Fermă sută la sută eco în Munții Carpați

Fermă sută la sută eco în Munții Carpați
În Munții Carpați, doi polonezi și-au construit o fermă sută la sută eco, total independentă de orice infrastructură. Toate construcțiile fermei sunt făcute doar prin îmbinarea lemnului, fără a utiliza…

Proprietarii fermei au cumpărat terenul în 1999, când statul polonez l-a scos la vânzare. Terenul propriu-zis, peste 60 de ha este amplasat în apropierea frontierei cu Ucraina. Andrzej este doctor în biologie, specialist în castori, un împătimit al tâmplăriei, pasionat de ecoturism, faună și floră sălbatică. Partenera lui de viață Agnieszka este inginer de mediu și eco-designer, de asemenea vegetariană convinsă și pasionată de grădinărit. Iar, împreună aveau un vis –  ferma eco.

Construcția propriu-zisă au început-o cinci ani mai târziu prin curățarea locului, unde acum este casa principală.  Lucrările au fost efectuate timp de doi ani de zile. Construcțiile au fost realizate conform tehnicilor tradiționale vechi, fără cuie, chimicale … Menționăm că în timp ce a fost construită casa nu s-a utilizat nici un instrument electric, totul realizându-se manual. În noiembrie 2004 au instalat prima eoliană mică și tot atunci  s-au mutat din cort, într-o cameră a casei.  În 2006 ferma eco a fost finalizată, iar locul este un exemplu al sustenabilității ecologice. T

Energia electrică este produsă de două eoliene și de panouri fotovoltaice dotate cu baterii. Când condițiile meteo sunt defavorabile, electricitatea este asigurată de un generator care funcționează cu bio diesel. Apa caldă este furnizată vara prin sistemul cu panouri fotovoltaice, iar iarna sobele pe lemne încălzesc și apa. De asemenea, sobele asigură și încălzirea apei din radiatoare și țevile trase prin pardoseală. Pentru grajd, căldura este asigurată cu ajutorul unui șemineu larg alimentat cu lemne.

În plus sunt și sisteme de reciclare a apei menajere și a resturilor. Există două stații de epurare a apelor reziduale și ambele sunt grădini. Una purifică apele uzate de la casa principală, cea de a doua tratează reziduurile provenite de la canalizare, adică urină și fecale. Utilizândcunoștințelor din bilogie, proprietarii Andrzej și Agnieszka  au ales  plante care pot curăța natural apele uzate. Spre exemplu, floarea soarelui poate face asta, iar semințele sunt date mai apoi, pe timp de iarnă, păsărilor. Cu apele purificate de plante udă mica livadă, plantată lângă casă. Urina și fecalele de la cai sunt colectate separat și folosite pentru fânețe, după ce se maturează timp de doi ani de zile. Practic sunt transformate în fertilizator organic pentru orhideele sălbatice care cresc pe terenul lor. Totodată, au construit un iaz în care colectează toată apa de ploaie.  În apropiere au și un râu, populat cu castori.

Interiorul case este făcut manual de proprietari.  Mare parte din mobilă a fost realizată din resturi  de lemn reciclate. Totul de la soba de lut, la obiectele decorative au fost făcut de ai. Potrivit lor, ferma dată este unică de acest fel în lume. Iar proiectul a primit mai multe certificări pentru sustenabilitate. În prezent casa este deschisă și ca pensiune, astfel dacă doriți o puteți vizita.

Ei au și o fermă de cai, au grijă să atragă și păsările rare în zonă, să contribuie la creșterea populație de castori și să încurajeze dezvoltarea faunei speciale (cum ar fi orhideele sălbatice).