Sesiune de instruire la Chișinău pe tema monitorizării politicilor publice de mediu

    Astăzi Mișcarea Ecologistă din Moldova a organizat încă o sesiune de instruire cu genericul ”Monitorizarea proceselor decizionale”, fiind a treia de acest fel în cadrul proiectului ”Monitorizare pentru o mai bună guvernare de mediu”.

    Evenimentul a  avut loc la sediul Mișcării Ecologiste din Moldova, și a avut printre invitați reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de mediu din regiunea Centru a țării: AO ”Agro-Farmer-Consult”, A.I.E.E. ”Ecosfera”, Societatea Ecologică ”BIOTICA”, AO ”Eco-Răzeni”, AO ”Femeia pentru viitor”, AO ”Progresul Silvic”, Platforma Națională de Mediu și Sănătate, AO EcoVisio, AO EcoContact, AO Always together”, etc.

    Sesiunea a debutat cu prezentarea proiectului ”Monitorizare pentru o mai bună guvernare de mediu” și a obiectivelor acestuia, explicându-se contextul în care a apărut acesta.

    Publicul a fost informat despre ciclul de viață a politicilor de mediu, forma pe care acestea o pot lua, și metodele prin care societatea civilă poate interveni la toate etapele. S-a discutat despre importanța monitorizării politicilor de mediu atât la etapa de elaborare, cât și la cea de implementare, insistându-se asupra necesității mai puțin cunoscute în legătură cu monitorizarea în perioada pre-elaborare și pre-publicare. S-au adus numeroase exemple prin care s-au ilustrat succesele și riscurile participării publice în monitorizarea documentelor publice, impactul politicilor asupra societății și a mediului, și rolul de intermediar pe care îl poate avea o organizație neguvernamentală atunci când vine vorba despre implicare și informare.

    Sesiunea s-a axat și pe prezentarea instrumentelor de transmiterea informației, fiind trecute în revistă buletinele informative (fie format fizic, fie electronic), portalurile web care sunt mereu reactualizate în timp real (www.particip.gov.md, www.date.gov.md, www.actelocale.gov.md) sau informațiile privind ordinea de zi a ședințelor Guvernului și ale comisiilor parlamentare.

    Discuția a fost animată de multe exemple în care s-a evidențiat nevoia stringentă de monitorizare a politicilor publice de către societatea civilă. A fost abordat conceptul de ”ecologie preventivă”, prin care se încurajează intervenția organizațiilor de mediu de la începutul procesului de elaborare a politicilor publice, astfel încât să existe posibilitatea de a preveni sau cel puțin de a diminua șansele de producere a unor activități dăunătoare mediului.