Licorile de la Casa Podgurschi
La o mică distanță de Muzeul „Casa Părintească” găsim Casa Podgurschi, inclusă în traseul culinar cu două produse speciale – țuică din vin de casă și lichiorul de fructe. Gospodarii Tatiana și Dumitru Podgurschi întâmpină cu inima deschisă vizitatorii, pentru a povesti „la un pahar de vorbă” din istoria neamului lor și a produselor cu care se mândresc.
În ograda largă, Tatiana Podgurschi aranjează masa pentru degustare sub nucul rotat. Gazdele ne spun despre descendenții bucovineni lor veniți aici pentru a ajuta la zidirea mănăstirii Hârjauca (amplasată la o distanță de doar 3 km). Buneii, străbuneii, răs-străbuneii lor au trăit de când se știu la Palanca. Casa Podgurshi este amplasată în ograda BUNEILOR lui Dumitru Podgurschi, de la care au rămas doi arbori fructiferi – nucul sub care facem popas și părul din ale cărui fructe bem țuica. Arborii sunt viguroși și au deja peste 150 de ani. Vreo 7 ha de pământ aveau buneii lor în jurul casei, în mare parte fiind plantație de viță de vie de soi autohton Lidia, numită și „căpșună neagră”. Din bătrâni au preluat și gazdele noastre secretele de îngrijire a viei, de fabricare a vinului de casă și a licorilor speciale.
„Odinioară, povestește Tatiana Podgurschi, 13 lăzi de nuci erau adunate doar din coroana nucului bătrân. Acum, din cauza secetelor frecvente, dar și a vârstei, pomul are roada mai mică. În schimb, sub coroana nucului încap cu toții, de la mic la mare”.
Țuica și lichiorurile de fructe sunt propuse la degustare în combinație cu balabuște. Acestea sunt un fel de coptură specifică la ucraineni, coaptă din făină de grâu și apă, la care se adaugă sarea. Gospodina casei pregătește balabuștele de mărimea unei nuci, apoi le taie puțin la mijloc și adaugă o felie de slănină sărată de porc, iar la final presară totul cu mujdei de usturoi și verdeață. Gustul este unul deosebit, potrivindu-se bine după o înghițitură de țuică!
Și rețeta de pregătire a licorilor este specială – o combinație între tradiția vinicolă a locului și secretul gospodarilor privind proporțiile, tipul și combinația produselor, secret cizelat de-a lungul anilor. Gospodarii povestesc că țuica este fabricată din vinul de casă, după ce acesta ajunge în vară și este tocmai bun pentru a căpăta o nouă viață. Degustarea țuicii are un adevărat ritual – câte o pară este despicată în două și golită de miez, apoi umplută cu licoare. După înghițirea țuicii, este mâncat și fructul, care se îmbibă ușor cu gustul și aroma băuturii.
Lichiorul este fabricat din amestec de țuică cu fructe proaspete, bine coapte și suculente. Vișine, piersici, prune, pere, nuci verzi sunt fructele care dau băuturii savoare și gust cu adevărat excepțional. Fructele sunt servite la degustare și în stare proaspătă. Pe masă mai găsim și murături de fructe și legume, dar și prăjituri de casă, frunze de gălbenele, busuioc, mentă ș.a. Toate produsele sunt locale, ecologice, crescute de gazdele Podgurschi și rudele lor – familia lărgită adună cam 40 de persoane.
„Vizitatorilor ar putea nu doar să guste din produsele noastre, dar și să participe la fabricarea lor. De exemplu, se pot implica, la dorință, la culesul viei, la zdrobitul strugurilor, datul la teasc sau gustarea mustului – dacă ne vizitează toamna. Sau la pregătirea țuicii, daca este perioada de primăvară-vară”, ne spune cu entuziasm, Tatiana Podgurschi.
După o experiență de mai bine de 15 ani în echipa Muzeului „Casa Părintească”, Tatiana Podgurschi și soțul ei, Dumitru, își deschid larg poarta pentru vizitatorii care doresc să guste din produsele culinare tradiționale.
Text în limba română: Lilia Curchi