Alecu Reniță este Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, și unul dintre cei mai importanți jurnaliști de mediu din spațiul românesc. Este redactor-șef al publicației de ecologie, turism și cultură „NATURA”, autor al mai multor cărți despre ecologie și a numeroase albume dedicate monumentelor naturii din Moldova. Este pasionat de fotografie și natură, afirmându-se încă din anii 1980 ca ecologist și promotor al conservării naturii. A fondat în 1990 Mișcarea Ecologistă din Moldova, care a devenit un ONG de mediu axat pe restabilirea echilibrului natural, conservarea şi îngrijirea patrimoniului natural și cultural, educaţie ecologică, informare şi instruire, accesul la informaţie de mediu şi participarea publicului.
Lilia Curchi este redactor-coordonator la Revista „NATURA”, directoare executivă la Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova, și fondatoare a platformei de ştiri de mediu ecopresa.md. Este membră a Mișcării Ecologiste din Moldova, și din 2014 face parte activ din Consiliul Executiv al acestei organizații. Fiind responsabilă de comunicare și mass-media, are o contribuție semnificativă în promovarea educației ecologice, a accesului publicului la informația de mediu, și dă dovadă de implicare activă în activitățile publice ale ONG-ului: conferințe de presă, demersuri publice, atitudini și campanii de presă. Abordează tematica ecologică de peste 10 ani, fiind recunoscută ca jurnalistă activă în domeniul mediului. A organizat şi s-a implicat în campanii media de salvare a patrimoniului natural al R. Moldova: SOS Peştera Emil Racoviţă (2004-2005); SOS Prutul de Jos (2004-2010); SOS Pădurile Moldovei (2012-2015) etc. Este iniţiatoarea Premiilor pentru Jurnalism de Mediu, care se desfăşoară anual în Republica Moldova.
Elena Scobioală este coordonator de proiecte la Mișcarea Ecologistă din Moldova (2011). Colaborează în calitate de ghid de turism cu numeroase agenții de turism din țară. A fost titulara rubricii “Ghidul călătorului. Cunoaște. Descoperă. Vizitează” din cadrul emisiunii „Matinal de week-end” la Radio Național, și corespondent netitular la revista „NATURA”. Este coordonatoarea următoarelor proiecte implementate în prezent de Mișcarea Ecologistă din Moldova: Proiectul: Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației; Proiectul „Comunitate responsabilă – peisaj terestru conservat”; iar în trecut a coordonat alte proiecte ale organizației: „Monitorizare pentru o bună guvernare de mediu”, „Schimbările climatice – de la conștientizare la acțiune”, „Rute culinare în Moldova: micro-investiții, promovare, înregistrare”, „Rute culinare în Republica Moldova – înregistrarea și promovarea produselor locale și regionale din raionul Călărași”.
Silvia Ursul este din anul 2015 asistent de proiecte în cadrul Mișcării Ecologiste din Moldova, fiind implicată într-o serie de activități specifice proiectelor organizației: „Monitorizare pentru o bună guvernare de mediu”, „Conservarea zonelor umede din bazinul Prutului de Mijloc”, „Managementul durabil al terenurilor”. Este corespondent netitular la revista „NATURA”, și autoare a rubricii radio „Păsările – culorile naturii” la postul de radio EcoFM.
Comments are closed.