În satul Todirești va fi amplasat un sistem modern de management al deșeurilor solide
Primarul satului Toderești a venit cu o prezentare detaliată către membrii Consiliului local cu privire la terenurile propuse pentru a fi alocate construcției. Astfel, consiliul a constatat că terenurile propuse spre selectare sunt amplasate în conturul Nr.907. Aceste terenuri sunt neproductive din Fondul de rezervă a primăriei. Cei 9 membri ai Consiliului local, prezenţi la şedinţă, au votat pentru alocarea acestui teren pentru amenajarea unui depozit modern al deșeurilor menajere.
La ședința consiliului au participat și mai mulți localnici, care s-au arătat mulțumiți de decizia aleșilor. Aceștia au salutat inițiativa construirii unui depozit, ceea ce va duce la lichidarea gunoiștilor neautorizate și la scăderea numărului de îmbolnăviri în rîndul populației.
Prin sistemul propus se va asigura atingerea obiectivelor și țintelor prevăzute în „Strategia de gestionare a deșeurilor în RM pentru anii 2013-2027″, în „Programul Regional Sectorial de Management al Deșeurilor pentru Regiunea de Dezvoltare Centru”, precum și în legislația în vigoare, în condițiile de protecție a sănătății și a mediului.
Scopul proiectului este de a îmbunătăți serviciile publice locale din domeniul managementul deșeurilor prin crearea unui sistem de management integrat al deșeurilor în raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași din Regiunea Centru. Sistemul va asigura gestionarea deșeurilor municipale din zonă, care include colectare și transport, transfer, tratare și eliminare a deșeurilor într-un depozit regional.
Experții oferiți de GIZ în colaborare cu reprezentanții ADR Centru și a autorităților locale din cele trei raioane selectate pentru realizarea proiectului în Regiunea Centru lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate şi studiului.
Reprezentanţii autorităţilor publice locale din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, precum şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Mediului şi ADR Centru au participat în perioada 23 – 28 noiembrie 2014 la o vizită de studiu în România, în domeniul gestionării deşeurilor.Toate activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect sunt realizate cu suportul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei, care este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.
sursa: adrcentru.md