Contacteaza-ne
S.Lazo 13
Tel.:
+373 22 237149
ajmtem@yahoo.com
Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, apolitică, iar aria de activitate cuprinde întreg teritoriul R. Moldova.
AJMTEM se implică în informarea şi conştientizarea ecologică a populaţiei; iniţiază şi desfăşoară campanii în mas-media pentru salvarea monumentelor naturale, protejarea şi extinderea ariilor protejate; susține accesul la informaţie şi participarea publicului; contribuie la consolidarea capacităților jurnaliștilor de mediu din R. Moldova; promovează dezvoltarea turismul rural şi ecologic în R. Moldova, colaborează şi cooperează cu diverse ONG-uri din țară şi de peste hotare.
Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Moldova a elaborat şi editat, în cadrul colecţiei NATURA, zeci de afişe, pliante, postere, calendare, broşuri, cărţi, albume etc.
Dintre proiectele implementate de AJMTEM în ultimii ani menţionăm:
- Proiectul „Emisiunea Natura Ta” (2007-2010) la postul de radio Sănătatea, realizat pe principii de voluntariat de AJMTEM, revista „Natura” şi postul de radio Sănătatea;
- Editarea „Almanahului Prutului şi al Dunării”, proiect finanţat de Fondul Ecologic Naţional;
- Editarea lucrării de sinteză Antologia literar-publicistică „Cartea Naturii”, proiect finanţat de Fondul Ecologic Naţional;
- Proiectul „Împreună pentru o informare şi conştientizare ecologică a tinerilor”, susţinut financiar de PNUD-Moldova;
- Proiectul „De la presa prietenoasă mediului la cetăţeni activi pentru mediu”, implementat prin intermediul Programului SECTOR al Centrului Regional de Mediu pentru Europa Centrală şi de Est (REC) şi cu suportul financiar al Guvernului Suediei;
- Proiectul „Campanii media și cooperare pentru o mai bună informare, participare și rezolvare a problemelor de mediu”, realizat în parteneriat cu Asociaţia „Green Network” din Belarus, în cadrul Programului SECTOR al Centrului Regional de Mediu pentru Europa Centrală şi de Est (REC) şi cu suportul financiar al Guvernului Suediei.
- Programul de instruire Modalități de reflectare a tematicii forestiere în mass-media, desfășurat cu susţinerea programului Uniunii Europene, ENPI East FLEG.
AJMTEM a lansat platforma web ecopresa.md care reprezintă primul site de știri de mediu din R. Moldova, fiind o modalitate de promovare a inițiativelor eco din R. Modova, o sursă de informații pentru jurnaliști, dar și pentru publicul larg.
Întru consolidarea jurnalismului de mediu în R. Moldova și stimulării abordării subiectelor ecologice în mass-media, AJMTEM a lasat Premiile pentru Jurnalism de mediu. Prima ediție a avut loc în anul 2014, cu susținerea Programului SECTOR. Cea de-a doua ediție va avea loc în anul 2015.
Antologia “Cartea Naturii” a fost editată în 2006, de către Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova, în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova și Revista NATURA, în cadrul unui proiect susținut de către Fondul Ecologic Național. Alcătuitori ai antologiei sunt Boris Vieru și Alecu Reniță.
Volumul are 252 pagini, ISBN 978-9975-80-072-3. Antologia “Cartea Naturii” face parte din Colecția NATURA.
Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Moldova(AJMTEM), în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova și Revista NATURA, a realizat și tipărit cartea „Almanahul Prutului şi al Dunării”. Proiectul a fost susținut de Fondul Ecologic Național, în anul 2006.
„Almanahul Prutului şi al Dunării” este organizat în trei capitole: 1.Prutul; 2.Râurile mici din Nord- Vestul Republicii Moldova; 3.Dunarea.
„Almanahul Prutului şi al Dunării” este o culegere a celor mai reprezentative scrieri populare și istorice, consemnări publicistice și literare, jurnale ale călătorilor străini despre râurile Prut și Dunăre în secolele XIX, XX, XXI. Acest Almanah reflectă importanța socială, economică și ecologică a acestor râuri de-a lungul veacurilor.
Ediția are 230 pagini, ISBN: 978-9975-9757-7-3. „Almanahul Prutului şi al Dunării” face parte din Colecția NATURA.
FIŞĂ DE PROIECT
„Împreună pentru o informare şi conştientizare ecologică a tinerilor”,
implementat în perioada decembrie 2008 – martie 2009, în cadrul PROGRAMUL DE GRANTURI MICI ÎN DOMENIUL MEDIULUI – 2008 /runda doi/, PNUD Moldova.
I. INFORMAŢII GENERALE DESPRE PROIECT:
1. | Titlul proiectului | ÎMPREUNĂ PENTRU O INFORMARE ȘI CONȘTIENTIZARE ECOLOGICĂ A TINERILOR |
2. | Domeniul acoperit de proiect | Asigurarea accesului la informația ecologică, educația ecologică |
3. | Localizarea proiectului | Republica Moldova, inclusiv Transnistria |
4. | Beneficiarul proiectului/Parteneri dacă este cazul | Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Moldova(AJMTEM)
Parteneri: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol (în persoana dlui Ion Iovcev); Revista NATURA |
5. | Coordonatele de contact ale beneficiarului proiectului (persoana de contact: nume, telefon, fax şi email) | Coordonator de proiect: AJMTEM, Chișinău, str. S. Lazo, 13, tel.+373 237149; ajmtem@yahoo.com |
II. DESCRIEREA PROIECTULUI:
1. | Obiectivele proiectului | * De a crea condiţii pentru începutul unui proces de informare şi educare ecologică continuă a tinerilor din stânga Nistrului;
* De a furniza şi informaţie şi imagini care vor contribui la o creştere a eficienţei educării şi informării populaţiei şi, în special, a generaţiei tinere în spiritul cunoaşterii şi îngrijirii plaiului, a păstrării frumuseţilor naturale, a stimulării iniţiativelor şi activităţilor ecologice legate de păstrarea şi îngrijirea mediului înconjurător; * De a contribui la conştientizarea populaţiei în general, a autorităţilor locale cu privire la protejarea resurselor de mediu din R. Moldova. |
2. | Zonele ţintă şi / sau grupurile ţintă | Instituţiile de învăţământ, şcolile, bibliotecile şi grădiniţele, autorităţile locale |
3. | Principalele activităţi din proiect | * Abonarea a 375 de instituţii şcolare şi preşcolare din Transnistria la revista „Natura”;
* Editarea unui poster cu un tiraj de 1000 de exemplare; * Organizarea a 5 întâlniri la Tiraspol, Bender, raioanele Dubăsari, Râbniţa, Camenca * Monitorizarea impactului activităților proiectului |
III. STADIUL PROIECTULUI :
1. | Stadiul proiectului | Proiect finalizat. Proiectul a fost implementat în perioada decembrie 2008 – martie 2009. |
În imagine:
Poster realizat și editat în cadrul proiectului „Împreună pentru o informare şi conştientizare ecologică a tinerilor”,
implementat de Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Moldova şi susţinut de PNUD-Moldova.
Echipa AJMTEM a sintetizat o parte din activitățile desfășurate pe parcursul ultimilor doi ani – 2013- 2014-, într-un scurt video.
Vă îndemnăm să-l urmăriți și să ne contactați pentru orice detalii sau propuneri de colaborare.
Scurt film de prezentare a principalelor rezultate AJMTEM în 2013-2014
S.Lazo 13
Tel.:
+373 22 237149
ajmtem@yahoo.com