Peste o mie de lacuri de pe cursul râurilor din Moldova sunt construite ilegal sau degradate

Pe cursul râurilor din Moldova sunt construite circa șase mii de lacuri artificiale. Dintre care 1500 sunt construite ilegal sau degradate anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. De asemenea, acestea nu corespund cerințelor de securitate și nu au o importanță social-economică.

Despre soarta lacurilor și a bazinelor artificiale s-a discutat în cadrul unui workshop unde au fost prezentate rezultatele primei etape a proiectului „Întărirea cadrului instituțional din sectorul apă și al canalizare în Republica Moldova”.

Proiectul are ca scop elaborarea unei metodologii și punerea în aplicare a acesteia, pentru lichidarea lacurilor nefuncționale și construcțiilor de baraje construite ilegal de pe cursul râurilor din Republica Moldova, pentru refacerea naturală a ecosistemelor cursurilor de apă.

Metodologia se bazează în principal pe modelarea GIS (Geographic Information System – sistem utilizat pentru a crea, stoca, a analiza și prelucra informații distribuite spațial printr-un proces computerizat) implicând geoprocesarea unor parametri specifici.

În procesul de identificare a lacurilor pentru lichidare, acestea sunt evaluate după următoarele criterii:

– mărimea lacurilor;
– importanța social-economică;
– condițiile de securitate a acestora;
– ecologie și mediu.

Evaluarea se va efectua de către o direcție/secție nou formată în cadrul instituției responsabile pentru administrarea procesului de lichidare a lacurilor/barajelor, care urmează a fi selectată de către organul central de specialitate al administrației publice.

Rezultatele obținute în urma evaluării urmează a fi analizate de către reprezentanții instituțiilor cu tangență asupra protecției mediului, care se vor expune cu privire la necesitatea lichidării lacului și refacerea cursului râului.

De asemenea, pentru punerea în aplicare a metodologiei urmează a se efectua îmbunătățiri în prevederile cadrului legal cu privire la protecția mediului și resurselor de apă, iar la necesitate, elaborarea unor acte normative suplimentare.

Articolul Peste o mie de lacuri de pe cursul râurilor din Moldova sunt construite ilegal sau degradate apare prima dată în Ecopresa.