Ziua Internațională a Zonelor Umede 2017

    Pe data de 2 februarie 2017 la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a avut loc inaugurarea expoziției „Biodiversitatea zonelor umede ale Republicii Moldova. Piese din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”. Evenimentul de inaugurare s-a desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale a Zonelor Umede, sărbătoare care marchează semnarea Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, la data de 2 februarie 1971 în orașul iranian Ramsar de pe litoralul Mării Caspice. Acest document, cunoscut ca fiind primul tratat interguvernamental modern, de anvergură mondială, ce ține de conservarea și utilizarea durabilă a resurselor naturale, a devenit un punct de referință în conservarea zonelor umede și a biodiversității lor.

    Evenimentul-expoziție a fost organizat de Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală în parteneriat cu Institutul de Ecologie și Geografie, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Revista „NATURA” și Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

    Expoziția a fost deschisă de către directorul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, care a invitat pe reprezentanții instituțiilor partenere să aducă argumente pentru a demonstra importanța zonelor umede: Veronica Josu (Ministerul Mediului), Alecu Reniță (Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova și directorul Revistei „NATURA”), Petru Cocârță (Institutul de Ecologie și Geogafie) și Vitalie Ajder (președintele Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii).

     Fiecare participant a subliniat rolul natural, cultural și spiritual pe care zonele umede l-au avut de-a lungul evoluției civilizațiilor umane, declinul suferit în urma expansiunii antropice și eforturile de conservare a habitatelor esențiale din aceste zone.

   Au fost prezentate și descrise cele trei zone umede ale Republicii Moldova, desemnate situri RAMSAR și incluse în Lista mondială a zonelor umede: Lacurile Prutului de Jos, Nistrul Inferior și Unguri-Holoșnița. Li s-a descris potențialul natural și diversitatea avifaunistică, făcându-se trimitere la fotografiile făcute de Vitalie Ajder și expuse în vitrinele muzeului. Pe lângă fotografii, expoziția cuprinde și exponate de specii de plante, păsări și mamifere din patrimoniul natural al Muzeului, care își au habitatul în cele trei zone umede ale Republicii Moldova menționate mai sus. Majoritatea exponatelor au fost realizate la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, de primul custode și preparator al muzeului, Franz Ostermann.

   Expoziția fotografică, precum și exponatele din arhiva muzeului, pot fi admirate până pe 9 aprilie 2017.

IMG_3049

IMG_3070

IMG_3076

IMG_3062