NASA: „Suntem într-o urgență climatică”

NASA: „Suntem într-o urgență climatică”
Februarie 2016 a depășit recordul de creștere a temperaturii. Datele NASA prezintă o temperatură medie a suprafeței globale cu 1,35 grade Celsius mai caldă decât temperatura medie pentru aceeași lună…

„Ne îndreptâm într-un ritm înspăimântător spre maximul convenit la nivel global de 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale”, spun oamenii de știință, citați de The Guardian.David

„Fenomenul se explică prin mai mulți factori, printre care intensitatea curentului oceanic cald din Pacific, El Nino, similar cu episodul din iarna 1997-1998”, a spus meteorologul belgian David Dehenauw.

„Aceste rezultate sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat Bob Ward, director în cadrul Institutului de Cercetare Grantham privind schimbările climatice de la London School of Economics, menționând că fiecare dintre ultimele cinci luni, la nivel global, au fost mai calde decât oricare lună înaintea ei.

„Aceste rezultate sugerează că am putea fi chiar mai aproape decât ne dăm seama să depășim limita de 2 grade Celsius. Ne-am folosit tot  spațiul de manevră. Dacă mai întârziem în aplicarea oricăror măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, temperatura medie globala va depăși nivel de la care efectele schimbărilor climatice sunt foarte periculoase”, a explicat Ward.

Amintim ca 2015 a fost cel mai cald an la nivel global din 1880, anul din care se realizează înregistrările meteo.  Londra este orașul în care limita deja a fost atinsă,  poluarea a ajuns la  cote extreme de ridicate: pe 8 ianuarie, capitala britanică a depășit nivelul maxim de dioxid de azot stabilit pentru întregul an 2016.