7 sfaturi pentru o viață ECO
1. Reciclează
Fiecare om produce între 1 si 2 kg de deșeuri în fiecare zi. Făcând o prioritate din reciclare vei ajuta la micșorarea cantităților care ajung la groapa de gunoi.
2. Aflați mai multe despre deșeuri
În plus, față de reducere, re-utilizare și reciclare, aflați mai multe despre modul de reciclare sau de dispunere a articolelor de uz casnic, care nu ar trebui să fie aruncate într-un coș de gunoi normal: baterii, vopsele, telefoane mobile, medicamente, produse chimice, îngrășăminte, anvelope, cerneală, etc. Acestea pot fi dăunătoare mediului înconjurător, în special în cazul în care acestea intră în contact cu pânza freatică.
3. Repara, nu înlocui
Deși poate fi extrem de tentant să arunci o masă deteriorată, o canapea ruptă sau un raft de bibliotecă decolorat, atunci când alegi să repari un obiect în loc să îl înlocuiești cu altul nou iei o decizie mult mai prietenoasa cu mediul înconjurător. Pe lângă faptul ca te ajuta sa eviți generarea de și mai mult deșeu, repararea unui obiect crește atașamentul tău față de el și cu timpul poate transforma un banal obiect într-o moștenire de familie.
4. Alege accesorii eco pentru casa ta
Când cauți acele finisaje speciale pentru dormitorul pe care l-ai visat întotdeauna, o bucătărie contemporană sau o cameră de baie relaxantă, alege accesorii eco. Există în zilele noastre tot felul de accesorii de calitate create folosind numai materiale ecologice.
5. Pune temporizator tuturor luminilor
Este important să îți luminezi cum trebuie casa, când lași luminile aprinse fără un scop se consuma inutil multa energie. Cumpără-ți câteva temporizatoare și programează-le astfel încât luminile să se aprindă și să se stingă exact atunci când trebuie.
6. Nu risipiți apa.
Optați pentru un duș scurt, decât pentru o baie. Pentru o baie în cadă se folosesc cu câteva zeci de litiri mai multă apă decât pentru un duș de 5-10 minute. Opriți apa în timp ce vă spălați pe dinți. La curățarea dinților cu robinetul deschis se folosesc 6 litri de apă, în timp ce cu robinetul oprit se utilizează mai puțin de 1 litru de apă. Dacă observați scurgeri, reparați-le! Un robinet stricat poate irosi mai mult de 11 mii de litri de apă într-un an.
7. Alegeți fructe și legume “urâte”.
Încercați unele fructe și legume care nu arată bine estetic, altfel, ar putea ajunge la deșeuri. Fructele sau legumele care nu arată bine de multe ori sunt aruncate, deoarece acestea nu îndeplinesc standardele estetice. Dar, de fapt, au același gust, dacă nu chiar unul mai bun.
Cu siguranță stilul de viață ECO implică multe aspecte, totuși cel mai important este dorința și efortul depus, iar treptat veți ajunge să duceți o viață în armonie cu mediul înconjurător.