Dezastrul de pe oceanele lumii: peste 200 de tone de plastic au fost colectate timp de 6 ani în 24 de expediţii

Dezastrul de pe oceanele lumii: peste 200 de tone de plastic au fost colectate timp de 6 ani în 24 de expediţii
Tone de plastic plutesc pe oceanele lumii, iar vieţuitoarele marine sunt în pericol. Pungi de plastic, PET-uri, jucării, găleţi, ambalaje pentru cosmetice, ustensile de pescuit şi multe altele au fost…

Cercetători din Los Angeles, SUA, au realizat cea mai riguroasă analiză de până acum a cantităţii de plastic din oceane şi au estimat că este vorba de aproximativ 269.000 de tone, din datele colectate de la 24 de expediţii navale care au străbătut, timp de şase ani, oceanele planetei. “Este mult mai mult plastic acolo decât se credea până acum. Orice vă puteţi imagina din plastic se află în apele noastre, de parcă ar fi un supermarket plutitor”, a declarat Marcus Eriksen, director în cadrul institutului de cercetare din Los Angeles. 92% din acea cantitate înseamnă, de fapt, microplastic – particule provenite din obiecte mai mari, sparte de apă, de căldură, muşcate de rechini sau divizate în alte moduri, informează Totb.ro.

Plasticul acesta ucide, în număr mare, păsări marine, mamifere marine şi alte creaturi ale oceanelor, prin faptul că le poluează ecosistemele sau ajunge în sistemul lor digestiv. Sursele de provenienţă a plasticului sunt multiple – de la nave la râuri sau zone de coastă. Obiectele mai mari din plastic formează, uneori, adevărate insule plutitoare, mutate de curenţii oceanici prin Pacificul de Sud şi de Nord, prin Atlantic sau Oceanul Indian. Studiul citat de Reuters estimează că vorbim de 5,25 de trilioane de particule de plastic aflate în oceane; acestea sunt mici, până la dimensiunea unui fir de nisip şi au năpădit oceanele, ajungând chiar în îndepărtatele zone polare. Aceste particule sunt şi mai periculoase, în această formă, pentru viaţa marină, deoarece sunt îmbibate cu diverse substanţe chimice, toxine care ajung în hrana animalelor marine.