Cum poți produce carne fără să omori animale și să poluezi

Cum poți produce carne fără să omori animale și să poluezi
Oamenii consumând carne omoară anual miliarde de animale şi accelerează încălzirea globală. Agenţia Europeană de Mediu şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au atras atenţia în repetate rânduri că este nevoie…

Fondatorii business-ului Memphis Meats, din San Francisco, au reuşit să producă o cantitate mică de carne tocată în laborator. Folosind celule animale, au „cultivat” carne „cu gust de carne”, eliminând astfel necesitatea de a omorî vaci pentru aecasta. Totodată, au redus amprenta de carbon aferentă producţiei tradiţionale cu 90%.

Totuşi, un mare inconvenient al tehnicii propuse îl reprezintă preţul. Producătorii cheltuie 18.000 de dolari pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. Ei speră însă că, în viitor, îşi vor reduce costurile, astfel încât procesul să poată fi adoptat pe scară largă.

În fiecare secundă, sunt omorâte peste 3.000 de animale crescute în ferme, pentru carne. Anual, cifra ajunge la 56 de miliarde. Pe lângă faptul că implică un măcel de proporţii, producţia de carne este una dintre cele mai poluante activităţi umane. Doar agricultura practicată pentru hrănirea animalelor este responsabilă pentru emiterea a 18% din cantitatea totală de gaze cu efect de seră, cu 5% mai mult decât cea rezultată din funcţionarea tuturor vehiculelor de pe Pământ.

Unii oameni de ştiinţă consideră că fabricarea cărnii sintetice este o alternativă sustenabilă la creşterea animalelor, mai ales în condiţiile în care cererea de alimente creşte mereu.

Odată  cu eradicarea treptată a sărăciei, consumul de carne creşte. Experţii ONU avertizează că, până în 2050, am putea consuma cu 76% mai multe produse din carne şi cu 65% mai multe produse lactate. Pentru a face faţă situaţiei, oamenii vor fi nevoiţi fie să îşi diminueze consumul, fie să găsească alternative mai sustenabile de producţie.

Alţi specialişti sunt, însă, îngrijoraţi de conţinutul de substanţe antibiotice şi antifungice care vor trebui utilizate pentru a asigura conservarea acestei cărni sintetice şi cred că problema ar putea fi soluţionată mai degrabă prin reducerea consumului de carne în rândul populaţiei ţărilor dezvoltate.

 

sursa: green-report.ro