2016 – primul an fără arendă pe Nistru

2016 - primul an fără arendă pe Nistru
      Cotele de pescuit industrial-comercial în fluviul Nistru, râul Prut și alte obiective acvatice naturale nu au fost aprobate pentru anul 2016. Ordinul Ministrului Mediului, Valeriu Munteanu a…

Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, a menționat că este pentru prima dată de la independență încoace când nu este permis pescuitul industrial și comercial pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în obiectivele acvatice naturale. „În 2016 nu se va mi permite agenților economici să extragă sute de tone de pește din râurile și lacurile naturale. Acordarea anuală de cote a determinat, de-a lungul anilor, scăderea dramatică a biodiversităţii ihtiofaunistice. Suntem convinşi că doar astfel vom putea contribui la restabilirea resurselor piscicole, în principal în cele două artere vitale pentru noi — râul Prut şi fluviul Nistru”, a menționat ministrul Munteanu.

Într-o serie de articole publicate la această temă la începutul anului 2015, Lilia Curchi, jurnalistă de mediu, menționa, cu referire la situația pe fluviul Nistru:

„Dacă anterior (2012-2014) se aprobau câte 30 de cote, pentru acest an (2015), au fost aprobate 33 de cote pentru pescuit industrial/comercial pe Nistru -  în total 142 de km de Nistru, toate în perimetrul numit „Nistrul inferior”. Dacă am raporta la lungimea Nistrului de pe teritoriul R. Moldova, am vedea că fiecare al cincilea km de râu este propus spre arendă (!).Plasele, evident, stau întinse pe tot atâţia km (!)”.

În articolele publicate în revista NATURA, autoarea specifica: „Pofta de a scoate tot peştele din Nistru este atât de mare, încât, la licitaţia pentru 2015, prețul maxim propus pentru o cotă, în sectorul Nistrului de Jos, a ajuns la 80 000 lei. Este mai mult decât evident că Legea 149/2006 a fost promovată pentru a îmbogăţi câţiva şmecheri şi a lăsa Nistrul fără de peşte. Or, interesul statului ar trebui să fie altul: legi clare care să asigure dezvoltarea pisciculturii naţionale şi păstrarea ihtiofaunei şi a biodiversităţii acvatice în fluviul Nistru şi în apele naturale ale R. Moldova”.

Conform unei HG din 2007, taxa anuală pentru pescuitul industrial/comercial este de 9000 lei pentru 1 (una) tonă – sau așa-numita cotă. Pentru anul 2015, de către Ministerul Mediului, au fost aprobate 60 de cote: pe Nistru Inferior – 33 cote (tone); pe Lacul Costești-Stânca – 22 cote (tone); pe Lacul Cahul – 5 cote (tone). Pentru prima dată în 2015 nu au fost aprobate cote pentru Lacul de acumulare Dubăsari şi fluviul Nistru medial. 

Potrivit Ministrului Mediului, Ordinul pe care l-a semnat și care interzice acordarea de cote la pescuitul industrial-comercial în 2016, va fi urmat de controale riguroase pe fluviul Nistru, râul Prut și lacurile naturale, pe care nu va rămâne nici o plasă de pescuit.