Club de presă: Schimbările climatice-abordarea post COP21
Republica Moldova, deși nu este o țară cu un indice mare de poluare, este afectată direct de schimbările climatice. Înainte de Conferința de Paris, toate țările semnatare au expediat un document unde și-au expus angajamentele pe care sunt gata să și le asume. Angajamentele R. Moldova au fost expuse într-un document expediat la 25 septembrie 2015, care se referă la perioada 2016-2030. Au fost expuse două abordări. Prima se referă la reducerile emisiei prin intermediul politicilor deja planificate, asigurând o reducere cu 64-67% comparativ cu anul 1990 – an de referință. Angajamentul ar putea fi sporit în mod condiționat până la 78%, comparativ cu 1990. Dar, pentru aceasta este nevoie de un suport adițional din partea organizațiilor internaționale, suportul necesar fiind estimat la 640-650 milioane de dolari pentru fiecare an, din 2016 până în 2030.
Mâine în cadrul clubului de presă vom afla ce angajamente își va asuma Republica Moldova și care sunt riscurile la care este expusă țara noastră în urma schimbărilor climatice. Ce prevederi conține noul Acord semnat la 12 decembrie 2015; Care sunt efectele schimbărilor climatice pentru R. Moldova, la ce riscuri ne expunem, care sunt scenariile pentru țara noastră, dacă nu ne adaptăm la schimbările climatice. Ce zone ale țării vor fi mai afectate. Ce măsuri va trebui să întreprindă guvernul pentru adaptarea țării la schimbările climatice, care sunt costurile și cine le va suporta…
Vă așteptăm, mâine, 16 decembrie, ora 10:00 în incinta Summit Events, Sala Roșie (str. Tighina 49/3)
În atașament găsiți lista invitaților și draftul agendei.
Organizatorii evenimentului este Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova, în parteneriat cu Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, PNUD și Ministerul Mediului.