Calitatea apei din fântâni o problemă în regiunea Găgăuză

Calitatea apei din fântâni o problemă în regiunea Găgăuză
Din 60 de fântâni din regiunea Găgăuză verificate întru determinarea potabilității apei, nici una nu este bună pentru utilizarea apei în consum, spun rezultatele unui proiect implementat de INQUA-Moldova.

În urma cercetărilor realizate președintele asociației, Gabriel Gâlca a explicat că fântânile din care au fost prelevate probele de apă sunt cele din care cetățenii se alimentează cu apă, au pompe pentru irigare sau alte necesități și cele amplasate pe marginea drumului la care au acces turiștii. Fântânile cercetate au fost înregistrate pe o hartă specială, iar la fiecare s-a plasat o plăcuță specială care explică care este calitatea apei din fântână.

Totodatăm în cadrul proiectului a fost inaugurat eco-etno centrul „Apa şi Sănătatea” în satul Avdarma, acesta va oferi vizitatorilor posibilitatea de a cunoaşte mai multe despre apa potabilă din zona stepei Bugeac, despre tradițiile și obiceiurile din Sudul Republicii Moldova. Tot aici găsim harta fântânilor investigate, buletinele informative despre apă potabilă, și mostre ale fântânilor, cât și elementele portului național din regiune sunt doar o parte din exponatele ce pot fi văzute atât de localnici cât și turiști.

Primarul satului Avdarma a menționat că deschiderea acestui centru este foarte binevenit, problema apei potabile fiind persistentă și în localitatea care o conduce. În același timp, acesta speră că inaugurarea centrului va crește potențialul turistic al localității.

Investigarea calității apei din fântâni și deschiderea centrului a fost posibilă datorită implementării proiectului „Consolidarea acțiunilor între ONG-uri și autoritățile publice locale cu implicarea societății civile în scopul protecției resurselor și calității apei potabile în stepa Bugeacului”, realizat cu suportul programului “Consolidării guvernării ecologice prin formarea capacităților organizațiilor non-guvernamentale (ONG)”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și livrat de Programul de Granturi Mici al Facilităţii Globale de Mediu.

Scopul acestui proiect este de a oferi informații ONG-urilor, autorităților publice locale și populației locale despre conformitatea apei potabile la cerințele sanitare și epidemiologice, din surse aflate în apropierea de oraşele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.