându-se o mare diversitate de organisme (plante, nevertebrate, insecte, pești, amifibieni, reptile, păsări și mamifere).
În scopul protecției, valorificării și conservării zonelor umede, a fost semnată Convenția Ramsar, la data de 2 februarie 1971 (în frumosul oraș iranian Ramsar).
Ziua Păsărilor
Păsările sunt organisme foarte importante pentru mediul înconjurător, fiind un indicator al sănătății oricărui ecosistem.
Ziua Mondială a Păsărilor este sărbătorită încă din anul 1906, și are la bază Convenţia pentru apărarea păsărilor care implementează politici de mediu legate de importanța ornitofaunistică.
Ziua Mondială a Meteorologiei
Acest eveniment marchează intrarea în vigoare a Convenției Organizației Mondiale a Meteorologiei (23 martie 1950).
În această zi se discută problemele de mediu care se află în legătură directă cu manifestările climatice și importanța tehnologiei în privința prognozării corecte a efectelor meteorologice.
Ziua Mondială a Apei
Ziua Mondială a Apei a fost instituită în urma Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992.
Acest eveniment aduce în atenția tuturor problemele legate de poluarea surselor de apă, de necesitatea protejării apelor și de a trasa responsabilitățile și îndatoririle celor implicați în valorificarea și protecției surselor de apă.
Ziua Internaţională de Protest Împotriva Reactoarelor Nucleare
La data de 14 decembrie, anual, este sărbătorită Ziua Internaţională de Protest Împotriva Reactoarelor Nucleare
Seminar privind Evaluarea Strategică de Mediu (ESM) in Moldova
Atelier de Instruire II privind aplicarea practică a Evaluării Strategice de Mediu.
Ora: 9.30
Locatie: Sala de conferinte, Hotel Flowers, str.N.Anestiade 7
Trainingul reprezintă o continuitate al primului atelier ESM, organizat în Chişinău, Iulie 2014 avînd drept scop creşterea nivelului de sensibilizare şi clarificarea rolurilor părţilor interesate în procesul ESM, precum şi asistarea implementării ESM pilot al Planului General al oraşului Orhei. Adiţional aspectului procedural privind ESM, atelierul se va orienta în special asupra metodelor de evaluare a mediului aplicabile la nivel de planificare strategică precum şi abordarea raportului ESM. Evenimentul va cuprinde un total de 30 de personae din sectorul ministerial, reprezentanţi APL în special cei reponsabili de segmental economic, industrie, agricultură, sănătate dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, practcieni, proiectanţi, autorităţi de mediu (de ex: partenerii esenţiali în dezvoltarea ESM în Moldova per general, nu doar cei implicaţi în procesul de elaborare al Planului General privind ESM Orhei). Prezentările vor fi moderate de către consultanţii internaţionali cu scopul de a susţine procesul Pilot de ESM precum şi facilitarea discuţiilor deschise între participanţi.