Jurnalismul de mediu, o necesitate

Jurnalismul de mediu, o necesitate
Necesitatea unei informări calitative despre problemele de mediu și guvernarea de mediu, cooperarea jurnaliștilor și instruirea acestora… sunt doar câteva concluzii ale mesei rotunde „Jurnaliștii pentru buna guvernare de mediu”.

 Importanța informației de mediu și reflectarea problemelor de mediu sunt accentuate de evenimentele din ultima perioadă la nivel global și local. În acest context, timp de un an AJMTEM a implementat proiectul „Agenda națională de mediu: prin comunicare, pre o bună guvernare de mediu, proiect în care au fost instruiți peste 50 de jurnaliști să scrie despre mediu, s-a creat o punte de colaborare între jurnaliști ONG-uri de mediu și autorități prin organizarea de mese rotunde și cluburi de presă. Totodată, în cadrul proiectului s-a elaborate un studiu privind percepția jurnaliștilor despre mediu din R. Moldova, accesul la informația de mediu și instruirea jurnaliștilor. Un al pas important este pilotarea primei curricule Jurnalism de Mediu în cadrul Universității de Stat a Republicii Moldova.

Lilia Curchi, directoarea executivă AJMTEM a subliniat importanța unui jurnalism de mediu de calitate „Jurnaliștii trebuie însăși să cunoască tema, pentru a putea informa publicul”. Totodată, a menționat că asociația va încuraja jurnaliștii de mediu prin organizarea concursului „Premii pentru jurnalism de mediu”, care în 2015 a avut opt câștigători, jurnaliști din media națională și locală.

De asemenea în cadrul evenimentului s-a lansat „Ghidul practic. Jurnalism de mediu” – ghid care vine în ajutorul jurnaliștilor dornici să cunoască cum să scrie un material pe tematica de mediu. Ghidul conține sfaturi utile, instituțiile din domeniu și termeni utili. Oana Dan, autoarea ghidului explică că ghidul este conceput pentru a fi înțeles de fiecare persoană pe care îl are în mână.

Un aspect important abordat în cadrul mesei rotunde a fost eficiența energetică. Tatiana Lujanscaia  a venit cu explicații despre necesitatea eficienții energetice, a dat exemple despre cum fiecare dintre noi poate face acest lucru acasă. Totodată, a îndemnat jurnaliștii prezenți să scrie despre domeniu.

Proiectul „Agenda naţională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului”, implementat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova și finanţat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Uniunea Europeană.