Galerie FOTO/VIDEO: Autoritățile de mediu scot plasele metalice de pe Răut
Barajele, deși ilegale, au o vechime de câteva decenii, fiind folosite de localnici ca stăvilare întru capturarea peștelui. Operațiunea de curățare a început astăzi în aval, în apropierea satului Jevreni, Criuleni și va continua în amonte, pe cursul râului Răut.
Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a participat la demararea acțiunilor de demolare a barajelor de pe Răut și a declarat că se va proceda similar pe toate râurile mici, întru descurajarea fenomenului braconajului piscicol. „Braconierii din localitățile riverane construiesc de zeci de ani aceste stăvilare, folosite pentru extragerea în cantități mari a peștelui, fără nici o intervenție până acum din partea autorităților competente. Pierderile sunt foarte mari, atât pentru Răut, cât și pentru Nistru. Aceste baraje improvizate sunt ilegale, stopează migrarea peștelui, modifică regimul hidrologic, afectează viteza și debitul râului și, în rezultat, are loc înnămolirea albiei minore a râului”, a declarat Valeriu Munteanu.
Potrivit lui Ştefan Mihalaș, inspector șef la Inspecția Ecologică Orhei, cele mai multe baraje sunt în amonte, în apropiere de Orheiul Vechi, în perimetrul Morovaia –Trebujeni – Butuceni. Toate vor fi demolate în maxim 30 de zile.
Amintim că râul Răut are lungimea de 286 km și este cel mai mare afluent al Nistrului.