Cinci hectare de teren au fost împădurite

Cinci hectare de teren au fost împădurite
Peste 400 de voluntari au participat la plantarea „faptelor bune” în comuna Bubueci, unde în locul unei  foste gunoiște de cinci hectare  au fost plantaţi 2500 de arbori.

Terenul a fost curățit în prealabil și despărțit în parcele pentru o simetrie armonioasă între diferite specii de copaci. Eugen Guzun, coordonator local al acțiunii, explică că plantarea s-a făcut în bază de specii. „În fiecare parcelă a fost sădit un anumit soi de copac, acolo unde sunt alunecări de teren am plantat  copaci care au capacitate de stopare a acestui fenomen,  în locuri unde duritatea solului e mare s-au sădit puieți care au pterea de a străbate straturile…”, ne povestește Eugen Guzun.

Chiar dacî anterior pe acest teritoriu a fost o gunoiște, inginerul silvic Constantin Gajîm ne asigură că solul este fertil, dovada acestui fapt fiind stratul de  vegetație care crește din abundenţă.

La acţiunea de plantare din 14 noiembrie şi-au unit eforturile 400 de oameni, care au plantat 2500 de puieți. Majoritatea tineri, cei prezenţi au venit entuziasmați și au lucrat cu spor pentru a reuși să planteze cât mai mulți arbori. Voluntarii au venit mânați de spiritul ecologic și de dorința de a face o faptă bună. În viitor aceștia speră că localnicii se vor bucura de un parc de toată frumsețea.

Eugeniu Golubaș profesor în cadrul Școlii Profesionale din Bubueci, ne spune că a venit aici cu o echipă de elevi și profesori, iar împreună şi-au planificat să planteze 400 de copaci. „Copii au dispoziție bună de muncă, sunt dornici de a face un bine pentru sat, pentru ecologie în general, pentru natură. Sperăm că va fi un rezultat bun în urma muncii depuse de către toți cei de aici”, a spus Eugeniu Golubaș.

Un alt participant, Iurie ne-a povestit că a văzut evenimentul pe o rețea de socializare și împreună cu colegii au hotărât să participe „pentru că vrem un mediu cât mai bun pentru țara noastră și pentru copii”.

Potrivit organizatorilor, speciile plantate au fost: paltin, salcâm, tei, alun turcesc, mălin, diferite specii de arbuști și cireși. „Acesta este doar începutul, în iarnă vom planta conifere, în primăvară specii corespunzătoare sezonului. Noi vrem să creăm o zonă deosebită și cu o biodiversitate bogată”,  a remarcat Petru Vinari, coordonator de proiect. Copacii plantați au fost donați de către diverse organizații obștești și de către silvicultori.

Acţiunea este organizată de ONG-ul “EcoVisio”, în parteneriat cu comunitatea „Plantăm fapte bune în România” și este parte a proiectului „Plantăm fapte bune în Moldova”. AJMTEM şi Ecopresa.md sunt parteneri media ai evenimentului.