Istoria celor mai populare pungi din lume

Istoria celor mai populare pungi din lume
Este noiembrie în calendar, iar splendidul covor de frunze multicolor este sufocat de miile de pungi de plastic. Sunt verzi și roșii și galbene și albastre și albe, mari și…

 Punga a fost inventată în anul 1854 de către americanul Francis Wolle, dar ceea ce este interesant, este faptul că aceasta nu era din plastic, ci din hârtiei.  Astfel, primele pungi de plastic apar 100 de ani mai târziu și erau destinate pentru sandwich-uri, fiind considerate mai igienice decât hârtia. Ceva mai târziu, prin anii 1957, supermarketurile cedează punga de hârtie pentru cea de plastic din motiv că sunt mai rezistente și totodată putea fi folosită și pentru gunoi. A început să fie folosită și în scopuri publicitare fiecare pungă purtând inscripționat numele locului de unde a fost cumpărat produsul respectiv. De altfel, tradiția se păstrează și până astăzi.

Chiar dacă acestia sunt  biodegradabile doar atunci când sunt expuse la lumină, nu poate fi exclus faptul că sunt și foarte dăunătoare  pentru mediu. Astfel , trebuie să cunoaștem că o pungă de plastic se recicleză între 20 și 1000 de ani în dependență de grosimea ei. O dată cu arderea unei pungi de plastic sunt emise gaze toxice care poluează aerul și produce degradarea rapidă a solului, dar și mai mult ele contribuie la înfundarea canalizării orașelor.

Astfel,  în societate sau iscat o sumedenie de proteste din partea autorităților de mediu privind problema pungilor de plastic. Iar lupta împotriva pungilor de plastic a început în Uniunea Europeană.Îîn 2010, fiecare cetățean din Uniunea Europeană  utiliza în medie 198 de pungi de plastic, dintre care 90 % erau pungi ușoare.  Estimările mai sugerează că peste opt miliarde de pungi de plastic au ajuns la gunoi în 2010.

Oamenii au început să înțeleagă că vicioasa obișnuiță de a utiliza pungile de plastic îi pot afecta atât pe ei cât și mediul în care locuiesc.

Pentru a stopa acest fenomen Parlamentul European a adoptat  Directiva 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire prin care statele membre sunt obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic până la 80 %. Măsurile luate ar putea însemna taxarea suplimentară pentru cei care-și transportă cumpărăturile în pungi de plastic sau chiar interzicerea acestora.

Avem dreptul să trăim într-un mediu curat și sănătos.