Marea Mediterană este supra exploatată

Marea Mediterană este supra exploatată
Un studiu elaborat de WWF Franța trage alarma privind exploatarea mării Mediteraniene. Activitățile tradiționale ale economiei maritime: transport, pescuit, explorarea și exploatarea hidrocarburilor pun o presiune fără precedent asupra habitatelor…

Potrivit studiului, care a analizat zece sectoare cheie ale economiei maritime, sectoarele tradiționale se află într-o crește exponențială și vor continua să crească în următorii 20 de ani, cu excepția pescuitului comercial. Evoluție care creează  o concurență tot mai mare între sectoare pentru o zonă limitată și resursele marine, spune studiul  MedTrends, elaborat de WWF Franța.

 În urma datelor colectate organizația solicită celor opt țări europene riverane (Croația, Cipru, Franța, Italia, Grecia, Malta, Slovenia și Spania) o viziune comună pentru o dezvoltare durabilă a zonei.

„Mediterana este pe drumul spre epuizare. Astăzi, proliferarea și creșterea activităților economice în acest sunt similare cu Vestul Sălbatic. Nu putem evita implozia (…)”, a declarat Pascal Canfin, director general al WWF Franța.

Același studiu arată că teritoriile operate de pescuitul comercial vor fi afectat de dezvoltarea altor sectoare. Menționăm că în prezent peste 90% din stocurile de pește sunt supra exploatate. Iar, dezvoltarea activităților de extracție de hidrocarburi va înrăutății în mod clar situația.

În viitor se așteaptă dezvoltarea unor conflicte inter-sectoriale în zonele de coastă, probabil între dezvoltarea de proiecte de explorare și extracție de petrol și gaze și dezvoltarea turismului, cum se întâmplă în prezent în Croația sau Insulele Baleare.

Studiul integral poate fi citit aici.