Mediul în Top 10 în programul de guvernare pentru anii 2016-2018

Mediul în Top 10 în programul de guvernare pentru anii 2016-2018
În lista miniștrilor propuși de candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, Pavel Filip, la Ministerul Mediului este desemnat actualul ministru, Valeriu Munteanu. Astăzi, Parlamentul se convoacă în sesiune specială pentru…

La capitolul protecția mediului prioritățile de guvernare țin de reforma instituțională, dezvoltare economică verde, adaptare la schimbările climatice în toate sectoarele economiei naționale, crearea unui sistem de monitoring integrat și control al calității mediului ș.a.

Totodată, aspecte de protecția mediului se regăsesc în capitolul Politica externă, securitatea și apărarea (A. Politica externă). Prioritatea nr. 20: „Consolidarea sprijinului partenerilor internaționali, precum și a capacităților interne în vederea implementării la nivel național a obiectivelor și principiilor dezvoltării durabile, în spiritul agendei globale ONU post-2015, fundamentată pe 3 piloni complementari: protecția mediului, dezvoltarea economică și cea socială”.

Vă invităm să citiți capitolul VIII Protecția Mediului integral:

    • 1. Dezvoltarea unei strategii globale privind mediul, care să reglementeze reformele instituționale planificate pentru asigurarea punerii în aplicare și a respectării legislației în materie de mediu.
    • 2. Realizarea reformei instituționale prin restructurarea instituțională a autorității centrale de mediu și a autorităților subordonate, pentru dezvoltarea capacităților de implementare a politicilor în sectorul de mediu și de gestionare a componentelor de mediu.
    • 3. Integrarea principiilor de conservare, protecţie și reabilitare a mediului, dezvoltare durabilă, dezvoltare economică verde și de adaptare la schimbările climatice în toate sectoarele economiei naționale.
    • 4. Crearea unui sistem de monitoring integrat și control al calității mediului, prin implementarea unor mecanisme eficiente de reglementare și control: autorizații integrate de mediu, instrumente economice, taxe ecologice, plăți pentru poluare, răspunderea extinsă a producătorului ș.a.
    •  5. Restabilirea, protecția și conservarea diversității biologice prin extinderea suprafețelor de păduri până la 15% din teritoriul țării și a ariilor naturale protejate de stat până la 8%, precum și asigurarea managementului eficient și durabil al ecosistemelor naturale.
    • 6. Creşterea nivelului educației și culturii ecologice a cetățenilor, inclusiv prin încorporarea educaţiei ecologice în sistemul de educaţie formală, precum şi prin asigurarea accesului la instrumentele și materialele adecvate pentru educația ecologică non-formală și informală.
    • 7. Crearea sistemului informațional integrat de mediu și asigurarea accesului la informația de mediu.
    • 8. Îmbunătățirea calității apelor de suprafață prin implementarea sistemului de gestionare integrată a resurselor de apă conform principiului de bazin hidrografic.
    • 9. Sporirea accesului cetățenilor la sisteme sigure de alimentare cu apă potabilă de calitate și la servicii de sanitație.
    • 10. Restabilirea și îmbunătățirea calității solurilor, managementul durabil al terenurilor, reconstrucția ecologică a terenurilor degradate, a celor afectate de alunecări și a fâșiilor de protecție a terenurilor agricole.
    • 11. Gestionarea durabilă, protecția și conservarea resurselor minerale utile, inclusiv a resurselor de petrol și gaze naturale
    • 12. Implementarea măsurilor de reducere a poluării aerului, inclusiv de la sursele de transport și activitățile economice.
    • 13. Dezvoltarea infrastructurii regionale de eliminare a deșeurilor menajere solide și a sistemelor de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor, care ar contribui la reducerea cantităților de deșeuri depozitate și creșterea ratei de reciclare.
    • 14. Crearea sistemelor integrate de gestionare a deșeurilor, de colectare, tratare, valorificare sau eliminare a fluxurilor de deșeuri specifice și periculoase.
    • 15. Evacuarea și distrugerea stocurilor de deșeuri de poluanți organici persistenți.
    • 16. Reducerea impactului riscurilor naturale și protecția împotriva dezastrelor.
    • 17. Identificarea resurselor și mecanismelor de finanțare internațională în domeniul protecției mediului și asigurarea participării Republicii Moldova în cadrul convențiilor, proiectelor și organizațiilor de mediu.

 Menționăm că prioritățile date se regăsesc și în Strategia de Mediu pentru anii 2014-2023.