Educația ecologică prezentă în școlile profesionale
Elevi și profesori din școlile pilot unde au fost introduse cursurile modulare au participat la conferința „Educația „Verde” a tinerilor – componentă indispensabilă a învățământului profesional”. Aici aceștia au împărtășit experiența și împreună cu ceilalți participanți au propus soluții reale pentru integrarea educației „verzi” în învățământul profesional. În carul unui atelier de lucru elevii și profesorii au menționat că le-ar plăcea ca educația ecologică să fie practică și învățat în teren prin intermediul vizitelor de studiu, lucrărilor de curățire și protejare a mediului înconjurător, excursii în arii protejate etc.
Ioana Bobână, Președinte al Asociației Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă a exemplificat educația ecologică pe baza exemplului Estoniei. Dumneaei menționând structurile implicate în promovarea educației ecologice, responsabilii și faptul că ONG-urile de mediu care implementează proiecte privind educația ecologică în Estonia sunt susținute financiar. În același timp d. Bobână a specificat că organizația care o conduce a implementat un proiect în domeniul educației și acum poate oferi instruire pentru doritori, plus materiale informative.
În același context Veaceslav Vlădicescu, consultant de mediu la „Eco Expert” a specificat că este important ca atitudinea responsabilă față de mediu să fie cultivată la diferite nivele, începând cu grădinița, școala etc. „Trebuie să fim conștienți că natura nu are nevoie de noi, ci noi avem nevoie de ea”, a subliniat acesta.
În același timp acesta a vorbit participanților despre instrumentele economice de protecție a mediului. Acestea fiind de două tipuri: de presiune prin intermediul taxelor, accizelor și de stimulare: subvenții, granturi, credite fără dobândă ș.a.
Despre importanța educației ecologice dar și situația Republicii Moldova la capitolul Mediu a vorbit Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova și alți reprezentanți ai guvernului și instituțiilor de resort din domeniul educației și mediului. Invitații s-au axat pe statistici și acțiunile care necesită a fi întreprinse pentru ca și urmașii noștri să aibă parte de un mediu curat și sănătos.
„E important să începem să facem câte ceva, să nu ne rezumăm doar la săditul copacilor, dar să schimbăm mentalitatea. Să înțelegem că noi în fiecare zi pierdem resurse verzi și e important să facem ceva pentru păstrarea și protejarea naturii”, a menționat Gabriela Damian Timoșenco, managerul proiectului „Consolidarea capacităților furnizorilor de pregătire profesională în sectorul apă și canalizare în Republica Moldova”.
Totodată aceasta a explicat că exemplele aduse de elevi și profesori privind activitățile de sădire a pomilor, curățare a spațiilor verzi sunt un început frumos și trebuie de continuat de păstrat și protejat mediul înconjurător. Doamna Damian Timoșenco a venit cu îndemnul de a ne întoarce fața spre Natură.
Conferința „Educația „Verde” a tinerilor – componentă indispensabilă a învățământului profesional” este o activitate în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților furnizorilor de pregătire profesională în sectorul apă și canalizare în Republica Moldova”.